Kérem Várjon!
Cikkek
Téged is várnak a szekszárdi Vikingek!
Áprilisban idul az első Bikavér Borongoló
ED-X
2017 March 16.

Az Iván-völgyi kadarka túra immár hetedik esztendeje örvendezteti meg a Szekszárdi borokra, azon belül is a kadarkára fogékony fogyasztókat, most azonban a város északi felén tevékenykedő borászok gondoltak egyet és önálló túrát alkottak április 29-re a Szekszárdi Bikavérnek is, Bikavér Borongoló néven. Az ötletgazdával, Eszterbauer Jánossal beszélgettünk.

Az Iván-völgyi kadarka túrán te veszel részt egyedül a Bikavér Borongoló csapatából. Kinek az ötlete volt a Borongoló?

Miután az iván-völgyi rendezvény minden várakozást felülmúlóan sikeres, idén is szinte azonnal elfogytak a jegyek, így elsőként - mint résztvevő - az én fejemben fordult meg, hogy lehetne valami hasonlót csinálni a város másik oldalán is. Persze amint felvetettem, rögtön csatlakozott mindenki és jó kis ötletelésbe torkollott a dolog. Innentől pedig már nem volt megállás…

Mi alapján válogattátok össze a résztvevő pincészeteket?

Elsősorban a földrajzi közelség alapján, vagyis a város északi felében elhelyezkedő pincékre építettük a programot. Ahogy a honlapunkon írjuk is, a vendéglátók ezúttal a szekszárdi vikingek!

Miért pont a Bikavér lett a "hívószava" az eseménynek?

11 éve már, hogy a Szekszárdi Borászok Céhe – mely 71 taggal a borvidék élvonalát jelenti - havi rendszerességgel tart szakmai kóstolókat. Mindig egy évre előre naptári tervet készítünk, kijelölve a helyszínt és a kóstolt fajtát. A borok vizsgálata és véleményezése meghatározott tematika szerint zajlik, a nyilvánosság kizárásával. Ezzel a szakmai összefogással jött létre a szekszárdiak viszonylagos egysége és közösen kialakított jövőképe, ami azt üzeni, Szekszárd igazi arcát a kékfrankos, kadarka és Bikavér borokkal lehet megmutatni. Így az Iván-völgyi kadarka túra mellé és a közös céljaink megvalósulása mentén kézenfekvő a Bikavér Borongoló létrehozása.  

Várható a továbbiakban kékfrankos túra (mondjuk délen, ahogy írjátok is a honlapon) vagy egy Fuxli hajókirándulás nyáron a Rezéti-Dunán?

Az iván-völgyiek - akik a borvidék centrumát jelentik – a kadarkára, mi északon a Bikavérre, a déliek talán egyszer a kékfrankosra terveznek túrát, ez már csak rajtuk múlik, mi bíztatjuk őket. A Fuxli útját a fiatal generáció egyengeti, minden évjárat megszületését követően roadshow szerűen közösen járják vele az országot, továbbiakban is az ő kezükben van a Fuxli programok sorsa. Mindig aktívak, tele új ötlettel, amit én nem mindig tudok követni, hitelesebb, ha majd ők beszélnek a terveikről.

Mi a célja a rendezvénynek, túl azon, hogy a résztvevők jól érezzék magukat?

Szekszárd hosszú ideig lemaradásban volt más borvidékekkel szemben, hiszen a rendszerváltást követő első 10-15 évben néhány kiváló egyéni teljesítményen felül szélesebb körben nem tudott eredményt felmutatni. Az utóbbi bő évtizedben viszont behoztuk a szakmai lemaradást, ezt jól mutatják a nemzetközi borversenyeken elért eredményeink, az ötödik „Év Bortermelője” díj elnyerése és a borkereskedések polcai. Amiben még hátrányt szenvedünk, az a turisztikai vonzerő. A szocializmus Szekszárdon lebontotta a villányihoz hasonlatos pincesorokat és az erőteljes iparosítás következtében a paraszt-polgárokból gyári munkásokat, panellakókat nevelt. Villány, Eger, Sopron, Balaton többet tudott megőrizni a múltjából és műemlékeiből. A turisztikai vonzerő növeléséhez önmagában nem elég a kiváló bor, ezért Szekszárd kereste az új utakat. Ennek első lépése talán az volt, hogy a szekszárdi mesternek, Heimann Ferinek köszönhetően itt kezdtek el épülni azok a csodálatos, egyedi, római, cseh, gótikus kupolás és keresztboltozatos pincék, melyek minden turistának kivívják a csodálatát, mert azt hiszik, a mai építészet már képtelen ilyeneket alkotni. A második lépésként a Szekszárdi Szüreti Napokat említeném, minden túlzás nélkül állíthatom, ma az ország legszínvonalasabb szüreti és boros rendezvénye. Harmadikként, de nem utolsó helyre sorolnám, a borvidék belsejének bemutatását. A turisták hajlamosak csak a városra koncentrálni és csillagtúra szerűen néhány pincét meglátogatni, pedig az igazi látványosság mégis csak a borvidék belsejében van. A Borvidék Félmaraton, az Iván-völgyi kadarka túra és részben a Bikavér Borongoló is bevezeti a vendégeket a borvidék szívébe, ami önmagában csodálatos látvány és hangulat a változatos zegzugos völgyekkel, fehér falú piros cserepes présházakkal. A mi rendezvényünk a város északi felében szórványban megmaradt pincékből is mutat valamit. De meg kell említenem, hogy az utóbbi években Szekszárd műemlékei is megújultak és Garay téren és a Béla téren, számtalan történelmi épület és emlék teszi vonzóvá a várost.   

Milyen Bikavéreket lehet majd kóstolni a rendezvényen?

Mindenki azt a Bikavér borát mutathatja meg, mely számára kedves, ezek között már sok a szekszárdi palackba töltött, de nem kizáró ok, ha valakinek más palackban van.

A program zárásaként milyen rendezvény lesz megtartva a Bormúzeumnál?

Akinek az egész napos kimerítő túra után még van kedve további borkóstoláshoz és szórakozáshoz, annak kitűnő hely a Bormúzeum, valószínűleg a fiatalabb generáció éjszakába elhajló, bulis helye lesz ez.

Van elegendő kapacitása Szekszárdnak, hogy ott aludjon 500 ember a rendezvény miatt?

Az utóbbi években számtalan kisebb nagyobb szálláshellyel gazdagodott a város, ami hétköznapokban már sok, hétvégéken és rendezvények idején kevés vendégszobát ad, de 500 személy mindenképpen talál szállást erre a hétvégére. A honlapon mi magunk is ajánluk szálláshelyeket az érdeklődőknek.

A Borongoló állomásain lesz lehetőség borvásárlásra is?

Alapvetően az a cél, hogy a kóstolt borokat az érdeklődők a túra végeztével a Bormúzeumnál vásárolják meg. Így nem kell palackokkal gyalogolniuk és azon gondolkozniuk, hogyan juttassák vissza a bort a szállásukra.