Kérem Várjon!
Cikkek
Pinceleltár, meglepetés
Egy bor: Vylyan Cabernet Sauvignon 2006 (Villány)
zoranka
2016 november 06.

Néhány hete, kislányom születése kapcsán összejött néhány jó ember, akikkel komolyabb borsorokat is lehet vidáman elfogyasztani, ezt tettük akkor is, persze vagy 4 kartonnal hoztam fel a pincéből (tizenkettes, mielőtt rákérdeznétek). Pont egynegyede pukkant ki, vagy csak párral több, viszont így most otthon kóstolok rá a pince mélyén fellelt borokra.

A Vylyan Cabernet Sauvignon 2006 már egy tízéves bor, rohan az idő, néha még mindig meglepődök, hogy már a kétezertizes évekből származó borok is ötévesek tudnak lenni. Így van ez, ha az ember a kilencvenes évekkel startol, borban mindenképp így volt ez.

No de a bor. A lakás hűvösebb sarkában volt, kóstoláskor 18 foknál nem melegebb. Illatában elsőre pici por, aztán a fűszerpaprika és a feketeribizli-lekvár egyszerre robban, plusz némi finom szivar, meg az a mindent bevonó édes fűszeresség.

Nem vagyok egy nagy cabsav-rajongó, de meggyőzött, nem is vártam túl sokat, belekortyoltam. Besimult, jó tannin, a krémesség elegendő, érett, jó szerkezet, még abszolút élő, dinamikus bor. Persze benne maradt a villányi erő, az alkoholérzet van picit túltolva, de összességében szebb az ízgazdagság és részletgazdagság, inkább ezekre emlékezem.

2008-ban írtuk le a borról, az egyik legelső borozós kóstolónkon: „Illata izgalmas, feketeribizli, szilva és dohány keveredik a fel-felbukkanó égett gumissággal. Kortyban ez folytatódik, tartalmas, testes történet, erőteljes alkohollal. Aszalt szilva és szederlekvár gazdagítja, idővel egyre szebb, egyre jobban tisztul és vedli le a gátlásait. Jól elkészített bor, még nagyon gyerek, de van benne jövő.” 84 pontot kapott akkor.

És kipróbáltam az új, szellőztető-töltő szerkentyűt, egész jól működött, sok különbséget nem feltétlen éreztem, de legalább szebben töltöttem. Mondjuk pont csak magamat nyűgözhettem le, lévén egyedül kóstoltam...

Az égett guminak halvány nyoma, a szebb ízjegyek erősödtek fel, feketeribizli, szilva és dohány. Mostani állapotában nekem többet ér, sőt sokkal többet ér. Volt egy-két kóstolónk régebbi évjáratokból származó borokkal, elbuktak legtöbben akkor, ez ott ragyogott volna. De másrészről meg azt gondolom, egy prémium cabernet sauvignon tízévesen legalább ilyen legyen. 89/100 pont.

Legolvasottabb
Legfrissebb