Kérem Várjon!
Cikkek
Nem ijed meg az árnyékhaltól
Pinot blanc kalandok: Plantaže Pro Anima Pinot Blanc 2016 (Montenegro)
Győrffy Zoltán
2018 szeptember 17.
A pinot blanc nem túl népszerű. Bár Magyarországon is van belőle vagy 200 hektár, kevés fajtabor készül, legalábbis kerül szemünk elé. Viszont itt a kihívás, rátalálni az igazi fehérburgundira. Úgyhogy most hetente (minimum) egyszer pinot blanc kerül a poharamba.

A montenegrói borok főhőse a vranac, de legalábbis a kékszőlők uralkodnak. Fehérben eddig nagyon kevés igazán kimagaslót kóstoltam, voltak korrekt, tisztességes történetek, talán ezért is az óvatos közeledés ehhez a borhoz.

Elolvastam például az előéletét, hogy augusztus második felében, a kézzel szüretelt pinot blanc-t 14 napon át erjesztették rozsdamentes tartályokban, irányítottan, 16-17 fokon. Nagyjából tíz hónapot pihent a tartályokban, finomseprőn, hogy gazdagabb aromatikát kapjanak. Ennyi. Kóstoljunk.

Az illatok lassan nyílnak, ahogy melegszik, egyre szebb. Mondjuk olyan 5 fokról indult, volt időm, vártam. Ananász, virágok, pici édesfűszer az érett citrusokon. Meglepően élénk savak vannak benne, egy déli fehérhez szokatlan vibráló kortyban sok gyümölcs, barack, ananász, kumquat. A szerkezet kedvesen telt, picit olajos, de nem laposodik el a korty végére sem.

Egész véletlenül nincs itthon hal, pedig délelőtt szemeztem a Lidlben egy árnyékhal csinos filéjével, diszkréten fűszerezve, roston sütve, némi salátával, na az most nagyon jólesne a bor mellé. Mivel nincs, jöhet még egy pohárral a pinot blanc-ból.

A korty egész behízelgővé alakul, van benne édes gyümölcs, tisztes savháttér, nem légies, van itt alkohol is, de nem zavaró. Szerethetőbb, fűszeresebb, mint bármely eddigi montenegrói chardonnay, amit kóstoltam. És hát ugye a chardonnay szorította ki Burgundiából, azóta Elzászban talált politikai menedékjogot, migrációja során jutott el Kelet-Európába is, ahol sokszor chardonnay-ként telepítették, hasonlóságuk miatt.

Amikor még a jelenleginél aktívabban vettem részt borkészítésben, volt a szőlő között pinot blanc is, chardonnay is, az előbbinek jobban örültünk mindig a szüret végén. Eladni meg az utóbbit lehetett jobban, persze.

(Egy kifogással élnék: Én biztos jó minőségű csavarzárat tettem volna a palackra (bármennyire is válogatás-sorozat), a dugó nem volt tökéletes állapotban, szerencsére akadt két palack  és a második próbálkozás nagyságrenddel szebb bort mutatott.)

Elsőnek lenni egy sorban mindig nehéz, ezért megkapja a 87/100 pontot. Nem érdemtelenül, tegyük hozzá. A Pro Anima sorozat Cuvée-je a Pannon Borboltban 2990 Ft, gondolom, ez is ezen az áron kerül majd ki, a pinot blanc tesztüzemben került hozzám.

Legolvasottabb
Legfrissebb