Kérem Várjon!
Cikkek
Egy becsületbeli ügy
Cirfandlik a Kalamárisban
bernathp
2014 április 11.

Folytatódott a tematikus borestek sora a Kalamárisban, a hónap első csütörtökén általában Szabó Zoli szokott kóstolót tartani egy-egy fajtából, azonban most rendhagyó módon péntekre csúszott az esemény, mivel a házigazda nagyon északon, Észtországban kalandozott. Talán tovább is maradt volna, de szerencsére a cirfandli hívó szavára időben hazatért.

Merthogy nemcsak neki, de sok pécsi (Pécsi borvidéki) borásznak, borkedvelőnek szíve csücskében leledzik a fajta, hiszen talán mondhatjuk, hogy a cirfandli itt honra is talált. Még Ausztriában Gumpoldskirchen környékén termesztik, illetve Szlovéniában egy kis területen zerjavina néven, ezeken kívül csak a Pécsi borvidéken található meg, így a cirfandlinak amolyan becsületbeli ügynek kellene lennie.

Érdekes ellentmondás az, hogy a Pécsi borvidéknek igazi ugródeszka lehetne a cirfandli az országban, a világban, mégis mindössze 20 hektáron terem összesen. Macerás szőlőfajta, annyi szent, Szabó Zoli is ezt támasztotta alá, az egyik kevéssé ismert pécsi öreg, „cirfandli bácsi” történetével. Egy vertikálisan elhelyezkedő (cca. 50 méteres) cirfandli-soron szemléltette, hogy az alul lévő tőkék a sok víz miatt, a legfelső tőkék a nagy meleg miatt nem érezték jól magukat, míg a középen elhelyezkedők vígan eléldegéltek. Emellett, amire csak lehet, arra érzékeny is a fajta, ezt már az est meglepetés-vendégétől, Radó Istvántól tudhattuk meg. Viszont a törődést, a gondozást szép évjáratokban nagyon is meghálálja, csoda cirfandlikat lehet készíteni kis szerencsével.   

Szabó Z. Cirfandli 2013 (hordóminta) – száraz

Idén Szabó Zoli külön szedte a töppedtesebb szemeket a többitől, emiatt „válogatás” félszáraz és száraz alap cirfandli is készült. A mostani első tételt kisebb mustfokkal szedték le, emiatt egy vékonyabb, könnyebben iható bort kaptunk elsőre, amely nagyon friss, citrusos jegyekkel operál, emellett nagyon jó savakkal, kellemes kis kesernyés lecsengéssel rendelkezik. Ha megkapja a ruháját (címke+csavarzár), akkor nagyon népszerű tétel lesz. 84-85p (***+)

Eberhardt Cirfandli 2013 (hordóminta) – száraz

Befülledt, kicsit bizonytalan illattal nyit, kis szellőztetés után jönnek a gyümölcsök is, főleg barack. Kortyra fűszeres, savas, de még egy picit kósza, nem állt össze és keresi az egyensúlyt. Persze, ne feledjük, hordóminta, lesz még szebb is bőven. 80-81p (***)

Radó Cirfandli 2013 (hordóminta) – száraz

Radó István értékelése szerint a legjobban talán egy száraz megyei virágcsokor jellemezné az illatot, amelyet a következő tételben tapasztalhattunk. Kortyra nagyon komplex, banános, déligyümölcsös, nagyobb alkoholja van, igaz a nagyobb test miatt egyensúlyban van. Olajos, krémes textúra. Szép alapanyag. 86-87p (****)

Lisicza Cirfandli 2012 – száraz

Kicsit lazább, könnyebben értelmezhető tétel Lisiczáék bora, némileg haloványabb fajtajelleggel, igaz a cirfandlit nem ismerők számára, talán ez lehet a legszimpatikusabb bor eddig. Élénk savaival még évekig eltartható lesz, friss, zöldes, lime-os, citrusos jegyek dominálnak, emellé a virágos jegyek csak felzárkózhatnak. Kellemes kis cirfandlit ismerhettünk meg, nyáron még jobban fog esni. 83-84p (***)

Radó Cirfandli 2012 – száraz

A következő Radó cirfandli már lágyabb savakkal rendelkezik, magasabb az alkohol is, de ez sem lóg ki. Komplex bor, szép díszítőjegyekkel, birs, déli gyümölcs, egy kis kesernye a végén, és még fejlődni is fog. 85-86p (****)

„Mecsekleve” Cirfandli 2011 – száraz

A „Mecsekleve” forgalomban nem kapható, ugyanis már egy jó fél éve elfogyott, így némileg kiváltságosnak is érezhettük magunkat, hogy még kóstolhattunk belőle. Lomha, sűrű testű bor benyomását keltette elsőre, ízre ezt meg is erősítette. Olajosabb, zsírosabb textúra, kis vaníliával, magas alkohollal. A korábbiaktól teljesen eltérő karakterisztikájú cirfandli ez, nem a frissességgel akar hódítani, az egészen tisztán látszik. 83-84p (***+)

Szabó Z. Cirfandli "válogatás" 2013 – félszáraz

23-as mustfok, intenzív alkoholérzet, szerencsére a test itt is elviseli ezt. Igazi nagy cirfandli jegyeket mutat, ugyanakkor még nem tisztult le teljesen, szebb lesz még kinézetre is (1x fejtették csak). Zseniális alapanyag, déligyümölcsös, mély, komplex jegyekkel, birs, barack talán, nagyon krémes, nagyon szépen csúszik, igazán nagy élmény lesz a csúcson fogyasztani ezt a bort, már most is az. 87-88p (****)

Eberhardt Cirfandli 2012 – félszáraz
Visszafogottabb, egyszerűbb jegyekkel nyit a következő cirfandli, persze nagyon erős volt eddig a mezőny. Vágott füves jegyek a szippantásban, kortyra masszívabb, zsírosabb, kis édességérzettel a végén. Korrekt bor, különösebb díszítőjegyek nélkül. 81-82p (***)

Matias Cirfandli 2011 – félszáraz

Illatban könnyedebb, virágosabb, ízében szépen jönnek a cirfandlis gyümölcsök, ízek, sokkal testesebb is. Nagyon különböző az illat és a korty, ez a kettősség végig fennáll, s egy kicsit ront is az amúgy rendkívül pozitív összképen. 83-84p (***)

Radó Cirfandli 2011 – félédes

Ez a cirfandli most van a csúcson.  23 gramm maradékcukor. Aszalt gyümölcsös jegyek, barack főleg. Kortyra hársméz, viaszos-olajos, vaníliás karakter és textúra. Kerek, félédes cirfandli, most kell fogyasztani, ne várjunk vele. 85-86p (****)

Planina Cirfandli 2011 – édes

Itt az első édes cirfandli, 120 gramm maradékcukorral, szép barackos jegyekkel, birses, kellemes. Egy kissé egysíkú, de nagy potenciállal rendelkező borral volt dolgunk, bő fejlődési idővel. 83-84p (***)

Hárs Cirfandli 2007 – édes

Hársék cirfandlija kései szüretelésű, aszúsított változat. Túlérett, töppedt jegyek, aszalt barack, méz. Nagyon tömény, túl sok talán nem is csúszik le belőle, de egy igazi különlegességet kóstolhattunk a borsor végén. 87-88p (****)


Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31