Kérem Várjon!
Cikkek
Esti vörös, lassú kortyokban
Egy bor: Krauthaker MERCS 2009
zoranka
2013 augusztus 30.

Ágyat szereltünk. Ikeás ágyat, sok csavarral, lécekkel, fiókokkal, sínekkel. Csavaroztunk három órán át, mígnem kész lett. Egy könnyű vacsora és egy bor. Legyen valami különleges, legyen vörös. Egy kedves barátomtól kaptam ajándékba ezt a palackot, eltettem egy megfelelő pillanathoz. Most jött el. 

Vlado Krauthaker talán a legismertebb horvát borász, jellegzetes bajszos-szemüveges, magas alakja legalább annyira karakteres, mint amennyire mondjuk Bock József alakja is ott van a szemeink előtt. Leginkább fehérboraival ért el sikereket, chardonnay, grasevina (olaszrizling), sauvignon blanc, zelenac, ez a házasítás azonban vörös.

Vlado Krauthaker

                                                                                                                     Foto: krauthaker.hr

Merlot és cabernet sauvignon. Illatában már elsőre is fekete áfonya és szeder, aztán, ahogy szépen nyílik a pohárban, reszelt csokoládé, szegfűszeg és feketebors is előbukkan. Gazdag, telt illatok, ahogy a színvilága is sötét rubinszínű, már-már gránátos csillogással. Hagyni kell szerintem már bontás után is kicsit levegőzni a palackot, most erre kevesebb idő volt, a pohárban is egyre gazdagabb lett.
 
A korty tetszik. Nem túl krémes, de telt, egész élő savakkal, sok gyümölccsel és mindemögött herbális-minerális jegyeket is felfedezhetünk. Egész komplex, sok színt, sok réteget mutat. Nagyon szedres, nagyon fekete áfonyás, buja, érett, sötét gyümölcsök, visszatér a csokoládé, jelentkezik a kávé, picit szemcsés tanninok, de az egésznek szépen érett jellege van. Erőteljes test, jó struktúra, a korty hossza kifejezetten tartós, bár itt érződik némi alkoholos melegség és pici kesernye is. A megszokottnál élénkebb savak, de mégsem zavaró.

A háromórás csavarozás után kifejezetten jólesett minden korty. Maradt még belőle ma estére is, visszacsekkolni, vajon tényleg és biztos. Most utánaolvastam, aranyérmet nyert a merlot-vébén Luganóban, ahol csak 33 bor kapott aranyat. Meg még egy halom helyen, forgalomban is alig van, ha van, akkor olyan 15 euró környékén szerezhető be. Nálam mindettől függetlenül, ezekről nem is tudva, tegnap este olyan 88 pont körülre jött be, azaz csillagainkban kifejezve ****.


Krauthaker 
MERCS 2009
Kutjevo, Horvátország