Kérem Várjon!
Cikkek
Csillag és bikavér
Az Egri borvidék a Kalamárisban
Gűth Ervin
2015 március 11.

Az év első olyan Szabó Zoli-féle tematikus borkóstolójára, ahol egy borvidéket próbálhattunk megérteni, egészen márciusig várni kellett. A Kalamárisban az egriek nagyon szépen teljesítettek, bár nem volt hibáktól mentes a sor.

Gál Lajos Pincészete Egerszóláti Olaszrizling 2013

Nagyon halvány szalmasárga szín. Illatban egy kicsit dohos, de gyorsan szellőzik, már virágos jegyek is jönnek, csak visszafogottan. Szép savval, kicsi ásvánnyal dolgozik, ízben mindenképpen jobban teljesít, a kis kesernye a végén ugyancsak jól áll neki.

Gál Péter Nyakra-főre Egri Csillag 2013

Ugyancsak halvány szín és gyümölcsös, kicsit virágos visszafogott illat, ami az első pillanattól teljesen tiszta. Szép, kellems savak, ideális ivóbor. Ha pontozni kellene, közelebb lenne a kilencvenhez, mint a nyolcvanhoz.

Orsolya Leányka 2011

Halványsárga, de virágillata meggyőző, és folyamatosan nyílik a pohárban. Nagyon szép kerek, finom elegáns savakkal. Ezt is bőven nyolcvan felett pontoznám, de szerencsére nem kell.

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Meta Téma 2011

Töltéskor hömpölyögve terül el a pohárban, mélysárga színéhez a hársra jellemző illat és intenzív íz társul, amit végig füstösség kísér. Fűszer, hordó, krém. Lehengerlő, nem véletlenül kapta a fehérek közül a legtöbb közönségszavazatot.

Juhász Testvérek Pincészete Rosé 2014

Tényleg nem érdemes sok szóval magyarázni ezt a bort, a műfaj adott és egyszerűen mindent tud, amit egy tisztességes rozénak tudnia kell. Best buy.

Gál Tibor Pinot Noir 2012

Rögtön elárulom, a közönség szerint is ez volt az este legjobb vörösbora. Szép, elegáns pinot, minden fajtajelleggel felvértezve. Talán a tannin egy kicsit több a kelleténél.

Vincze Béla Birtokbor Cabernet Franc 2009

Hibás tétel, elképesztően sok az illó benne. Azért megkóstoljuk, a rengeteg tanninon (és az egyértelmű hibán) kívül nem sok mást érezni, legfeljebb az alkoholt.

St. Andrea Borászat Áldás Bikavér 2012

Bíbor színek, szép gyümölcsök illatban és ízben is. Kékfrankos határozza meg.  Könnyed, de mégis tartalmas, elegáns hordóhasználattal. Ha minden bikavér legalább ezt a szintet hozná, semmi baj nem lenne az egri bikavérekkel. Ameddig ez nem így van ne csodálkozzunk, hogy a legjobbakon nem is mindig ordít a bikavér felirat. Ahogy ezen sem.

Pók Tamás Pincéje Bikavér Superior Pajdos 2011

Mélybíborba forduló színvilág, tiszta illat. Tannin is, sav is sok van benne, utóbbi viszi el rossz irányba. Mintha kicsit több szeretne lenni, mint ami.

Legolvasottabb