Kérem Várjon!
Cikkek
Fő a leves
Leves-étkezdék Pécsett
Mester-Takács Tímea
2013 október 28.

A leves amolyan bemelegítő, étvágygerjesztő kezdet, ami után jön csak igazán a lényeg. Kihagyhatatlan része a magyar étkezésnek, és akármennyire is gazdag, mindig folytatást ígér. Legalábbis a hazai tradicionális étkezésben és sokak számára a mindennapokban ma is így van ez. De változik a világ, és a nyugati szél (vagy éppen a keleti) új trendet hoz. A leves a fő, minden, ami rajta kívül van, kiegészítője egy egyszerű és könnyű ebédnek.

Fast food egészségesen

A leves mint főétel gondolata nem új keletű, több nyugat-európai, de ázsiai országban is a munkanapok ebédszüneteinek kötelező eleme a szendvics és a leves. Hollandiában nem is igen kapható más délben, mint saláták, gyümölcsök, különleges szendvicsek és a főtt ételek közül legfeljebb leves. A könnyű és gyors étkezés nem nehezíti el a szervezetet. Gyorsan felszívódik, nem beszélve arról, hogy ha rákattan az ember, új világot fedezhet fel a gasztronómiában: ízek, színek kavalkádja, nemzeti konyhák keringői, zöldségek és fűszerek izgalmas párosításai.

Budapesten gombamód nőnek a leveses helyek, népszerűségükhöz tartozik, hogy fiatalos, trendi megjelenésüknek köszönhetően már akkor jól érzi magát benne a vendég, amikor belép. A jól felépített, következetes design és hívószavak, a gyors kiszolgálás, a változatos ízek, rugalmas menü már nem csak a fiatalokhoz jut el.

A minőségi alapanyagokból készült levesek, vega, laktóz-, illetve gluténmentes változatok, mindenki számára alternatívát nyújtanak. A legtöbb levesező a kiszolgáláson túl több akar lenni: egy hely, ahol bárki törzsvendég lehet, ahol barátokra találhat, ahol mindig szívesen látják, és meghallgatják a kívánságait. Egy hely, ahol üzenhet másoknak, ahol részt vehet a következő heti menü kialakításában. Egy hely, ami interaktív, közvetlen és divatba hozza a levest.

Magyar menza kontra leves

A minőségi „takeaway-éttermek” vidéki városokban is gyökeret eresztenek a külföldi és a budapesti sikerek láttán. Pécs mint egyetemváros tökéletes hely arra, hogy hasonló fiatalos kifőzdék vendégkörre találjanak. Ezt bizonyítja az is, hogy idén szinte egyszerre nyitott meg két levesező is a pécsi Egyetemvárosban, ahol a legnagyobb hallgatói létszámmal bíró bölcsészkart és a legtöbb külföldi hallgatót befogadó orvosi kart tudhatják maguk mellett. A külföldiek a vendégkör jelentős részét adják, ebből is látszik, hogy a magyar menühöz szokott fogyasztót át kell szoktatni a jóra, egyszóval ki kell nevelni a saját vevőkört. Az egymás közelében működő két leveses szelíd együttélést bizonyítja, hogy elégedettek a forgalommal, saját vendégkörükre találtak fél év elteltével.

Kanál

Fontos szempont volt az üzlethely kiválasztásakor, hogy belássanak kívülről az emberek, hogy ha erre járnak, kedvet kapjanak belépni hozzánk – meséli Benkő Zsuzsanna, a Kanál üzletvezetője, mellesleg belső építésze, aki idén tavasszal nyitotta meg levesezőjét a Rókus sétányon.

Zsuzsával a nyári zárva tartás, csinosítás ideje alatt beszélgetünk az üzletben, az ajtó tárva, és a mozgolódásra rögtön egy törzsvendég érkezik, majd lehajtott fejjel távozik leves nélkül. Ismerem – mondja beszélgetőpartnerem – évközben mindig jár hozzánk. Egyre több visszajáró vendégünk van. Fontos számunkra a visszacsatolás is, hogy mit szeretnek, és mit szeretnének máshogy – majd a falon lévő üzenő táblákra mutat, ahol mint a facebook oldalán sorakoznak az üzenetek. Az üzenő tábla is a személyes légkört erősíti, amellett, hogy a design része. Zsuzsa belsőépítészként a letisztult stílust kedveli, ennek rendelte alá a Kanál berendezését is. A világoskék és a fehér szín játéka, a krétával felírt menü és üzenetek, a logóval ellátott műanyag leveses poharak egy egységes megjelenés részei.

A Kanál a friss és minőségi alapanyagokra esküszik, a változatos menüsorra és a különleges ízekre, akár más nemzeti konyhák leveseivel, fűszereivel játszva. Bár a környékbeli éttermek nehézségét, a jó, de még megfizethető szakács hiányát ők is megszenvedik, igyekeznek jó szakemberrel dolgozni a konyhán, ahol minden frissen készül, a levesek mellett a szendvicsekbe a padlizsánkrém és a pesto is. Bár alaplével nem dolgoznak, igyekszenek azt sok zöldséggel helyettesíteni. Édességet, és abból is a színes, manapság igen trendi makaronokat fogyaszthatunk ebéd után. Következetesség, fiatalos lendület és eltalált design áll a Kanál mögött.

Souper

A pécsi Souper levesbár januárban nyitott meg Egyetemvárosban. Német és osztrák helyek, valamint egyesült államokbeli tapasztalatok inspirálták az üzletvezető testvérpárt, Marth Zsuzsannát és Marth Zoltánt, hogy egy valamilyen ételre, jelen esetben levesre és szendvicsre specializálódott fast food éttermet nyissanak,

amely típusú helyeknek nagy a népszerűsége külföldön és Budapesten is. A Pécsre 15 év után visszaköltöző Zsuzsanna korábban borásznak tanult, majd boréttermet vezetett a fővárosban. A gasztronómia adta magát, Zoltán ugyanis az orfűi Mediterrán éttermet vezeti. Pécs sokkal élhetőbb város, és miután hazajöttem, úgy érzem, mintha sosem mentem volna el – meséli Zsuzsa az üzletbe kísérve minket.

A Souper levesbár kicsi hely, mégis több kíván lenni annál, hogy a vendég gyorsan megkapja és vigye az ételt – mondja Zsuzsanna, miközben kényelmesen megtámaszkodunk a pulton, ahol aki szeretne maradni, elfogyaszthatja, amit vett. Sokan esznek itt bent, s bár szűken vagyunk, éppen ezért sok ismeretség, barátság születik, a részünkről is. Nem is gondoltuk volna az elején, hogy ennyi barátunk, ismerősünk lesz. Most már lejárnak hozzánk a környékbeli lakók is egy jó levesre, mondván, hogy akkor nem kell otthon megfőzniük – és hozzáteszi – mi is úgy főzünk itt, ahogy a gyerekeinknek, szívvel-lélekkel. Ez az elgondolás határozza meg a hely atmoszféráját, és még házi sütemény is gyakorta gőzölög a pulton, mint a nagymama konyhájában. Mindezt csak elképzeljük, mivel nyáron a Souper is szünetre megy, ugyanis az elsődleges vendégkör, az egyetemi hallgatók augusztus végétől érkeznek meg.

Évközben viszont a napi háromféle leves mellett tízféle szendvicsből válogathatunk. Számos menüvariáció létezik már, és kívánni is lehet a bejárat melletti robosztus üzenő falon. Mindenre nyitottak vagyunk. Rendezvényekre, konferenciákra, baráti öszszejövetelekre, iskolai bulikra folyamatosan teljesítünk süti, szendvics- és leves rendeléseket, illetve ezek kiszállítását is vállaljuk – sorolja az új utakat Zsuzsa. A nyitottság, a baráti odafordulás és a vendég elképzeléseinek visszaforgatása a Souper filozófiája: Kapnak valami pluszt, és mi is.

Legolvasottabb
Legfrissebb