Kérem Várjon!
Cikkek
Furmintos pohárból furmintot
Furmint Február 2016
kenszei
2016 március 06.

Kevés kóstoló miatt utazom már el Budapestre, egykor nem így volt ez, de kevés az idő és számolatlanul szaporodnak az események. Maradt nekem a furmint és az olaszrizling, ez a két fajta áll talán hozzám a legközelebb, így a februári furmintos és az októberi olaszrizlinges kóstolók minden évben kötelezőek. 

A Furmint Február több szempontból is kiemelkedik számomra, elsősorban a kóstolható tételek nagyon magas minőségi színvonala miatt, de nem hanyagolható el az a tény sem, hogy minden évben zökkenő mentes a szervezés és hibátlan a helyszín, elfér a tömeg, tágasak és szellősek a termek. Idén nagy segítséget jelentett, hogy a szakmai kóstoló délután egy órától egészen délután négy óráig tartott, bőséges időt adva a borászokkal való hosszasabb beszélgetésre.

A jegyzeteimet újraolvasva hibás tétellel egyáltalán nem találkoztunk, de nagyon nem tetsző furmintokból sem jegyeztem fel túl sokat. A kóstolható borok minőségi színvonala kiemelkedően magas, és számomra úgy tűnik, hogy ez évről-évre emelkedni tud. A megkóstolt furmintok száma száz fölé kúszott, jelen írás célja ezért inkább az, hogy a legkiemelkedőbbekre felhívja a figyelmet, kedvet csináljon a kóstolásukhoz. A sorrend abszolút a kóstolási jegyzetet követi, bármiféle minőségi sorrend nélkül.

 

Mondhatni, hogy  hagyományoknak megfelelően a Tokaj Hétszőlő Bistro-jával kezdtünk, 2013-as, ropogós, friss, virágillatú, tökéletes aperitif és kedvcsináló. Számomra a nap egyik felfedezettje a Carpinus volt, 2015-ös tartálymintályuk már most lenyűgözően gyümölcsös volt, a szintén 2015-ös Lapis pedig megmutatta, hogy komoly, spontán erjesztett tételeik is lehengerlő illatúak és nagyon komoly beltartalmúak tudnak lenni. Viszonylag korán, negyedik kóstolt tételként meg is találtam a nap borát, Bott Judit 2014-es Csontosa nálam mindent vitt, voltak nála testesebb vagy éppen gyümölcsösebb furmintok, de koncentráltságban és eleganciában egyik sem vette fel vele a versenyt. Fájdalmasan kevés, mindössze egy hordó készült belőle. Judit standja mellett Bárdos Sarolta mutatta be a Tokaj Nobilis furmintokat, egyik jobb volt, mint a másik. A 2015-ös Csirke tiszta és egyenes illatot hozott, erőteljes fajtajegyekkel, sok-sok virággal, a 2015-ös Barakonyi ugyanezt tudta nagyon szép hordóval megspékelve, marcipános virágcsokor.

Buborékos kategória megosztott első helyét a köveskáli Pálffy Pincének osztottam ki, 2013-as, palackban erjesztett furmint pezsgőjük nagyszerű illattal és hömpölygő testtel nyűgözte le a nagyérdeműt. A Kikelet két tétele közül engem a 2013-as Birtok furmint fogott meg jobban, nagyon komoly illat, érettség, kiváló savak, hosszasan kortyolható és szálazható. Bartáék 2013-as Öreg Királya volt talán a legvastagabb és legásványosabb bor az estén, egészen lehengerlően koncentrált és sós volt. A friss furmintok egyik legszebbike volt a Szarka Pince 2015-ös Nyúlászója, illatában neutrális, nem hivalkodó, de kivételesen elegáns ízében, öröm volt inni. Kakukktojásként kell megemlítenem Szilágyi László - Gizella Pince 2013-as Szil-völgy furmint-hárslevelű házasítását, nagyon hízelgő illatokat, komoly koncentrációt, egyszerre gyümölcsös és ásványos ízeket mutatott. Viszonylag új arc a tokaji térképen a Ferdinánd Pince, 2013-as Padi hegy furmintjuk osztrákosan ropogott, grafit és kvarc uralkodott illatában, és talán az egyik legjobb savszerkezetet tudta felmutatni az összes kóstolt tétel között.

A Tállya 2014-es furmintja egészen rajnais volt, sok-sok citrussal, a könnyedebb furmintok talán legjobbja volt. Az édes borokra szokás szerint nem maradt elég időnk - pedig mindenhol elhangzott a “később visszatérünk az édesre is” bűvös mondat -, a kevesek közül viszont magasan kiemelkedett szintén a Tállya 2014-es kései szürete, a 130 grammnyi maradék cukor ellenére is üdítően hatott, lendületesen hömpölygött, kivételesen arányos bor. A buborékos kategória megosztott első helyének másik felét Alkonyi Lászlónak osztottam ki, az egykori borszakíró borait Kaláka néven kóstolhatjuk, 2015-ös Csepke habzóbora nekem már-már a komolyabb proseccókat idézte. Az ígéretek kategória egyik legemlékezetesebb tétele volt Orsolyák Attila 2015-ös, Betsek és Istenhegy dűlőkből szűrt furmintja, lehengerlő illattal, nagy testtel és koncentrációval, érdemes lesz rá figyelni, miután forgalomba kerül.

Összegzésként álljon itt két hasznos gondolat: a 2015-ös furmintok a megszokottnál gyorsabban érnek, nagy részük már palackban (!) van, így fogyasztásukat is korábbra érdemes ütemezni; aki pedig teheti, szerezze be a hivatalos furmint kóstoló poharat, egészen más dimenzióba emeli a fajta kóstolását!


Fotók: Furmint Február Facebook