Kérem Várjon!
Cikkek
Luca vérét ittuk
Luca napi vigasságok – tizenkettedszer
bori
2008 december 14.

Nincs december Luca nélkül. A borbarátok Pécsett ilyenkor a Dominikánus Ház köré gyűlnek és várják, hogy konduljon a harang. A boszorkányok tánca helyett itt borokat figyelik, kóstolják – idén már tizenkettedik éve. A Luca Vére borversenyen az újborok vetélkedtek, bemutatkozott a Tűzkő Birtok és a Wassmann Bormanufaktúra, hogy csak azokat említsük meg, amelyeken részt is vettünk.

A Luca napi varázslatok a Janus másik arca című programmal kezdődött december 11-én, ami nagy siker volt, erről gyermekünk betegsége miatt lecsúsztunk, a mandulabor helyett sajnos a kórházi ágy jutott erre az éjszakára. A gyermek állapota szerencsére rohamosan javult, így másnap már el is engedte édesapját a Tűzkő Birtok borbemutatójára, amelyet családias légkörben beszélgettünk át, szép, korrekt borok voltak ezek, a birtokról meg holnap teszünk fel bővebb anyagot, szóval most ugrunk.

Fotó: Wéber Tamás

A szombat Luca napja volt, természetesen ezen a délelőttön kezdődött meg a Luca Vére borbírálat, amelyre csupa-csupa újbor érkezett, szám szerint 86. A Luca Vére díjat és hozzá a Szatyor Győző szobrász által megfaragott barrique hordót Németh János (képünkön balra) nyerte el Szajki Cabernet sauvignon borával. Az aranyérmesek közül a zsűri díjazásban részesítette az Eberhardt Pince Cabernet Franc, Hauk István Chardonnay, a Hárs Pincészet Cirfandli, a Lisicza Borház Rose cuvée és Ravasz Cuvée, valamint Pavlik Ödön Rajnai rizling újborát.

Aranyérmesek lettek még: Szederkényi István Portugieser, Grócz Márk Portugieser, Novák Zsolt Portugieser, Schunk József Merlot-Zweigelt Cuvée, Hauk István Cabernet franc és Menczinger Borház Cserszegi fűszeres.

Jelentős részét sikerült is megkóstolni az aranyos boroknak – szerény véleményünk szerint a nagy vörösök ilyenkor még nem lehetnek készek, ezért vagy túlsminkeltek, vagy még nyersek voltak. A fehérek között több volt az izgalom, a Lisicza Ravasz idén is szépnek ígérkezik, de érdekes volt a Pavlik rajnai is.

Fotó: Wéber Tamás

A varázslatos vigasságok zárásaként előbb a Wassmann Bormanufaktúra mutatkozott be, majd Omar Khajjam megzenésített verseit adta elő sajnos nem túl nagy számú közönségnek a Szalay-Szőke-Tóth Trió. Wassmannékról már többször szóltunk oldalainkon, társaságban vagy egyedül is szerepeltek már nálunk, de annyit meg kell jegyeznünk, hogy az arculatfrissítés határozottan jót tett nekik.

Nagyjából ez volt nekünk a Luca az idén, bízunk benne, hogy a Pécsi Kulturális Központ jövőre is megszervezi nekünk ezeket a kiváló borkult-estéket. Jó alkalom ez új borélmények szerzésére, új és megújuló találkozásokra, éjszakába nyúló beszélgetésekre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legolvasottabb
Legfrissebb