Kérem Várjon!
Cikkek
Hiba nélkül
Bordeaux a Pezsgőházban
zoranka
2014 november 24.

Amikor egy Bordeaux-kóstolót terveztünk be az idei borszakkörök menetrendjébe, még nem számoltunk a Lidl-akciókkal. De jól jöttek, körbekérdeztem persze előtte a boros ismerősöket, majd osztottam-szoroztam és a borok felét itt vettem meg, a másik felét meg a Bortársaságtól rendeltük. Akadtak ismeretlen pincék és Cru Bourgeois pincészet is, vakon kóstoltunk, a végén néhány ár okozott meglepetést. 

Bordeaux kimeríthetetlen téma, 120.000 hektár megismeréséhez egy élet is kevés, majd' kétszerese a magyar szőlőterületnek, a klasszifikációk és apellációk keszekusza rendszerében kevesen tudnak gond nélkül eljárni, ez az oldal hasznos tud lenni a jobb megismeréshez.

A borok csalódást nem igazán okoztak, elég szétszórtunk a végső voksoláskor, két bor emelkedett ki igazán, de legalább négyen minden borra szavaztak. Ami negyven résztvevőnél már korrekt, tíz százalékos eredmény. Persze, egy résztvevő több borra is voksolhatott, de ebbe felesleges belemenni. Inkább következzenek a kóstolt borok.

Dourthe Nr.1 Rouge 2011 (Bordeaux)

A Dourthe Ház már 1840 óta termel és kereskedik Bordeaux-ban, természetesen borral. A Dourthe Nr.1 1993 óta van piacon, az alap vörösbor (de van fehérben is ezen a néven boruk) merlot és cabernet sauvignon házasítása, természetesen részben új francia tölgyfahordóban érlelve 12 hónapon át. Ma az egyik legjobb, legkelendőbb bordói márka.

Illata tiszta, hordófűszer és gyümölcs, ez kortyban is visszaköszön, áfonya, szeder, sok piros gyümölcs, elég telt ízek, jó savakkal. Nem a legstrukturáltabb bordói, de éppen ennek köszönhetően már most is abszolút élvezhető bor. 3650 Ft (Bortársaság), 87 pont, ****

Chateau Haut-Morin 2010 (Cotes De Bordeaux)

A Vignerons De Saint Pey-Génissac termelőszövetkezet által készített borról a neten nem sok mindent tudtunk kideríteni.

Lassan nyílik, éretlenebb gyümölcs, avar és dió, kis szellőztetéssel javul, bogyós gyümölcsök jönnek, de amikor már teljesebb lehetne a korty, a vége gyorsan kiürül, hordó marad és dohányos-kesernyés íz, fanyarabb a zárás. 1299 Ft (Lidl), 83 pont, ***

Chateau Marquisat De Binet Le Paon 2010 (Montagne-Saint-Emilion)

A pincészetről itt sem tudunk sokat, viszont Montagne-Saint-Emilion egy kis szatellitrégió, vagyis nem is olyan kicsi, 1600 hektáron termelnek itt szőlőt, a kétszáznál is több gazda elsősorban merlot-ból készíti a borát (75%), aztán a cabernet franc (15%), a cabernet sauvignon (8%), a malbec (2%) és nagyon kevés petit verdot van jelen. A kimagaslóan homogén mészköves, néhol homokos mészköves talaj adja a termőtáji különlegességeket.

Illata egész izgalmas, áfonya, ribizli, erdei gyümölcsök, szép hordóhasználattal kiegészítve. A bor kilencven százalékban merlot, ennyit tudunk róla, de nagyon más, ánizsos és szederbor jellegű, ásványosság, némi sós-fémes jelenik meg a korty végén. Összesítettben a szavazáson a közönség körében a harmadik lett. 2599 Ft (Lidl), 87 pont, ****

Chateau Divon 2010 (Saint-Georges Saint-Emilion)

Megint csak viszonylag ismeretlen pincészet, a weblapját vagy tíz éve frissítették utoljára. Egy mikro AOC-régió, alig kétszáz hektár, elsősorban merlot és cabernet franc van itt.

Borunkban a merlot adja a 80 százalékot, 15% cabernet sauvignon és 5% cabernet franc egészíti ki. Szép illatokkal indít, letisztult, merlot és szilva, némi gomba, kis gyógynövényesség. Az agyagos-mészköves talajnak köszönhetően itt is van némi ásványosság, jók a savak is, bársonyos, karamellizált meggyes, kis mézeskalácsos fűszeresség díszíti. 89 pont, ****+

La Demoiselle De Sociando-Mallet 2011 (Haut-Medoc)

A Chateau Sociando-Mallet egy 85 hektáros birtok, az egyik legismertebb területen, Haut-Medocban. A térségben 4600 hektáron termesztenek szőlőt, többségében cabernet sauvignont. Ez a sokszor Cru Bourgeois-ként emlegetett, ám a besorolásoktól mindig menekülő borászat második bora, 50% cabernet sauvignon, 50% merlot.

Hűvös, paprikás, szedres, szilvás, fekete csokis illatokkal nyit, nagyon fiatal, nagyon időt kér. Van elegancia a kortyban is, hordófűszerek és gyümölcsök, még érezhetően nem lecsitult tannin és földesség, csili és alkoholédesség. gazdag, még bőven érlelhető, van még évtizedes potenciálja. 6950 Ft (Bortársaság), 91 pont, *****

Chapelle De Potensac 2010 (Medoc)

A Leoville Las Case-ről is híres Delon-család birtokában levő top Cru Bourgeois pincészet. Összesen 84 hektáron gazdálkodnak, a második bornak számító Chapelle-t Jean-Hubert Delon 2002-ben készítette el először. A borvidéken (közel 6000 hektár) elsősorban cabernet sauvignon és merlot van jelen.

Illatban fűszeres, gombás, ánizs és paprika, bőr és gyümölcs van benne, szeder, szilva, érett bogyósokkal, a zamatosság gazdag, tartós, jó savak, jó hordó, minden arányosan. Elegáns, kerek bor. 5750 Ft (Bortársaság), 92 pont, *****

Chateau Potensac 2010 (Medoc)

A pincészet első számú bora. 42% merlot, 37% cabernet sauvignon, 21% cabernet franc, 5% petit verdot agyagos, kavicsos talajról. Ordonnac falu határában vannak az ültetvények, az egyetlen Crus Bourgeois Exceptionnel erről a területről.

Érett gyümölcsök, paprika, avar, csoki, gyömbér, szilva. Gazdag és mégsem túlzó. Kortyban elegáns és hosszú, összhangban az illatokkal, kiváló hordóhasználat, jó, cseppet sem karcos savak, ásványosság és édeskesernyés zárás. Nagy formátumú bor, jó állapotban, de még bőven érlelhető. Összesítettben ez nyerte a népszerűségi versenyt. 9900 Ft (Bortársaság), 93 pont, ****

Chateau De L’Hospital 2006 (Graves)

A Graves területén, ezen a közel 2700 hektáron, hordalékos-homokos talajon elsősorban merlot terem, kiegészítve cabernet sauvignonnal. Ezt tükrözi ez a bor is, hiszen 90% merlot mellett van jelen némi cabernet sauvignon. A pincészet 20 hektáron termel kékszőlőt plusz 2 hektáron fehéret is. Évente 70.000 palack készül itt.

Lassan nyílik, kora is van. Érettsége is, a merlot jön, karamell, szilva, meggy, animalitás is, de még éppen belefér. Szépen érlelt, még egészen friss jegyeket is mutató, jó állapotú bordói vörös, bőven van még ideje, de mostani állapotában nagyon jól működött a vacsoránkhoz, ami ezúttal burgundi marha volt (persze kivételesen bordóival készítve). Összesítettben ez a bor lett a második, 1799 Ft (Lidl), 88 pont.