Kérem Várjon!
Cikkek
Papok városa
Fröccs-kalauz: Pécsi Püspöki Pincészet
a szerk.
2011 június 06.


Kilépünk az utcára, s mit látunk, valaki az összes autó szélvédőjét telereklámozta az elmúlt öt percben. Rendes körülmények között nem is foglalkoznánk ezzel, csakhogy legutóbb, mikor boros hirdetést csíptettek az ablaktörlőre, 2002-es rozé akartak óborként eladni nekünk. Most viszont mit látunk, a Pécsi Püspöki Pincészet hirdeti magát, a műfajhoz képest igényesen szerkesztett lapon. Az egyházmegye személyi állományát érintő változások úgy tűnik idáig elértek, új szelek járnak, legalábbis nem tudjuk mivel magyarázni, hogy júniustól a megújult pince hétköznap tízig, hétvégén egyig (hajnali) is nyitva van. Aminek már ideje volt, mert ilyen hangulatú vendéglátós pince, ráadásul egy borászat tulajdonában igazi joker, s nincs is máshol a városban.

Pécsi Püspöki Pincészet, Szent István tér 23.

Egy tisztes öregúron kívül más nem menekül a délutáni meleg elől a hűs pincébe, a nagy térben az asztalnál majdhogynem egyedül érezzük magunkat. De hát az új rendszer éppen csak elindult, s a zavar szét is oszlik, amikor előzékeny és figyelmes kiszolgálást kapunk. A pincészet már csak azért is érdekes, mert csak vásárolják a misebornak valót, maguk nem dolgoznak fel szőlőt. Viszont így olykor-olykor egészen csodálatos tételek kerülnek elő az egyházmegye területén működő kis pincészetek hordóiból, a borivó legnagyobb örömére.

Fehér cuvée-vel kezdünk, ötliteres bag-in-boxból érkezik a poharakba. Olaszrizling, rizlingszilváni és királyleányka házasítása, ebben a melegben magunktól nem is tudnánk jobb hármasítást kitalálni. Üde és illatos, könnyed, de ízben jönnek a savak, az olaszrizling szikárságát és karakterét a rizlingszilváni öleli körbe és simítja le. A szóda fémballonból érkezik, hideg és erőteljes, (nemrég bonthatták fel, ha igaz). Együtt egy kedves, szerethető fröccs lesz belőle, belesimuló alkohollal, az átlagnál magasabb minőségben. (Most előre megszavazzuk neki a bizalmat a nyár fröccsbora címre.) A rozé inkább siller, mély színű és illatban, ízben is túllép az általános rozé képen, tiszta meggy és gyümölcs jön belőle. Viszont nem annyira légies, mint a fehér, a szódát is simán elfedi, a korty végét az alkoholja és mintha kis maradékcukor édesítené.

Számla
Fehér cuvée: 130 Ft
Rozé: 130 Ft
Szóda: 20 Ft

Négy és fél fröccsös hely
Az egyik legígéretesebb/hangulatosabb pincefröccsöző jelenleg. Remek fehér, örömrozé a püspökség pincéjében. Belépés vallástalanoknak is. Este hét után csak felülről, az Arad vé útja felől megközelíthető.


Fröccs-térkép


Fröccs-térkép nagyobb térképen való megjelenítése

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31