Kérem Várjon!
Cikkek
Francolás
A cabernet franc Villányon túl
zoranka
2015 december 31.

Minden bizonnyal csak egyik első tematikus próbálkozásunk volt nemrég (bár volt már borklubokban és borszakkörben máskor is) a cabernet franc fajta szélesebb körben fellelhető példányait poharunkba csábítani. De nem az utolsó, mert volt értelme. És még sok felfedezés vár ránk, de addig is, íme 13 franc Villányon túl (és innen).

A borok kiválasztását nem előzte meg hosszas mérlegelés és besorolás, körülnéztünk a pincénkben és kikerestünk egy tucat cabernet franc-t. Eggyel több lett, mert közben jártunk egy zombori borfesztiválon és egy egész jó sort mutató pincénél ráakadtunk egyre, amit nem hagytunk ott.

VINARIJA DRAGIĆ Carski Drum Cabernet Franc 2013 (Szerbia, Bácska)

A bácskai dombokat szigorúan méterben mérjük, a tizes és százas skála már-már nagyzásnak tűnik. Ott felnőve a környezetemben elsősorban baranyai borokat fogyasztottak, nem is tudtam róla, hogy a közelben vannak szőlőültetvények és pincészetek. Talán akkor még nem is voltak, a zombori borfesztiválon azonban azt tapasztaltam, hogy most vannak és közülük nekem a Dragić pincészet emelkedett ki.

A riđicai (regőcei) területeiken cabernet franc is terem, a 2012-es évjárat a Decanter világversenyén ajánlott kategóriába került. Az egy évvel fiatalabb bor nem volt annyira izgalmas, illatában zöldfűszeres, friss gyümölcsös, ugyanakkor alkoholos. Testben nem mutat túlzott komplexitást, erdei gyümölcsök, korrekt savak, viszont a zöldségespult érzete is bejátszik, a leveszöldségeket idézi meg. A bor korrekt, tiszta, egy bácskai lakomán minden bizonnyal jól mutatna.

Talán a lokálpatriotizmus miatt is, de nekem 82/100 pont. (Ha jól emlékszem 900 dinár, azaz olyan 2250 Ft volt.)

HÁRS PINCÉSZET Cabernet Franc 2012 (Pécsi borvidék)

A bor idén Pécs Város Bora lett, ott voltam az akkori kiválasztáson és a most kóstolt bor arra sajnos nyomokban sem emlékeztetett. Volt egy kimagasló 2011-es előd, volt az emlék a nyári kóstolásról és most nagy csalódás volt. Zöldes illatok, éretlenség, bizonytalanság. Zöld paradicsom és paradicsomlevelek, némi virágföld és csak nyomokban erdei gyümölcs. Kortyban elég vastag, de kesernyés zamatú bor, lehet, hogy csak most volt rossz passzban, de egyelőre nem kóstolnám újra.

Jóindulattal 79/100 pont. (2990 forint a Pannon Borboltban)

POSTA BORHÁZ Cabernet Franc 2012 (Szekszárdi borvidék)

Jókor, jó helyen. De nem csak azért volt kimagasló élmény. Erőteljes szín és megjelenés. Illata gazdag, mély, szeder és málnadzsem, feketeribizli és kávé. Szép test, nem kevés benne az erő sem, de nem lenyomni akar: jönnek a finom erdei gyümölcsök, korrekt savháttér, diszkrét kávékrémesség, telt, édes zamatok. A ribizlis-szedres vonal ad neki kis fanyarságot, ellenpontként a gazdag édes aromatika mellé. Tartós, hosszú korty, izgalmas bor, amivel érdemes elidőzni.

Magabiztos 90/100 pont. (4199 forint a mitiszol.hu kínálatában)

LISICZA BORHÁZ Cabernet Franc 2012 (Pécsi borvidék)

Tejkaramellás illatokkal nyit, szeder illata fedezhető fel még benne és meggyes savanyúcukor. Közepes test, beépült tannin, korrekt gyümölcsösség, kicsit meggyjoghurtos háttéríz bukkan fel idővel és kakaós piskóta. Közepesnél erőteljesebb, ízesebb, tisztességesen elkészített vörös, ami hordozza a francos jegyeket is, de vakkóstoláson nehezen mondanánk rá teljes bizonyossággal, hogy ez egy CF. Viszont korrekt vörös.

Pont a határon, 85/100 pont. (Ha jól emlékszem, az ára 2000 forint körül alakult.)

BAKONYI PÉTER Makár Cabernet Franc 2012 (Villányi borvidék)

Tettünk be a sorba két villányi kontrollpalackot is, volt mihez igazodni. Az első Bakonyi-bor rögtön magasra tette a lécet, hozta a Posta-bor szintjét, de tejesen más karakterű bort tett le az asztalra.

Hűvös, elegáns illat. Egyszerre herbás és gyümölcsös. Menta, majoranna, de van még zöldfűszer, miközben a szeder, szilva, málna hármas sem marad háttérben. Szép hordóhasználat, jó fűszeresség, ami kortyban is visszaköszön. Telt, érett, elegáns. Jó harmónia, jó arányok.

Tiszta, gyümölcsös, tartalmas, egy percig sem unjuk. Magabiztos 90/100 pont. (Kb. 4000 Ft)

FRITZ PINCÉSZET Cabernet Franc 2012 (Szekszárdi borvidék)

Érett illatokkal indít, mintha évjáratokkal több lenne benne. A masszív struktúra mögött tanninban gazdag, alkoholban sem gyenge bort találunk, amelyben mindenből elég sok van, csak épp az egyensúly nem működik igazán.

Van tartása, teste, hossza és szélessége, van benne gyümölcs és van hordófűszer, van erő és energia, van tényleg mindenből, de mégsem érzem, hogy igazán hatni tudna, nincs benne az a szikra, amitől egy testes, vastag vörösborból izgalmas cabernet franc lesz. Az energiája sokakat kényeztet majd, én most inkább a cabernet franc-osságra koncentráltam, amiből ezúttal kevesebbet találtam.

Vörösborként, sőt szekszárdi vörösként is működőképes, ezért 86/100 pont. (Az árat nem tudom…)

TÜSKE PINCE Cabernet Franc 2011 (Szekszárdi borvidék)

Hűvös és kicsit zárt illattal kezd. A gyümölcsösségből meggy és áfonya, a hordófűszerességből a vanília és az étcsokoládé, de leginkább némi meggylikőrösség, a magas alkohol rányomja a bélyegét a borra.

Kortyban elég tömény, vaníliás kávé, szegfűszeges csokoládé, alkoholos édesség és a lecsengésben bukkan fel némi kesernye. Vastag, sok és nagy, de hiányzik belőle a kellem, ami miatt örömmel nyúlnánk a második pohárért is.

85/100 pont. (3190 forint a Pannon Borboltban.)

COULY-DUTHEIL Clos de l’Olive 2011 (Franciaország, Chinon)

A nemrégi villányi Franc&Franc kóstoló egyik Magyarországon is beszerezhető szereplője. Az ott jelenlévő borászok egy részének ott tetszett, számomra voltak izgalmasabb tételek, de ez közelített töménységében, hordóhasználatában talán a mi délies franc-jainkhoz.

Egyszerre zöldes és aszfaltos illatok, főttes jegyek jelennek meg benne. Sűrű szövésű bor, tanninban sem szegény, az alkohol is érződik, korrekt savak lüktetnek, a gyümölcsök közül leginkább fekete bogyósok, jön a szeder, kortyban több az érettség, a test, a bor. Összességében azonban nem teljesen tiszta, nem hoz lázba, számomra a Loire-i cabernet franc ennél sokkal elegánsabb (és tisztább) bort jelent.

83/100 pont. (Kb. 20 euró, azaz 6000 forint pincétől beszerezve)

SCHIEBER PINCÉSZET Cabernet Franc 2011 (Szekszárdi borvidék)

Tiszta, egyenes illat, sok borssal, szederrel, meggyel. Nem mély, nem túl cizellált, de van benne fajtajelleg és nagyon szép. Zamatos, jó testű, örömöt, könnyedséget sugároz, ár-érték arányban verhetetlen, nem kell sokat gondolkodni mellette, inni viszont jó. 

Ez korábbi tesztleírást vettem át és passzintottam össze az új jegyzeteimmel és nyolcvan százalékban ugyanazt írtam fel. Nagyon jó bor, korrekt cabernet franc, korrekt szekszárdi vörös, nem különlegesség, viszont élvezetes és jó áron mérik. Amikor csak jó franc-ra van szükség, kevésen van ekkora összeg az árcédulán.

86/100 pont. (2190 forint a Pannon Borboltban.)

MERFELSZ PINCE Nectar Sexardique Cabernet Franc Selection 2011 (Szekszárdi borvidék)

Tömény, mélyfekete, éjfekete szín. Hordófűszeres, érett illatok. Tejszínes-vajas krémesség. Erdei gyümölcsök, feketeribizli, áfonya, szeder. Gyümölcsmártás, vaníliával. Erőteljes, mély, komplex, hosszú, a végén, a legvégén, szivarhoz, amivel passzol a dohányos zárás.

Egy picit sok, egy kicsit nem jó a végén a kesernyésség. De mindent összevetve nagy bor, megtalálni benne, ami szerintem cabernet franc-ná teszi. Pluszban van egy kis szekszárdi játékosság, nem veszi túl komolyan magát, pici édes-fűszeres felhang, vagy valami nehezen megfogalmazható, de jó.

89/100 pont. (4600 forint az eggyel frissebb évjárat a selection.hu oldalon)

GERE & WENINGER Villányi Franc 2011 (Villányi borvidék)

A második kontrollpalack. Immáron Villányi Franc néven.

Elegáns és hűvösebb illat, amiben elsősorban meggy, marcipán és némi édesgyökér fedezhető fel. Érett gyümölcsök, tisztán, frissen. Szájban elég testes és az alkohol is érzékelhető, de nem leng ki túlzottan az inga. Ízvilágát elsősorban a fekete bogyós gyümölcsök viszi, a marcipán és az étcsoki is felbukkan, pici bőrösség, de amennyit még fűszerként kedvelhetünk is.

Masszív, hosszú lecsengésű bor, számomra egyértelműen villányi és eléggé cabernet franc is volt a vakkóstolón. Még bőven érlelhető, még felfelé ívelő lendülete van.

Most legalább 89/100 pont. (6900 forint a gere.hu webáruházból rendelve)

VESZTERGOMBI JÓZSEF Cabernet Franc 2009 (Szekszárdi borvidék)

Rusztikus illat, a korhoz képest meglepően élő. Még akár frissnek is mondhatnám. Kortyban lendül be igazán, meggy és szeder, a tannin és alkohol elég jó arányokkal vesz részt a testépítésben, szép érettséggel ugyan, de még mindig feszít.

Az utóízben van némi dohányosság, avarosság, fanyarédes áfonyalekvár. Még bőven nincs túl a legszebb formáján, de akinek van, érdemes mostanság elővenni és bontani, élményt ad.

88/100 pont. (Frissítve: 2300 forint a Kalamáris Vinotékában)

IRONSTONE Cabernet Franc Reserve 2009 (Egyesült Államok, Kalifornia)

Gumis-fülledt illatok. Amikor másfél éve kóstoltuk, nekem jobban tetszett, most nem akart kitisztulni és kortyban is az illatvilága köszönt vissza. Aszalt, kerozin, gumi. Vastag bor, van benne tannin, alkohol, krémesség, még édes hordófűszeresség is van benne, némi gyümölcs is az autószerelő-műhely alatt, de eléggé fedve maradt mindvégig, pedig adtam neki egy jó órát.

82/100 pont. (18 euró volt Ausztriában vásárolva, azaz nagyjából 5400 forint.)


Összegzés nincs. Vagyis annyi, hogy sok jó vörösbort kóstoltunk, a szekszárdiak álltak legközelebb hozzánk, volt öt kiemelkedő tétel legalább, a két villányi kontrollpalack bekerült a legjobbak közé. Élvezetes sor volt, alig 1-2 csalódással, ami mostanság ritka. Folytatjuk, az biztos, már el is kezdtük a gyűjtést.

A cabernet franc tematikus kóstolónak a Kalamáris Borbisztró és Vinotéka adott helyet, köszönjük!

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31