Kérem Várjon!
Cikkek
Avantgárd borok a Lajvér völgyéből
Lajvér Avantgarde Pincészet, Szekszárd
szaboberni
2014 január 06.

Van egy pincészet a Szekszárdi borvidéken, amely merőben eltér a megszokottól. A Lajvér-patak völgyében, Szálkán található ez a korszerű technológiával felszerelt, kívül-belül kivételesen modern épület, ahol forradalmi szemléletmóddal rendelkező, bátran kísérletező fiatal borászok dolgoznak. Nem keltik a hagyományos családi pincészetek benyomását, de a nagy üzemméret miatt az új, feltörekvő kézműves borászatoktól is eltérnek. Nehéz helyzetbe kerültünk a besorolással, így inkább utánanéztünk mi is az igazság Lajvér Avantgarde Pincészet-ügyben.

A háttérben öt befektető, négy budapesti és egy szegedi cég áll, míg a gyakorlatban Béni Gábor ügyvezető igazgató és Nagy Attila termelési igazgató közösen végzi a borászat irányítását és fejlesztését. A pincészet egyik szlogenje az avantgárd szemléletmódra utal. Természetesen azonnal felmerül a kérdés, miben más, mitől új, miben tér el a megszokottól.

Gábor szerint: A Szekszárdi borvidékről ez a fajta látásmód ezidáig hiányzott. Rengeteg jó pincészet található Szekszárdon – akikkel jó kapcsolatot ápolunk –, de mi szeretnénk egy picit valami mást, valami újat vinni a borvidék életébe. Természetesen mindezt nem a hagyományok felforgatásával, de mégis egy másfajta stílussal, másfajta lendülettel megvalósítva.

Az újító szellemiség gyakorlatilag mindenben megmutatkozik, akár az épületet, a technológiát vagy a boraink stílusát nézzük. Ami az építészetet illeti, nem ragaszkodtunk a hagyományos alapokhoz. Itt minden a legújabb irányelveket figyelembe véve betonból, üvegből készült, modern dolgokat beépítve és kimondottan a termelés köré építve. A technológiában azonban megpróbáltuk a hagyományost a modernnel ötvözni, tehát a kézi precizitást és a folyamatos jelenlétet a legmagasabb fokú technológiai színvonallal integrálni. Így a kézi válogatás – akár bogyóválogatás –, a gravitációs technológia és az összes beépített technika segít minket abban, hogy a borokat a legkiválóbb színvonalon tudjuk elkészíteni. Ezen felül Magyarország egyetlen olyan pincészete vagyunk, ahol csak és kizárólag amerikai tölgyfahordókat használnak – veszi át a szót Attila.

A pincészet 26 hektáron gazdálkodik. A telepített fajták még nem fordultak termőre, így szőlőfelvásárlásból készülnek a borok. A legtöbb ismert fajtával dolgoznak, fehér-, rozé- és vörösborokat egyaránt készítenek.

Fehérből az az elképzelésünk, hogy legyen egy könnyedebb, gyümölcsösebb, illetve egy férfias, karakteres irányvonal – folytatja a pincészet bemutatását Nagy Attila. Illatos fajtákból, mint a cserszegi fűszeres és sauvignon blanc készül a cuvée-nk. Ezekből nagyon szép, könnyű, gyümölcsös bort lehet készíteni egy pici maradék cukorral. A két fajta már eleve magában hordozza azt az illatot, íz- és zamatvilágot, amit szeretnénk megmutatni. Az olaszrizling és rajnai rizling képviseli a férfiasabb vonalat. A két fajta házasításában hiszünk, hiszen próbáltuk és működik. A chardonnay más kategória. Ezzel még szeretnénk kísérletezni, mert úgy gondoljuk, hogy nagy lehetőségek vannak benne. Ebből lehet könnyen iható vagy nagy fehérbort is készíteni, de akár még házasítani is. Ezek fednék le a fehéreket. Jelenleg ezeket a fajtákat vásároljuk, annyi különbséggel, hogy a chardonnay készítését csak akkor fogjuk elkezdeni, amikor már saját termésünk lesz. Addig a cuvée blanc-nal és az olaszrizlinggel jelenünk meg a piacon.

                                                                                                                    Fotók: Kovács Viktor

Mindig készítünk egy primőr rozét medoc noirból. Mivel ebből a fajtából országos szinten is keveset termelnek – egyébként egy nagyon jó savakkal rendelkező, finom, friss, üde bort adó szőlőfajta –, így mindenképp kitartunk mellette, bár a jövőben kis százalékban szeretnénk valamit házasítani hozzá. Ezt a fajtát egyébként kimondottan rozénak szüreteljük.

A rozé cuvée-nk gerincét zweigelt és kékfrankos adja, amihez más-más rozékból „csipegettünk”. Ilyen volt a merlot, a kadarka, a cabernet sauvignon és a pinot noir. Négy vörösborral vagyunk a piacon: egy kékfrankossal, egy merlot-val, egy cabernet franc-cabernet sauvignon-merlot házasítással, valamint a Triangulum cuvée-nkkel, amire külön büszkék vagyunk. Ez egy avantgárd vonal, hiszen nem jellemző ezen fajták házasítása. Egy kimondottan gyümölcsös karakterű bort szerettünk volna készíteni, amit 2–3 éven belül javaslunk elfogyasztani, ezért is zártuk csavarzárral a palackot. Összetételét tekintve pedig harmadolt arányban kadarka, pinot noir és kékfrankos.

A Lajvér-borok jelenleg főként szupermarketekben és éttermekben találhatóak meg. Mivel egy nagyon fiatal pincészetről van szó, így rengeteg terv és rejtett tartalék van még a tarsolyukban. Ilyenek például azok a prémium sorozatok, amik a '12-es évjáratból hordóban érlelődnek. Ezekből karácsony környékén jönnek ki egy pinot noir, valamint egy kékfrankos válogatással, melyeket már csak a gasztronómiában, illetve vinotékákban szeretnének árusítani.

A hazaiak mellett a Lajvér Pincészet már nemzetközi sikereket is elkönyvelhet magának, ugyanis a világ egyik legrangosabb rozébor versenyén, a Le Mondial du Rosé-n aranyéremmel jutalmazták a 2012-es rozé cuvée-jüket. A gyors nemzetközi sikert szeretnék tartóssá is tenni, hiszen nem titkolt céljuk a világpiacon való aktív részvétel. Bár a belföldi piac a termelésük nagy részét felveszi, Kínába és Türkmenisztánba már exportálnak borokat. Ezen felül több európai országból, így Németországból, Hollandiából és Finnországból is kaptak már megkereséseket.

Összegezve amit egy délután alatt kiderítettünk a Lajvérről: tudatos marketinggel rendelkező nagyratörő vállalkozás, rendkívül erős technológiai színvonal, célratörő, merész újítások, letisztult szortiment, ahol a gyümölcsös, üde borok mellett a hordókban combosabb tételek is érlelődnek, a kimagasló minőség iránti igény és a háttérben nagy szakmai múlttal rendelkező borászok. Mindent összevetve olyan színfolt a szekszárdi borok palettáján, ami más, ami újító, ami hiánypótló. Egy új fejezet a borvidék történetében.

Legolvasottabb
Legfrissebb