Kérem Várjon!
Cikkek
"Földből föl fényre kerülő arany"
Sike Balázs új borai
Ercsey Dániel
2020 április 28.
Badacsonyban jártunk és erre buzdítjuk a kedves olvasókat is. Először képzeletben, másodsorban a kóstolás által, majd ha már lehet, személyesen is.

“Zalai zöld. Nagy kék s kerek ég.
Az a tó is. És két napja van
akárha páros obulusz, ragyog
földből föl fényre kerülő arany.”

/Németh István Péter/

A borszeretők közül biztosan sokan ismerik Sike Balázs borait, az ő keze munkája van letöltve Skizo név alatt. Feltűnő és fiatalos címkék, vicces szlogen (“Egyénisége van. Több is.”), elképesztően jó ár-érték arány, így indult a Skizo éppen tíz éve. Azóta persze sok víz lefolyt a Sión, tagcsere is volt a csapatban, a friss borok mellé pedig jöttek a terroir tételek, először SK név alatt. Ezt követte a Hegyeink sorozat és ebből lett mostanra (Egészen konkrétan, hiszen ezek a borok most debütálnak!) a borász neve alatt futó Sike Balázs Pincéje sorozat. Szétválnak a Skizo személyiségei? Lássuk…

Tördemic főutcáján

 “Amint kiértem Tördemicről, a Balaton levegője csapott meg.”

/Dobrovics József/

Bár nehezemre esik nem távolról indítva körüljárni a témát, mégis inkább egy borleírással kezdek, tikkadtan nehezebb olvasni, ráadásul az új hegyi rozé tényleg más dimenzió, mint az alap, amit legutóbb Herczeg Ági egyik online kóstolóján bontottam.

Fotó: Ercsey Dániel

A világban nem egyedülálló, hogy túllépve a gyors fogyasztásra szánt rózsaszín borokon, valaki komoly, érlelhető, netán még hordót is látott rozé készítsen, ezeket a borokat persze lehet és néha érdemes is fektetni és inkább egy-két éves korukban bontani.

Badacsonytördemic és a Gulács (fotó: @Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum)

Pinot Noir rozé 2019 Az átlag rozénál kicsit sötétebb, cseresznyés szín, de hát nem is átlag rozénak szánták ezt a bort. Egy kis szénsav is látszik az elején a pohárban. Illatában érett cseresznye, a háttérben pici szamóca és eper, semmi tutti-frutti, inkább mély, semmint felszínes. Kóstolva közepesnél nagyobb test, szép savgerinc, az ízképben a gyümölcsösség dominál, de megjelenik egy szép sós karakter is a borban, főleg a korty vége felé. A lecsengése közepesnél hosszabb, a sósság itt is kitart. Izgalmas, tartalmas, szép rozé. 87/100 pont

Érdemes szót ejteni a Badacsonytördemic főutcáján található régi házról és a házban kialakított hangulatos kis borbárról és borteraszról, no meg az alig száz méterre lévő borászatról is. Előbbi a település igazodási pontja, utóbbi egy átalakított régi istálló, boltíves terekkel és kőből rakott falakkal, patyolattiszta technológiai térrel és raktárral. Amúgy is van egy mediterrán hangulata a környéknek, ezt már Hamvas Béla is megírta, de már a rómaiak is észrevették. Hagyjuk hát, hogy a dolgok egyszerűen csak megtörténjenek velünk, ha erre járunk.

Badacsony borai

“Mint tengerből, ha jő a kék öböl,                                                                                                                                                                                                                                        Tihany felől, úgy jő felénk a tó.                                                                                                                                                                                                                                                          A tükre most opálos szürkeség,                                                                                                                                                                                                                                                        de zöld, ahol hasítja a hajó.”

/Takáts Gyula/

Ami a termőtájat illeti, az nem változott a Hegyeink óta. A bázist a Badacsony adja, annak is a felsőbb régiói, ahonnan rálátni a Balatonra és a túlparton szigetként lebegő fonyódi két hegyre, ahol a tücsökzene hullámzása felel a tajtékot vető vízre. Aki fogékony az ilyen jellegű információra, annak jó tudni, hogy a kéknyelű szőlő éppen azon a területen zöldell, ahol Makk Károly forgatta a Ház a sziklák alatt c. filmet, a régi présház is áll még.

A vidék a Második Katonai Felmérés térképén (1819-1869)

Furmint 2018 Közepes citrom szín. Az illat elsőre nehezen leírható, van benne propolisz és menta, herbás jegyek és kamilla, narancs és tűzköves reflexek. Kóstolva közepesnél nagyobb test, izgalmasan vibráló, mégsem túl élénk savak, ásványos jegyek és mediterrán citrusok, mandarin és ananász, sóskaramell és zöldalma. A szikárnak ható lecsengést a fűszeresség és a sós jegyek uralják. A furmint amúgy is neutrális fajta, a terroir pedig eléggé erős Badacsonyban, így nem meglepő, hogy jelen esetben is az utóbbi áll nyerésre. 86/100 pont

Zeus 2018 Közepes citrom szín, enyhe zöldes reflexekkel. Az illata rendkívül komplex, a hegyi kaszálók minden jellemzőjével, széna és kamilla, éppen nyíló virágok és kevés virágpor, érintésnyi méz és bazaltos mineralitás, érett őszibarack és körte. Kóstolva nagy test, kerek savak, érett karakter, már-már mediterrán hangulatú bor. Az ízében intenzív sósság és citrusok, méz és aszalt füge, kamilla és sós reflexek. Igazi terroir bor, le sem tagadhatná a bazaltos vulkánt és a Balatont. Badacsony igazi arca, ami naggyá tette és ami megkülönböztette egykor a Somlótól. Hosszú, részletes és ragyogó mint Egry festményein az áradó fény. 91/100 pont

Kéknyelű 2018 Közepes citrom szín. Az illat első blikkre kicsit fülledt, érdemes néhány percet levegőztetni, hogy élvezhessük a tűzköves jegyeket (ami egészen somlói karaktert kölcsönöz a bornak), a zöldfűszereket és az érett almát. Kóstolva nagy test, harmonikus savszerkezet, az ízkép kissé visszafogott, ha úgy tetszik neutrális, van benne némi citrus és egy kis édesgyökér, de inkább a sós-ásványos jegyek vezetik. Letisztult, férfias karakterű bor, kissé szikár, de meggyőződésem, hogy a palackos érlelést meghálálja. Örömmel megnézném 4-5 év múlva! Most 87/100 pont.

Hegyek a környéken

“A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött.”

 /Hamvas Béla/

Iványi Grünwald Béla: Madárház a Villa Borghese kertjében

Nem véletlen, hogy ezen a tájon a dűlőknél is fontosabb a hegy. Már a bazalt állaga is különböző a Csobáncon, a Fekete-hegyen és a Badacsonyon, hát még a rá települt talajok, a homoktól az agyagig! Ráadásul Balázsék a közeli Lesencefalun is művelnek szőlőt, onnan készül évről-évre a chardonnay! A táj viszont, kultúrtörténetileg, építészetileg a Keszthelyi-hegységtől Csopakig rokonságot mutat.

Badacsony 1942 (fotó: @Fortepan / Buzinkay Géza)

Badacsony, a borvidék hangulatát jól ragadta meg Drucker Jenő 1905-ben: “Szőlőlakta hegyoldalak haragos zöldje felett régi várak romjait világítja meg a lenyugvó nap, melynek végső sugarai a Balaton milliónyi habjain törnek meg, mikor a hazatérő munkások messze elhangzó dala eszünkbe juttatja Kisfaludy Sándor költőnk regéit és saját szerelmének történetét. Vegyünk hozzá fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkéket és aranyszínű tüzes bort a pohárban, mely a lelket felvidítja, dalra készteti: ilyen képzeletekkel forrott össze lelkünkben a Badacsony fogalma.”

Badacsonyi szüret 1959-ben (fotó: @Fortepan / Mészáros Zoltán)

Chardonnay 2018 Közepesen mély citrom szín, enyhe zöldes reflexekkel. Az illat elsőre inkább fás, fűszeres, aztán persze jön a körte és a citrusok, főleg mandarin és egy pici popcorn is. Kóstolva közepes test, kerek savak, a kortyban is a hordófűszerek vannak előtérben, de egyáltalán nem tolakodóan. A savak miatt a bor végig lendületes marad, ez pedig meghozza a gyümölcsöket is, főleg a már emlegetett mandarint és körtét, kevés almát és zöldalmát. A lecsengésben egy pici kesernye ront az összképen. Tökéletes nyári bor, de jóval több a fröccsbor kategóriánál, inkább ételekhez tudnám elképzelni. 85/100 pont

Olaszrizling 2017 Közepes citrom szín. Visszafogott illatában első blikkre lédús fehér húsú gyümölcsök, másodjára egy kis marcipán bukkan elő. Kóstolva remek arányok, kerek és zamatos savak, közepes test, érintésnyi tannin, citrusok, zöldalma és érett alma, pici naspolya és körte, menta és édeskés fűszerek. A lecsengése közepes. Rendkívül jól iható olaszrizling, a fajta jellegzetességeivel, de a bazaltos terület egyértelmű jelével. 88/100 pont

A badacsonyi hatalma

“A prés alája bujt.                                                                                                                                                                                                                                                                 Köréje szállt a kert                                                                                                                                                                                                                                                                                      s a kék szüret megcsordult odafent…”

/Takáts Gyula/

Gondolták volna, hogy a badacsonyi bor még hódításra is alkalmas? Nem csak Kisfaludy, de a Székely Nép c. újság 1939. februári száma szerint egy főpincér is eredményesen udvarolt a segítségével: “A szép asszony dr. Bartonnak volt bánatos özvegye, ki már harmadszor utazta körbe a földet, hogy szivsebére balzsamot találjon. A részvétes főpincér jachtkirándulással, rablópecsenyével, badacsonyi zöldszilvánival és cigányzenével borogatta a vérző, sajgó sebet, még pedig oly eredményesen, hogy a gyógyuló szépség levelében eként nyugtázta a kurát: Életemnek ilyen szép napja nem volt, nem is felejtem el soha. Kár, hogy esküvőnkön nem szólhat a cigányzene!”

Jachtkirándulás a háttérben a Badacsonnyal 1939-ben (fotó: @Fortepan / Klenner Aladár)

Ami pedig a vidék borait illeti, nem kell csupán fehérborokkal beérni a Villányon edződött borisszáknak! Egyre többen telepítenek kékszőlőt és ha nem is lesz soha dömping belőle, azért a borok jelzik, hogy van értelme vörösbort szűrni a bazaltos vidékeken.

Cabernet Franc 2018 Gyönyörű illat, mély és gyümölcsös, fűszeres szilvával, meggyel és fahéjjal, szép fűszerkészlettel. Kóstolva közepesnél picit nagyobb test, szép-élénk savak, az ízképben az édes fűszerek dominálnak, de mögötte egyből ott vannak az érett gyümölcsök, meggy, cseresznye, szilva, talán még egy kis szeder és áfonya is. Jó arányokkal bíró cabernet franc, ami már most jól iható, de igazán széppé az idő teszi majd. Fektessük néhány évig, mielőtt kibontjuk! 88/100 pont

Egyelőre nem tehetünk mást, mint otthon kortyoljuk a bazaltvulkánok borait, esetleg megnézzük Márai kisregényéből, az Eszter hagyatékából készült filmet, melynek képei oly tökéletesen adják vissza Badacsony hangulatát, hogy szinte érezzük a füge émelyítő illatát, halljuk a kabócákat, érezzük az arcunkon a Balaton felől érkező fuvallat hűsítő érintését. Az élményt a hegy bora teszi teljessé, mert abban is benne van mindez. Ha pedig eljön az idő és végre újra koccinthatunk, ne felejtsenek el megállni Badacsonytördemicen, Sike Balázséknál. Nem kérdés, hogy ott ragadni már gyerekjáték lesz.

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programajánló
2020. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
2020. 05. 05. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
6
7
8
9
10
11
12
2020. 05. 12. 20:00 - 20:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
13
14
15
16
17
18
19
2020. 05. 19. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31