Kérem Várjon!
Cikkek
Rózsaszín nyár
BorKultúra SzabadEgyetem Szekszárdon
zoranka
2014 július 07.
Egy kicsit megkésve számolunk be a Szekszárdi BorEgyetem májusi programjáról, így azonban még aktuálisabbá vált a téma. Nyakunkon a nyár, javában benne vagyunk a foci vébében is, megérett az idő a rozézásra, fröccsözésre. A rozé partykelléknek is nagyon jó, igazi csajozós ital, hisz megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem kell rajta sokat agyalni.

Kevésbé nagyratörő tervek esetén pedig baráti beszélgetések kedves kísérője lehet, nyári napok szinte minden napszakában. Ihatjuk salátákhoz, halakhoz, tengeri herkentyűkhöz, különféle tésztákhoz, de még a kecskesajthoz vagy akár a pizzához is. Bármihez, ami hasonlóan könnyed, mint maga a bor, hiszen a rozé üzenete a frissesség.

Az alábbi összeállításban szekszárdi rozékat mutatunk be. Mint látni fogják, Szekszárd már nem csak a tüzes vörösek fellegvára, hanem a friss és zamatos rozéké is.

1. Mészáros Borház Pinot Noir Rozé

Szamócás, mánás illat, ízben málna és tutti-frutti. Szép szerkezet, szép savak. Friss és üdítő hatású.

2. Fritz Kékfrankos Rozé

Üde, zamatos és könnyed, virgonc savakkal, kedves buborékokkal. Illatában és ízében is piros gyümölcsök jelentkeznek szabad asszociációban.

3. Sebestyén Rozé

Kékfrankos (70%) és zweigelt (30%) házasítású rozé. Lendületes és könnyed, egyben gazdag és vibráló bor. Halvány pink szín, finom bubikkal, szamóca és őszibarack vonalon mozogva.

4. Takler Kékfrankos Rozé

Más, mint a megszokott málna-eper kombók, ízében ugyanis pici narancsosság, de főként őszibarack jelenik meg. Üde, friss és lendületes, minimális szénsavval megtámogatva.

5. Szeleshát Kékfrankos Rozé

Színre sötétebb, intenzívebb. Íze és illata élénk, mintha egy marék gyümölcsbe harapnánk. Eper és érett málna elegye. 

6. Bodri Rozi

Kékfrankos (80%), pinot noir (10%) és merlot (10%) házasítása. Nagyon szép illattal köszön a pohárban, illatában és ízében is az epresség jelenik meg. Friss, zamatos és ropogós.

7. Tüske Pince Rozé

Kékfrankos alap (70%) merlot-val (30%) megbolondítva. Összetett és aromagazdag rozé, kicsi szén-dioxiddal. Nem harsány, inkább bor jellegű. Friss, hosszú korty, sok gyümölcs, málna, eper, tutti-frutti.

8. Márkvárt Rozé

Kékfrankos (60%) és zweigelt (40%) rozé. Halvány szín, illatában egy pici fülledtség érződött, egyébként csupa karakteres és szép piros gyümölcs, főként málna dominanciával. Ízében harmónikus, élénk savakkal, korty végén pici édességgel, amitől nagyon kedvessé válik.

9. Heimann Mammaróza Rozé

Kékfrankos, pinot noir, merlot és syrah házasítás, tartályos erjesztéssel és érleléssel. Rozéhoz képest testesebb, az alkohol is gazdagabbnak tűnik. Nagyon komplex, hosszú ízű, érintésnyi szénsavval.

10. Vesztergombi Rozé

Kékfrankos alapú rozé, kadarkával és kevés merlot-val házasítva. Gyümölcsös, friss, könnyű ital, ami enyhe bizsergés kelt a nyelven.

11. Vida Rozé

Kékfrankos, pinot noir és kadarka házasságából született rozé. Gazdag és ropogós savú, zamatos gyümölcsökkel, kellemes illattal, remek ízvilággal és feszes struktúrával.

12. Dúzsi Rozé

Cabernet sauvignonból készült, nagyszerűen megkomponált rozé, egy kicsit más, egyéni stílusban. Komplex, nagyobb testű, karakteresebb ízvilágú, mégis könnyed és üdítő, így struktúrában igen harmónikus. Gazdag gyümölcsösség, fűszeresség jellemzi mind illatában, mind ízében, főként barack és grapefruit aromákkal megtűzdelve. A Le Mondial du Rosé versenyen aranyérmet szerzett - nem érdemtelenül.

Legolvasottabb
Legfrissebb