Kérem Várjon!
Cikkek
Mennyi gyümölcs, mennyi sav?
Négykezes borjegyzetek: Sterlik Soproni Éjszaka 2011
zoranka-kenszei
2014 január 31.

A soproni borok kapcsán van némi tapasztalati háttérkülönbség kenszei kollégával, lévén ő ezeken a borokon szocializálódott, míg én inkább a déli vörösökön. Máshogy érzékeljük a gyümölcsösséget, savakat, valahogy itt a hangolás máshogy alakult. Most egy kékfrankost kóstoltunk közösen, Sterlikék éjszakai szüretelésű borát.

Nagyon friss-ress illat, full cigánymeggy, roppanósnak képzeli el az agyam. Magas és markáns savérzet (déli szájnak szokatlan), mokány északi vörös bor, klasszikus soproni vonalvezetés. Hajnali kettőkor szüretelték, így próbálván megőrizni minél több aromát, gyümölcsösséget. A szerkezete szépen kidolgozott, tele van gyümölccsel is, természetesen nem a déli, omlós verzióval, de tiszták és frissítőek. Nem csúcskategóriába pozicionált bor, ennek megfelelően kétezer forint körül beszerezhető. 84-85 pont, ***+. (kenszei)

Fűszeres, nagyon meggyes illat, hűvös, friss, lendületes. Egy kis bőrösség bújik meg a háttérben, ami levegőztetve egyre határozottabb lesz, de belefér. A friss gyümölcsösség robban be kortyban is, a meggy mindent elönt, ribizli jön talán még surranópályán, a savak vibrálnak, a szájnak szoknia kell a csettintős fanyarságot. A gyümölcs érettségével, a savak élességével van némi gondom, nekem emiatt nem áll össze teljesen, nem egyensúlyos. Egy pohár, talán kettő jólesik a friss lendületből, de a kékfrankosban ennél több van. 83 pont, ***. (zoranka)