Kérem Várjon!
Cikkek
A vadászidény megkezdődött
Borszakkör a Bormúzeumban: Fuxlik
szaboberni
2015 május 10.

Újra köztünk vannak a rókák. Évek óta durrogtatom el ezt a nem túl frappáns közhelyet, de még mindig megvan a maga bája számomra. Immár negyedik éve kísérem figyelemmel a fuxlik történetét és tudósítok róluk minden egyes alkalommal a Pécsi Borozó virtuális hasábjain. Nem titok, hogy a rókaborok több okból kifolyólag is közel állnak a szívemhez, hiszen ezt már többször kifejtettem az előző cikkeim kapcsán. A lényeg még mindig ugyanaz: szeretem, mert a francia vonatkozású rozéval ellentétben sokkal inkább a miénk, másrészt hiánypótlónak gondolom, harmadrészt pedig, mert egy olyan összefogást képvisel a borászok között, ami példaértékű.

Budapest után Szekszárdon is bemutatkoztak az idei fuxli borok, hiszen a Bormúzeumban havonta megtartott szakköreink májusi témája ez volt. Sajnos a korábbi években általános fuxlikóstolóra nem került sor Szekszárdon, sőt idén a pesti premier is csak a szakmának volt nyitott, így ez adta az apropóját a választásnak. S hogy ez miért történhetett így? A márciusi kóstolón ismét bebizonyosodott, hogy a premieren bemutatott borok nagy része  még korántsem tudta megmutatni igazi formáját, hiszen többségük pár héttel vagy nappal korábban került csak palackba, így jellemzően magukon viselték ennek következményeit. A palackozásból adódó nyúzottság, kócosság még igencsak érezhető volt a borokon. Persze mire a nagyközönség elé kerülnek ezek a tételek, már szebb arcukat képesek mutatni, mire eljön az igazi siller-szezon, összekapják magukat.

 

Az idei tizes rókacsapatot az Eszterbauer Borászat, Göndöcs Lajos, a Heimann Családi Birtok, a Márkvárt Pince, a Merfelsz Pince, a Mészáros Borház, a Pósta Borház, a Prantner Pince, a Sebestyén Pince és a Takler Pince alkotja.

Ami pedig a BorSzakkört illeti, most is sikerült telt házzal dolgoznunk. Külön öröm számunkra, hogy bár egyéb elfoglaltságok miatt a fuxlit készítő borászok nem mindegyike tudott részt venni a programon, a szakköröseink ezt nem érezték meg. Eszterbauer Ildikó szépen felvezette az egyes borokat, Pósta Péter, Göndöcs Lajos, valamint Márkvárt János segítségével pedig igazán interaktívvá, beszélgetőssé és családias hangulatúvá vált az este. Jánosnak egyébként is jár egy plusz köszönet a fuxli-rap előadásáért, felejthetetlen perceket szerzett vele.

 

És akkor a borok:

Eszterbauer Borászat: 100% kékfrankosból készült tétel, szép fűszerességgel, pirosbogyósokkal, meggyel, cseresznyével, csipkebogyóval. Nagyon könnyű, jóivású, klasszikus vonal, jó szerkezettel, határozott savakkal. Alkohol: 12%.

Göndöcs Lajos: 40 % kékfrankos, 40% kadarka és 20% zweigelt házasítása. Halvány színű, könnyű fuxli, élénk és lendületes savakkal, amik egy picit még széttartanak. Gyümölcsben hozza a vártat: szamóca, cseresznye, pici földesség és egy csöpp fanyarság díszítésnek a végére. A kékfrankos és a zweigelt együtt lett szüretelve, fajélesztős beoltást kaptak, a kadarka pedig egy kis tölgyfacsipsszel lett “megbolondítva”, így minimális fásság felfedezhető benne. Alkohol: 12,5%.

Heimann Családi Birtok: 50% kadarka, 30% kékfrankos és 20% oportó házasítása. Rövidebb héjon áztatás után két hónapos ászokhordós érlelést kapott. Illatában és ízében is a pirosbogyósok, fűszerek és citrusosság jellemzi. Könnyed és jól iható, szép tétel, ahogy az előző években már megszokhattuk a pincétől. Egyensúlyos, jó arányokkal és szép hosszú lecsengéssel bír. Alkohol: 12%.

Márkvárt Pince: A bor alapját 60%-ban kékfrankos adja, melyet vörösbornak szüreteltek. Október közepi szüretből származik és két napig ázott héjon. A hozzáadott zweigeltet rozénak szedték le szeptember elején és rozétechnológiával dolgozták fel. Nagyobb test és cseresség jellemzi, vörösborosabb, rusztikusabb karakterű. Rengeteg gyümölcs, pici földesség és fűszeresség jelentkezik a pohárban. Alkohol: 12%.

Merfelsz Pince: 60% kékfrankosból és 40% merlotból készült tétel. Édes, érett gyümölcsök, főként cseresznye jelenik meg, pici grapefruit díszítéssel, édes fűszerekkel, a végén pedig egy kis fanyarsággal. Nagyobb test és emelkedettebb alkohol (13%) jellemzi.

Mészáros Borház: 60% kadarka, 40% kékfrankos házasítása. Illatában gyömölcsök, virágok és fűszerek jelentkeznek. Kóstolva hozza a piros gyümölcsöket, főleg meggy és cseresznye pici szamócával, mellette egy kis citrus és fűszerek. Könnyed bor, jó savakkal, gyümölcs dominanciával, a végén pici fanyarsággal. Alkohol: 11%.

Pósta Borház: A kéthektáros területről származó 15% saját termésű kadarka és 75%  felvásárolt biokékfrankos házasítása. Hozzáadott adalékanyagok nélkül készült, 2,5 nap héjon áztatással, acéltartályban erjesztve. Gazdag gyümölcsösséggel köszön, málna, meggy, cseresznye, mellé egy kis grapefruit és szép fűszeresség. A test közepes, az alkohol 13%.

Prantner Pince: 70% kékfrankos és 30% cabernet sauvignon házasítása, ami két nap héjon áztatás után két hónapos ászokhordós érlelést kapott. Illata nagyon behízelgő, kicsit parfümös, virágos-szamócás-epres, édes karakterű, mint egy sütemény. Az illat és az íz kevésbé fedi egymást. A korty meggyes, határozott, benne fűszeresség, hordós jegyek, borsosság. Közepesnél nagyobb test, 12,5 % alkohol, picit több tannin jellemzi.

Sebestyén Pince: Fele-fele arányú kékfrankos és merlot, mely két napos héjon áztatás után 3 hónap fahordót kapott. Vörösborhoz a legközelebb álló tétel. Mély, intenzív szín és illat, tele pirosbogyósokkal és fűszerekkel. Ízében is csupa gyümölcs. Szép kerek bor, közepes testtel, hosszú lecsengéssel. A “legcombosabb” fuxli a sorban. Alkohol: 12,5%.

Takler Pince: 97% kékfrankos és némi kadarka, csak úgy, mutatóba. Virágos, epres, édeskés illattal köszön a pohárban. Ízében meggy és málna, édes fűszerek, zárásnak pedig pici fanyarság. Élénk savak, könnyed test. Alkohol: 12%. Nagyon behízelgő tétel, hölgyeknek kifejezetten ajánlott. 

Legolvasottabb
Legfrissebb