Kérem Várjon!
Cikkek
Hamvas és a libák
Gasztroturisták és borkalandorok heti kalauza
bori
2009 november 02.

A hétvégére már mindenütt toll- és májfosztott libákat találni csak, hangos gágogást már sehol. A konyhákon sürögnek-forognak, előmártonozással indul a szezon, mi is tartalékoltunk még némi őszi Pécsi Borozót, aki eddig nem jutott hozzá, most még a forgalmasabb, mártonozó pincészetekben találhat belőle. De mielőtt belevágnánk a libacombba, belekortyolnánk az első ideibe, hallgassuk meg, mit is mond erről (s más borokról) Hamvas Béla. Akinek a pécsi Művészetek és Irodalom Házába egész rendezvénysorozatot szentelnek.

„Bizonyos tekintetben” - Hamvas Béla most címmel szervezett művészeti programsorozatot a pécsi Művészetek és Irodalom Háza 2009. október 15. és 2010. január 10. között. A programsorozat hármas célt tűz maga elé. Egyrészt mind többekkel megismertetni Hamvas Béla életét, munkásságát. Másrészt a közönség elé tárni a mai magyar szellemi élet kiválóságainak személyes Hamvas élményét. Végül szélesebb körben is szeretne elindítani egy olyan diskurzust, amely hozzájárul Hamvas Béla mai irodalmi, filozófiai, művészetelméleti recepciójához.

A résztvevőket kifejezetten úgy választották ki, hogy adott tárgyban megfelelő szaktekintélynek számítsanak (Szántó F. István, Popper Péter, Dúl Antal, s külön kiemelnénk Sava Babić-ot, aki szerb nyelvre fordította le szinte a teljes Hamvas életművet, sok művét még akkor, amikor magyarul meg sem jelent...)

A programnak köszönhetően A Művészetek és Irodalom Házának sikerült összefogni nemcsak a Jelenkor folyóirattal, hanem a PTE Művészeti Karával is, és ennek alapján dr. Aknai Tamás vezetésével, dr. Hegyi Csaba közreműködésével maguk a kurzuson részt vevő egyetemisták építik fel a sorozatzáró kiállítást. A tárlat a Hamvas hagyaték felhasználásával betekintést kíván adni abba a miliőbe, amelyben Hamvas élete utolsó szakaszában mindennapjait tölteni volt kénytelen, és ahol lopott időkben áldozhatott csak szellemi munkájának.

Az talán már nem is meglepő, hogy a szervezők hangsúlyt fektettek a programsorozat összművészeti jellegére is, hiszen nem csak előadások várják a közönséget és az egyetemi hallgatókat, hanem színházi előadás, film, borkóstoló, felolvasószínház is szerepel a terítéken. A sorozat egyik legkülönlegesebb része a november 5-én, 19 órakor kezdődő program: Felolvasóest és borkóstoló Hamvas Béla A bor filozófiája c. munkájából, valamint más magyar írok borról szóló írásaiból. A művekből Rátóti Zoltán színművész olvas fel, a felolvasások és a szövegek között Huzella Péter kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes művész játékával ismerkedhet a pécsi közönség. A művészet élvezete pedig úgy teljes, ha mellé bort is kortyolgathat a publikum, ezúttal a kisharsányi Vylyan Pincészet borait kóstolgathatják.


Fotó: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

November 7-én és 8-án rendezik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, azaz a Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, melynek társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A fesztiválra neves magyar borászok hozzák el zamatos újboraikat, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Összesen 13 kiállító mutatja be újborát. Az újborok mellett rengeteg finomság vár a vendégekre. A múzeumban működő Jászárokszállás Fogadó egy szombat esti exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket, de Bede Róbert konyhafőnök „kifőzdéjében” is ízletes falatokat lehet majd kóstolni. A Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De kóstolható lesz majd természetesen a sült libacomb, és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is.

A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeknek kedveznek a színes programok: vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült világítótestekkel mindkét nap 16 órakor kezdődő Márton napi felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak.

Idén viszont a felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, illetve kipróbálhatja a lopózást is. Borkalandozások címmel workshop jellegű programban Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről.

Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes közreműködésével ad koncertet illetve táncházzal zárja a napot a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, és a jó hangulatról Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd.

További részletek a letölthető dokumentumban.


További Márton-napi és újboros programok egy kattintásnyira.

Legolvasottabb
Legfrissebb