Kérem Várjon!
Cikkek
Glück auf!
Wingert Családi Pincészet (Villánykövesd)
Szünder Dezső
2019 május 06.

Borvidéki történeteink nem titkolt célja, hogy olyan pincészetekkel ismertessük meg olvasóinkat, melyek a figyelem középpontjától kissé messzebb esnek, melyekről nem, vagy csak ritkán esik szó. Ezekre a kis pincékre sokszor csak véletlenül bukkanunk, egy borozgatás alkalmával hallunk róluk, vagy egy tesztre beküldött bor kapcsán szerzünk róluk pozitív benyomást.

Az utóbbi történt jelen esetünkben is, a Wingert Családi Pincészet vörös cuvée-je volt az indok arra, hogy kicsit jobban megismerkedjünk az ott folyó munkával. A villánykövesdi meghitt hangulatú pincesoron, a főút mellett találjuk a pincét, melyet a vénasszonyok nyarát idéző verőfényes napsütésben Vitényi Dániel mutatott be nekünk.

Dániel a Vitényi család hatodik generációja, tehát a pince története régre nyúlik vissza. Dicséretes, hogy ennyi év alatt sem hagyták magára a pincesoron megbújó pincét, mely nem is olyan kicsi, hiszen hosszúsága egészen elképesztő. Talán kevesen tudják, de Villány és Villánykövesd leghosszabb régi pincéjéről beszélünk a maga 80 méteres hosszával, amelynek bejárata fölé a címben található idézetet rajzolták fel.

A család saját területe igazán aprónak mondható, villányi viszonylatban meg aztán különösen, hiszen mindössze fél hektáron gazdálkodnak. A kis területről származó szőlőmennyiséget felvásárlással egészítik ki, ezen mennyiségből készülnek évről-évre a borok saját és némi bérmunkaerő bevonásával.

Fő fajtának egyértelműen a portugieser-t tekintik, melyből házasításokat készítenek. A vörösboros kínálat mellett a ma igen népszerű rozé és némi fehérbor színesíti a pince kínálatát. A borok minimális mesterséges beavatkozás mellett, tisztán tartályban, seprőn tartással, annak felkeverése nélkül, fehérjés derítéssel készülnek, meghagyva minden egyes bor természetes érési, érlelési folyamatát, nem siettetve annak idő előtt való elkészültét. A pincében tehát hiába is keressük a mai trendeknek megfelelően már szeptemberben az új borokat, azzal leghamarabb a következő év tavaszán találkozhatunk.

Az éves saját termésből és a felvásárolt mennyiségből öt-hatezer palack készül, mely a piacra kerülése után nagyon hamar elfogy. Néhány év múlva a mennyiségen szeretnének változtatni, de megőrizvén a pince családi jellegét 15.000 palack a maximális palackszám, amiben gondolkodnak.

A borokat egyelőre a villánykövesdi pincesoron lehet megvásárolni. A későbbiekben sem cél kereskedőn keresztüli értékesítés, az elkészített borokat éttermekben szeretnék majd kínálni, felszolgálni.

A pincében az idei szüretet a kedvező időjárásnak köszönhetően mind mennyiségre, mind minőségre megfelelőnek ítélik, így minden bizonnyal a 2018-as évjárat Wingert boraiban sem kell majd csalódnunk.

A pince 2017-es Tóni névre hallgató, 90% portugiesert és 10% cabernet sauvignont tartalmazó vörösbora tavaly a Portugieser du Monde-on nem érdemtelenül hozott el ezüstérmet (ráadásul idén ugyanezen a versenyen már aranyéremmel mutatta meg, érdemes érlelni is kicsit a bort - a szerk.). A bor alacsony cabernet tartalma ellenére is komolyabb tétel egy könnyed nyári vörösnél.  Az egyelőre még csak kevesek számára ismert pincének boros rendezvényeken, fesztiválokon (a már említett Portugieser du Monde pécsi kóstolóján túl) nem volt megjelenése, mely azt hiszem az éves palackszámot tekintve érthető.

Bízunk benne, hogy ez a közeljövőben változni fog és minél több ember ismerkedhet meg az ott folyó eredményes és kitartó munkával.


(nyomtatásban megjelent: Pécsi Borozó 2018/4)

Legolvasottabb