Kérem Várjon!
Cikkek
Borsőrlővel a gyümölcsösben
Syrah borszakkör a Pezsgőházban
zoranka
2014 május 12.

A vörösök mindig népszerűek, a syrah-nak meg divatja is van talán. Szép számban összejöttünk ismét a borszakkörön, hogy ezt a fajtát kóstoljuk meg szisztematikusabban. Nyolc bor volt a tervben, tíz lett belőle. Nem bántuk meg, sőt mindenki talált kedvencet. 

De akkor most syrah (szírá) vagy shiraz (siráz)? A kérdés adekvát. Persze lényegében ugyanaz ám. Csak amíg egyik fő termőhelyén, francia nyelvterületen inkább az első verzió dívik, addig az angolszász/búr világban (elsősorban Ausztrália vagy Dél-Afrika itt a húzóágazat) a második verzió a tetszetősebb. Nálunk meg kinek hogy puffant. Sokan perzsa eredetűnek mondták, mondják, a DNS kegyetlen volt ismét és bebizonyította, hogy Shiraz városa eredetlegendának szép, de a valóság Rhone-völgyi eredetet és rokonokat mutat.

Fiatal versenyző a syrah a magyar borok között. Úgy talán másfél évtizede kezdték szélesebb körben telepíteni, népszerűsége azóta folyamatosan csak növekszik. Hogy miért? A bőtermő, hálás szőlő izgalmas, számtalan módon formálható bort ad. Tisztán vagy küvében, könnyeden vagy testesen, barrikban vagy anélkül. Divatbor, amely megtalálta helyét. De hol is igazándiból? Kilenc bor és egy pezsgő, kilenc borvidék, vendégeink, beszélgetőtársaim Szabó Zoltán és Luis Fuentes Santelices voltak.

                                                                                                                      Fotók: Wéber Tamás
CEZAR Syrah Rosé Pezsgő (Zala)
Tetszetős szín, szép pezsgés, inkább gyümölcsös, mint élesztős illatok. Tanulni kellene többet a pezsgőről, rajta vagyok, mindenesetre ez egy nagyon korrekt rozé pezsgőnek tűnt, jólesett afféle bevezetésként, valószínűleg tényleg az aperitív szerepkörben érzi otthon magát. Vagy csak úgy, ha nyáron pezsgőzni támad kedvünk… ***+

IKON Shiraz 2011 (Dél-Balaton)
Szép vörös szín, fűszeres, könnyedebb illatok, amely könnyedség később a struktúrában is megjelenik. Illatában piros gyümölcs, fűszerpaprika és borsikafű. Egy nagyon korrekt vörös, poharazva minden étteremben örömmel fogadnám, de kevésnek érzem benne a syrah-egyediséget. 82 pont, ***

TAKLER Syrah 2012 (Szekszárd)
Mélyebb színvilág, tartalmasabb anyag. Fűszeres cseresznyével indít, szép érett gyümölcsösség, meggy, szilva, áfonya. És bors, persze, elmaradhatatlanul. Érezhetően délies jelleg, melegebb karakter, de nincs eltúlozva, nm megy át lekvárba. És benne van a fajta is. 85 pont, ****-

CHAPOUTIER Côtes-du-Rhône Belleruche 2012 (Franciaország)
Holtversenyben a második helyre futott be a közönségszavazáson, nálam első lett a francia versenyző. Meggyőző volt minden porcikájában, visszakóstolni is élménynek bizonyult. Illatban egyszerre jeleik meg a fekete áfonya gyümölcsössége és a narancshéj, a grapefruit édeskesernyés egzotikuma. Sok fűszer díszíti, a bors meghatározó, de nem kizárólagos, gyógynövények, ribizli, cseresznye jön még. Arányos, szép bor, ami syrah mellett grenache-t is tartalmaz. 89-90 pont, ****+

POLGÁR Syrah 2011 (Villány)
Illatából felismerhető a dél-pannon világ, ahogy belekortyolunk, már tudjuk, hogy ez Villány. Húsos, már szinte füstölt szalonnás illat, meg fekete gyümölcsök, ribizlidzsem és szerecsendiós-boros fűszeresség. Kortyban a tannin itt hangsúlyosabb érzetet kap, de hozza az illatban ígérteket. Összesítettben a harmadik lett. 86 pont, ****

MONTES Alpha Syrah 2011 (Chile)
A közönségkedvenc. Amit elöljáróban tudni kell róla: syrah (90%) egy kis cabernet sauvignonnal (7%) és viognier-vel (3%) - utóbbit virágossága miatt gyakran házasítják a Rhone északi részén is syrah-val - mindegyik szőlő Cochagua-völgyből, gránittalajról. Grapefruit és bodzaszörp. Szeder és ibolyavirág. Étcsoki és bőrösség. Sűrű, gazdag, kidolgozott test, jó alkohol, jó savak, karamellkrémes kedvesség, harapható gyümölcsösség és frissen őrölt bors, nem feledve ezt sem. 89-90 pont, ****+

MC. WILLIAM’S Hanwood Estate Shiraz 2011 (Ausztrália)
Talán ennek az illatában érezhető a legtöbb fa, hordófűszer és túlérett gyümölcs. Mély színek, erőteljes zamatok, az eukaliptusz és szilvalekvár dominanciája. Ugyanakkor nincs meg benne kortyban az a mélység, amit a fűszerek után várnánk. Korrekt is, délies is, shiraz is. Holtversenyben a második a közönségnél, nálam kevésbé kedvenc. 84-85 pont, ***+

2HA Shiraz 2011 (Badacsony)
Bors, mineralitás, csokoládé. Sötét bogyósok, jó hordóhasználat, kávés jegyek. Egy izgalmas, északias, egyszerre hűvös és mégis kedves syrah. Egyedi hangulata van, időt is igényel, de összességében van benne izgalom. 87 pont, ****

CEZAR Syrah Reserve 2009 (Zala)
Érett jegyekkel indít, erdei gyümölcsök, némi lekvárossággal, főttességgel, kortyban kis kávé, kis likőrösség jön mg hozzá. Tisztességgel elkészített, de nem túl komplex bor. 81 pont, ***

THALVIN/GRAILLOT Syrah Tandem 2010 (Marokkó)
Az afrikai bor a végén keveseket hozott lázba, de visszakóstoláskor meggyőződtem róla, hogy engem nem véletlenül. Illatának kell kis idő, amíg a gumis fedettség mögül előbukkan a grapefruit, a karamell, a sárgadinnye. Magasabb kortyban a tanninérzet, teltsége is van ugyanakkor, én bírom az igazi délies vörösbor-feelinget, ha tiszta és jól elkészített és harmóniája van. Ez a francia-marokkói versenyző egész jól állt ebben a kérdésben. Nálam 88 pont, ****

Most kivételesen félidőben érkezett az étel, az első hat tétel után szusszantunk egy kicsit, kacsacombozni, kifejezetten jól működött a Montes-szal és a francia borral is. Összegzés, megfejtés most sincs, minden borra érkezett szavazat, mindenki megtalálta a kedvenceit, és ha mégis egy mondatba kellene sűríteni az est tapasztalatait, akkor az lenne, hogy jó borok voltak, a syrah izgalmas fajta, sok arca van, de majd' mindenütt megfigyelhető/felbukkanó stílusjegyekkel és a gasztronómiában is jól lehet használni.