Kérem Várjon!
Cikkek
Változás Villányban
Tények és vélemények
Győrffy Zoltán
2019 június 04.

A múlt hét végén egyszerű borúti tisztújításnak tűnt a hír, de aztán megjelent egy nyílt levél, bejelentés a volt elnök részéről és a boros-gasztrós mikrokörnyezetben nagyot szólt. A reakcióra kevesebben voltak kíváncsiak, mi megpróbáljuk összefoglalni, mi történt a 25 éves Villány-Siklósi Borút Egyesületnél.

1. Amit tényszerűen tudhatunk (azaz a hír)

2019. május 30-án közgyűlést tartott a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A bíróság ugyanis a korábbi, tavaly novemberi tisztújító közgyűlés határozatainak egy részét nem fogadta el, ezért új közgyűlést kellett összehívni. Ahol a tisztújítás nem csupán formaság volt, ahogy ezt a résztvevők egy része várta.

A korábbi közgyűlésen Pauli Zoltánt választották meg elnöknek, az elnökségben pedig Pataki Kinga (korábbi elnök, a borút menedzsere), Kozma-Enzsöl Júlia, Gere Viktória és Ipacs-Szabó István kapott helyet.

A május végén összehívott közgyűlésen a résztvevők egy része szerint komoly kritika és kifogások hangzottak el, míg Pauli Zoltán május 31-én közzétett írása szerint egy rendkívül méltatlan színjáték áldozata lett.

A közgyűlés előtt lemondott posztjáról Pataki Kinga, a borút menedzsere.

Pauli Zoltán (Fotó: Kiss Gadget Zoltán)

A borút közleményében az áll: „A tavaly őszi közgyűlésen megválasztott borúti vezetés munkájának megítélésében nem segített, hogy a beszámolókat nem kapta meg időben a tagság és a belső tájékoztató hírlevelek tekintetében is jelentős elmaradásokat tapasztaltak.

A tagság hiányolta az aktívabb pályázati tevékenységet, a külső források felkutatását és integrálását, az ígért borvidéki turisztikai programcsomagok kialakítását, valamint kifogásolta a borúti iroda kiszámíthatatlan nyitvatartását, a közösségi információs források nem kellő frissítését. Az elégedetlenségnek tudhatjuk be, hogy a szokásosnál sokkal többen vettek részt a közgyűlésen és aktívabban vettek részt a szakmai vitában.”

Az elnökség megválasztásáért rendezett voksoláson végül nagy többséggel, 28-ból 24 szavazattal (a szavazatok mintegy 85 százalékával) szavaztak a jelenlévők az elnökségi tisztújítás mellett. Az új elnök Kovács Boglárka Dóra, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. marketing vezetője lett, míg alelnöknek Ipacs Szabó Istvánt választották meg. Elnökségi tagoknak Bock Józsefet, Gere Viktóriát és Gere Attilát választotta meg a tagság.

Kovécs Boglárka Dóra (Fotó: Kiss Gadget Zoltán)

Pauli azt írja: „Hittem hogy a két évre szóló mandátumunk alatt igazán értékes dolgokat tudunk majd létrehozni és rászolgálni a tagság bizalmára. Erre sajnos esélyt sem kaptunk, néhány hónap után, egy tollvonással húzták keresztül szándékainkat.

Ezúton kérek elnézést a nekünk bizalmat szavazó tagoktól, hogy nem tudjuk befejezni a munkát amit elkezdtünk. Hittem, hogy a Borút meg tud maradni önálló turisztikai szervezetként, együttműködve a többi borvidéki szervezettel, önálló egyesületként, ahol minden tag szavazata, véleménye számít és egyenlő. Jelenleg nem ez az irány sajnos.”

Az újonnan megválasztott elnökség közleményében pedig az alábbiak olvashatók: „A Villányi borvidék összehangolt borturisztikai és bormarketing tevékenysége közös érdekünk, ennek érdekében a kisebb szolgáltatók ugyanúgy részt vesznek az egyesület eredményesebb működtetésében, mint a meghatározó borturisztikai szolgáltatók.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület új vezetése továbbra is elkötelezett a minőségi bor, vendéglátás és szolgáltatások iránt, ahol elengedhetetlen az összefogás, a közös gondolkodás, az együttműködés és a közösség céljainak előtérbe helyezése.

Ahogy eddig, ezután is ennek jegyében kívánunk tevékenykedni, fokozva a hatékonyságot, és növelve a Villányba érkező borturisták számát, az itt eltöltött vendégéjszakák számát, megsokszorozva a pályázati forrásokat és ösztönözve az együttműködéseket hazai és külföldi partnereinkkel.

Az egyesület továbbra is nyitott minden jelenlegi és leendő tagja felé, nem a széthúzás, nem az egyéni érdekek vezérlik munkánkat, hanem épp az összefogás megerősítése, közös célok mentén tevékenykedni a borvidék sikeréért.”


2. Ami a szubjektív utóélet (azaz vélemény)

Kicsit kérdezősködve az már látszik, hogy a váltás vitát szült Villányban, de egyelőre főleg inkább a személyes kapcsolatok mentén húzódik a törésvonal, mint a szakmai tervek és munka mentén.

Azt mindenki elismerte, hogy Pauli Zoltán kreatív ötletgyáros, aki sok javaslattal, kezdeményezéssel járult hozzá a borvidék, különösen Palkonya sikereihez, nagyon sok mindent és sokakat mozgatott meg, hozott ide és építette a borvidék jó hírét. Viszont voltak húzásai, amik sokaknak kevésbé jöttek be.

Ilyen például, hogy a borút elnök és a borúti menedzser közös céget alapított, ami bormarketing és borturisztikai tanácsadást és segítséget kínál a borvidék szolgáltatóinak, miközben a borút szolgáltatásai és bevételei az utóbbi években jelentősen megcsappantak. Ezt sokan érdekellentétként és erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek ítélték meg.

Ezzel összecseng az is, hogy a borvidék jó néhány meghatározó személyisége szerint most olyan emberekre van szükség, akik minden idejüket, energiájukat a közösségi célokra tudják fordítani és kevésbé a saját vállalkozásaik fejlesztésére, miközben Pauli saját tanácsadó cége, a Pauli Consulting mellett a több borvidéki szereplővel, köztük Pataki Kingával közös WinWine Consulting munkájában is részt vesz, a PalKonyha mellett a Stílusos Vidéki Éttermiség ügyvezetőjeként is ténykedik.

Valószínű, hogy nem a legszerencsésebben zajlott a közgyűlés, legalábbis a visszhangok erre utalnak, de ebben a helyzetben szép megoldások ritkán léteznek. A következmény, hogy most, ha csak remélhetőleg rövid időre is, de biztos lesz egy törés, két oldalra szakadás, ugyanakkor ha mindenkinek fontos a teljes borvidék jövője, akkor mindegy, hogy a frontvonalon, vagy a háttérben szolgál, azt kell tennie, amit a célok megkívánnak. Az pedig minden esetben a borvidék fejlődése.

Hogy jó döntés volt-e, majd néhány hónap múlva már talán sejlik, de bizonyosan évek után derült ki. Kovács Boglárka Dóra korábban a Pécs-Mecseki Borút menedzsere volt, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter munkatársa és borúti témákban tucatnyi sikeres pályázatot írt meg és bonyolított le, több konferencia, egyetemi kurzus előadója, publikáció szerzője. A lehetőség benne van, hogy új életet és lendületet tud vinni a Borútba.

Ha az egót és büszkeséget, valamint a személyeskedést félre lehet tenni, és valóban a közösségi célokra fókuszálni, tényszerűen nézni a borút lehetőségeit és fejlődési irányait, akkor az új elnök gyakorlati szakemberként, a kitűzött célokra fókuszálva, megfelelő borúti menedzsert találva, akár sikeres is lehet. Ebben persze nagyban segítené, ha Pauli Zoltán nem fordítana hátat a borvidéknek, hanem ahogy a korábbi időkben is, kreativitásával és ötleteivel segítené a haladást. Akinek ez az élete, nem hiszem, hogy azt tudja nézni: része van benne, hogy a megosztottság legyen úrrá.

Hiszek abban, hogy minden borvidék csak akkor lehet sikeres, ha a közös célok összesítik az egyéni célokat, ha mindenkiben van kompromisszumkészség és hiszünk abban, nem csak a saját igazságunk, sőt nem csak egyetlen igazság létezik. Nem voltam ott a közgyűlésen, mindegyik oldal máshogy látja, adja tovább. De remélem, hogy a hirtelen jött indulatok helyét az ész vezérelte gondolatok veszik át.

Függetlenül attól, hogy mindenben egyetértettem-e vele vagy sem, de ahogy sikert kívántam Pauli Zoltánnak, úgy most az új elnökségnek is pontosan azt kívánom, cselekedeteik mutassák meg, érdemesek voltak a feladatra.

Legolvasottabb
Hirdetés