Kérem Várjon!
Cikkek
Borvásárok startolnak
Metro, borverseny, borfesztivál
zoranka
2013 augusztus 27.

Menthetetlenül véget ért a nyár. Ezt jelzi az a tény, hogy egyre-másra érkeznek a tematikus boros katalógusok, a nagyáruházak színes-szagos akciókkal, csábító ajánlatokkal ömlesztették el postaládánkat. Nem tehetünk mást, sorozatot indítunk és szemezgetünk a szerintünk legjobb vásárokból. Elsőként a Metro katalógusát kaptuk meg, akik még borfesztivált is szerveznek több városban, köztük Pécsett is. Ahol mi is ott leszünk, de erről később.

Az első fontos változás már abban is észrevehetjük, hogy a katalógusban szereplő boroknál fontossá vált az évjárat. Emlékszünk még a gondosan kifotosoppolt borosflaskákra, a címékre, ahonnan az évszámok eltűntek. Most nemhogy fontossá vált, de a Metro például belső borversenyt is szervezett és saját TOP 100 borválogatással rukkolt elő.

Ez egyébként tök jó. A bornak szerves része az évjárat, mint a párizsinak a szavatosság. Mindkettőt le lehet tagadni, csak nem érdemes. De vissza a katalógusra, 28+4 oldal, ez utóbbi négyen a borverseny eredményeibe engednek bővebb betekintést.

Általános akciós újságokNagy titkot nem árulok el: a szekszárdi Mészáros Borház Hidaspetre Cabernet Franc 2011 lett az első, 92 pontot kapott a metrós borszakértők és borászok alkotta zsűritől. A bor ráadásul rendkívül jóárasított is, hiszen 2476 forintért vehető meg.

Lapozgassunk tovább. A Metro sajátmárkás borairól keveset tudok, bevallom, nem nagyon kóstoltam őket. Taklerék Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009-e 1898,65-ért és 87 pontért (amivel 18. a topszázban) bevállalható, már aki a fajtát kedveli.

A villányiak között Gere Attila borai jó vételnek tűnnek, a Rozé 2012 (1141,73 Ft) és a Cabernet Sauvignon 2008 (2399,03 Ft) is nagyon tetszett nekünk. A Rozé a metrós zsűrinek is, hiszen 87 ponttal lett 22. a listán, mi ezt írtuk róla: „Málnakrémes, édes-gyümölcsös illat. És ezt követi kortyban is. Igazi, egyedi rozé, nem egyszerű fröccsbor, önállóan tetszetős. Nem túlzó, harmonikus, ellene megy a felturbózott egyenrozéknak, van egyénisége, amellett meg ivós, mi is félretettük kóstoló utánra a maradékot. Túlmutat a rozén, mint kategória.”. A vörös még jobban bejött: „Szép, csillogó szín, orrban sok gyümölcs, piros gyümölcsök, erdei gyümölcsök, jól alakul. Szájban is, nincs sok tannin, finom a sav, jó a test, nincs túlzó alkohol, burjánzó gyümölcsösség, működne egy jó étel mellé, de önmagában is. Jól tölti be a szánkat, ha cabernet sauvignon mellett döntünk, jó választás. Szinte hibátlan.”

A fillérre belőtt árazás tetszik nekem, bár tudom, hogy a nettót célozzák kilences végűvé, az is van nagybetűvel szedve, de én bruttóban iszom a bort. Mondjuk a bikavért. Szekszárdiakra bukok rá, három is van, Eszterbauer Tüke Bikavére az előző (2009-es) évjáratban nagyon bejött, a 2011-es brutál jó áron van ahhoz képest, 1998,98 forintért látatlanban best buy plecsnit érdemel. Van itt még 2475-ért Mészáros Bikavér Reserve 2009, vagy 2995-ért Takler Bikavér Reserve 2008, ha kicsit több van rá. Az egriek közül legyen a Thummerer, nemrég bejöttek a bikái, itt a 2009-es alap van 1998 forintért.

Tokajból meg egyenesen a 2011-es Royal Furmintból vásárolok be egy kartonnal (itt a Metróban ugyanis kartonárak vannak), 1090 forint és minden évben hozza a formát, ez a belépő bort a tokaji furmint és a tokaji dűlők tanulmányozásához.

Rozékra pillantok ismét, a Mátrából Ludányit ajánlanak 989 pénzért, még nem kóstoltam a friss Excellent Rosét 202-ből, de ezen az áron belefér a próba. A tuti tipp Koch Csaba 2012-es Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Rozéja, 899 forint és visszahozza a nyarat.

Balla Géza Fekete Leánykája, egészen pontosan a 2011-es évjárat remek bor, nemrég a VinCE határon túli magyar borok tesztjén (amit mellesleg meg is nyert) kóstoltam, ez a ménesi leányka tüzes és érzéki élmény, mindösszesen 1776 forint 73 fillér az ár.

Egy bort még ajánlanék, a külföldiek között van jó néhány olyan alapbor, amelyek abszolút beleférnek, ha az adott borvidékkel, fajtával szeretnénk ismerkedni. A Fernway Marlborough Sauvignon Blanc 2012 messze túlmutat ezen a kategórián, kimagaslóan jó SB, 1898 forint az ár, nem sokáig fog tartani a karton.

És a borfesztivál. Merthogy Első METRO Borfesztivál lesz szeptember 6-án, egyszerre négy Metro áruházban (Budaörs, Debrecen, Szombathely és Pécs), ez utóbbiban mi is részt veszünk. Az áruház előtt lesz a feszthelyszín, lesznek borászok, borok, csak arra a napra külön akciók, lehet kóstolni, lesznek egyéb finomságok, delikát termékek is borkorcsolyaként, érdemes kilátogatni, csak egy Metro-kártya kell hozzá…

Legolvasottabb
Legfrissebb