Kérem Várjon!
Cikkek
Olaszrizlingek októberre 3.
Az évjárat: 2012-2009
zoranka
2015 október 02.

A forgalmi tételek után egy kicsit vissza az időben, épp csak rápillantottunk egy-két korábbi évjáratra. Itt sajnos már voltak veszteségeink, három bor adta meg magát, dugóhibának, szétesésnek. Viszont és ámbátor akadtak izgalmas egyéniségek. Újabb hat bor a háromnapos sorozat végére.

Három bor nem szerepel a kóstoltak közül a listában, értelme nincs sok a dugós borokat feltüntetni, nem a borász tehet róla. Sajnos, két magyar bor is akadt közöttük, amikre vártunk, nem lehet minden tökéletes…

KRAUTHAKER Graševina Mitrovac 2012 (Kutjevo, Horvátország)

Érett, érlelt illatok. Virágpor, akácméz, érett citrusok, kis rajnai petrol is felbukkan. A test erőteljes, krémes, játékos savak visznek bele még mindig életet. Pár éve azt írtam róla: keret történet, pont leheletnyi a kesernye a zárásban, komplex, erőteljes, már most is, de még sokáig kóstolgatnánk. Még mindig jól tartja magát, még mindig élmény. 89/100 pont.

VINA BELJE Graševina Goldberg 2012 (Baranja, Horvátország)

Az illatokban némi botritisz, némi édes citrusosság. Tercier jegyek jönnek elő, érlelet, kései szüretelésű bor képét mutatja. A töppedt bogyó krémes, aszaltas, komplex ízvilágát is hordozza, de van még benne zöldalma és grapefruit is. Izgalmas, összetett, játékos történet. 88/100 pont.

MIHALJ Graševina 2011 (Kutjevo, Horvátország)

Nem a megszokott illatok jönnek elő, virág, balzsam, élesztő talán. Egyszerre füves és gyümölcsös, de ott van az olvasztott vaj is. megosztó tétel, nehéz besorolni, vannak benne kedves és taszító vonások is. Érett, egyedi, de tartalmas és hosszas fejtegetést kívánó bor. 84/100 pont.

ANTUNOVIĆ Graševina 2010 (Erdut, Horvátország)

A legkomplexebb tétel volt a 24 borból, ehhez kevés kétség fér. Szerintem mindegyikünknél a legszebb három bor között szerepelt, nem véletlenül. Egy nehéz évjárat összetett bora. Komplex, érett gyümölcsös, petrolos, botritiszes illatok. Szájban jó test, élénk sav, a gyümölcsök közül a sárgabarack, frissen, édeskesernyésen, meg alma, körte, gyömbér. Félszáraz, de a savak alig engedik érezni a maradék cukrot. Az alkohol igencsak moderált. Lendületes, mély, rétegzett bor, foszforos, mézes és jódos felhangokkal. Hosszasan lehet beszélni róla és jó lenne legalább addig kóstolni, de hamarabb elfogy. 93/100 pont.

VINA BELJE Graševina 2009 (Baranja, Horvátország)

A bor illataiban egyszerre van frissesség és tercier aromatika, ami különös bájt ad neki. Szép citrusok, ananász, körte, akác. Fűszerek, fehérbors, menta. A savszerkezet áll, viszi a kortyot, van benne vibrálás, élet, tartás és hossz. Szájban még egy kis sós érzet is jelentkezik, plusz diszkrét kesernye, melyebb, egyensúlyosabb így a korty. Remek bor, az érett olaszrizling lehet ilyen is. 89/100 pont.

SZŐKE MÁTYÁS Olaszrizling 2009 (Mátra, Magyarország)

Illatában tea, ázott tealevelek, kandírozott narancshéj és negró. Kortyban az alkohol már-már likőrös, az édesérzet fokozott, jön itt is a tea. Savak vannak, de nem visznek bele lendületet, megfáradt, nehézkes, túljutott a csúcson. 80/100 pont.

Tanulság? Kellene? Nem azért kóstoltunk, csak mert szeretjük az olaszrizlinget. Mert egy izgalmas fajta, mert sokszínű fajta, mert tud friss, ropogós fröccsbor lenni és tud érlelt, testes, mély borrá is válni. És még csak nem is kóstoltuk minden arcát, csak éppen belekaptunk a felszínbe a 3 ország, 13 borvidék 24 borával.

Egyre jobban érdekel és egyre jobban kedvelem. Érdekel a világ olyan sok fajtája, de a legjobban azok, amiket a környezetemben találok. És sok lehetőséget látok benne, nem gond a neve, nem gond a sokféleség, nem gond annyi minden, ha akarunk vele valamit, ha teszünk érte, hogy mindenki találja meg a saját olaszrizlingjét.

A borászok készítsenek egyre tisztább, jobb, izgalmasabb borokat, mi meséljünk ezekről minden borfogyasztónak, akik pedig tegyenek egy próbát vagy többet és bízzanak meg a jó öreg olaszrizlingben. Elég érv, hogy számolják csak meg: mikor adtunk ennyi 90+ pontot egy tematikus kóstolón?


Előző cikkeink:

Olaszrizlingek októberre 1.

Olaszrizlingek októberre 2.


Az olaszrizling-kóstolónknak a pécsi Kalamáris Borbisztró és Vinotéka adott helyet, mellettük köszönet Susann Hanauernek és Ralf Wassmannak, valamint Szünder Dezsőnek, Szabó Zoltánnak, Wéber Tamásnak és Labancz Richárdnak, akik boraikkal hozzájárultak a szép sorhoz. 
Legolvasottabb