Kérem Várjon!
Hírek
Köveskáli Furmint Napok
bori
2020 február 21.

Február utolsó hétvégéjén, a Balatonon is beköszönt a Furmint Február: a helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn****, a Kővirág - Étel, Ital, Ágy és a MI A KŐ immár harmadik alkalommal szentel három teljes napot a szőlőfajtának.

Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál: 

 "A 90-es évek vége felé telepítettünk furmintot, mert a kutatásaink alapján kiderült, hogy régebben itt ez volt a fő fajta, és kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet kihozni belőle a vulkanikus talajon. Az is lényeges szempont volt, hogy azok a szőlőfajták, amikből akkor a borokat készítettük, mint például az olaszrizling vagy a tramini, a melegebb évjáratokban nem mindig adnak olyan alapanyagot, nem tudják azt a savszerkezetet biztosítani, amit mi elvártunk. Bejöttek a számításaink, mert furmintból szinte minden évjáratban sikerült jó borokat készítenünk, és ezek nem csak nekünk tetszenek, de szép sikereket is értünk el velük. 

A régióban néhány pincénél, például a Jásdi Pincészetnél vagy a Szent Donát Birtoknál már volt furmint akkor is, amikor mi elkezdtünk ezzel foglalkozni. Szerintünk úgy tudjuk kihozni a fajtából a legtöbbet, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ezért már öt éve szervezünk egy zártkörű szakmai kóstolót azoknak a balatoni borászoknak, akik furminttal foglalkoznak - erre idén is a szombati rendezvény előtt, pénteken este kerül sor. 

Az olaszrizling a balatoni borászokat elkényeztette, mert lényegesen könnyebb vele dolgozni, főként, hogy a furmintot még mostanában kezdjük kiismerni. Persze nem akarjuk leváltani az olaszrizlinget a Balaton környékén, de mindenképpen gondolkodnunk kell a furmintról is, főleg a meleg évjáratokban. A fajta nem csak önállóan kerül palackozásra, nálunk a Pálffy Pincészetnél például a Riválisok borunk olaszrizling és furmint házasításából készült. De a pezsgőkészítésnél is érdemes figyelni rá, a Kreinbacher Szőlőbirtok eredményei bizonyítják, hogy világszinten is komoly eredményeket lehet elérni vele. Az idei mesterkurzusainkon ezekre a témákra is kitérünk, és megmutatjuk, hogy számolni kell a furminttal a Balatonnál."

A Furmint Február jegyében Köveskál vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal harmadszor rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény elsődleges célja, hogy megmutassa a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált és felhívja a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban.

Míg pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, a közönség a Káli Art Inn, a Kővirág, a Káli Kövek illetve a Mi a Kőben kezdheti meg az ismerkedést a Furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével.

Az éttermekben, valamint a falu két végében található pincészeteknél – Káli Kövek és Pálffy Pince – másnap folytatódik a kötetlen borozás illetve falatozás. Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak a beszélgetések 10:30-tól 12:00 óráig. A Káli Art Innben napjaink egyik legfontosabb témájáról hallgathatjuk meg a termelők előadását: „Klímaváltozás hatás a furmintra”. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincében a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, és idén sem maradhat el a fajta házasításáról szóló értekezés, amelynek helyszínét a Káli Kövek Borászat biztosítja. Az előadásokon részt vevő balatoni borászok mellett tokaji és somlói, muzslai vendégei is lesznek a rendezvénynek.

A rendezvény egész ideje alatt lehetőség van megismerkedni a Káli Art Inn, a Mi A Kő és a Kővirág furmintra hangolt menüsorával, vagy zárulhat az este a Káli Kövekben, ahol a Homonna Attila borász pörgeti a lemezeket. A szakmai beszélgetésből és kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.

Az eseményről bővebb információ elérhető a hivatalos facebook oldalon.

Program:

Február 28 - péntek

Szakmai találkozó

Február 29 - szombat

10:30-12:00 Pálffy Pince – Furmint alapú pezsgők

Beszélget: Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Várszegi György (Kreinbacher Birtok) – Baranyai Péter (Garamvári Szőlőbirtok) – Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok és Borászat)

Moderátor: Káli Ildikó (Magyar Sommelier Szövetség Tiszteletbeli Elnöke)

10:30-12:00 Káli Kövek - Furmint házasítások

Beszélget: Szabó Gyula (Káli Kövek Borászat), Pálffy Ati (Pálffy Pince) –Homonna Attila (Homonna Pincészet) – Bott Frigyes (Bott Frigyes Pincészet)

Moderátor: Kézdy Dániel (Mr. Furmint, Furmint Napok főszervezője)

10:30-12:00 Káli Art Inn –Klímaváltozás hatása a furmintra

Beszélget: Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), Balassa István (Balassa) – Kolonics Károly (Kolonics Családi Pince) – Hanyik Gábor (Béres Szőlőbirtok és Pincészet)

Moderátor: Cartwright Éva

14:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház)

Kísérőprogramok

Kővirág, Mi a Kő Káli Art Inn: Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt

Pálffy Pince: kötetlen borozás

Káli Kövek: Homonna Electronic Live Act

Március 1. – vasárnap

Pálffy Pince: Pezsgős reggeli, dűlőtúra

Káli Kövek: “Afterparty” + újborok kóstolásával egybekötött pincetúra

Kiállító borászatok listája:

1.Balassa István (Tokaj-Hegyalja)

2.Béres Szőlőbirtok és Borászat (Tokaj-Hegyalja)

3.Bott Frigyes (Garam-mente)

4.Csali Szőlőbirtok (Balaton-felvidék)                 

5.Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglár)

6.Gilvesy Pincészet (Badacsony) 

7.Homola Pince (Balatonfüred-Csopak)

8.Homonna Szőlőbirtok (Tokaj-Hegyalja)

9.Jásdi Pince (Balatonfüred-Csopak)              

10.Káli Kövek Borászat (Balaton-felvidék)            

11.Kolonics Károly (Nagy-Somló) 

12.Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló)

13.Laposa Birtok (Badacsony)                       

14.Légli (Balatonboglár)

15.Pálffy Pince (Balaton-felvidék)        

16.Petrányi Pince (Balatonfüred-Csopak)       

17.Skrabski Pince (Balatonfüred-Csopak)             

18.Szent Donát Birtok (Balatonfüred-Csopak)                

19.Trombitás Borház (Balaton-felvidék)   

20.Villa Tolnay (Balaton-felvidék)        

Legolvasottabb
Legfrissebb