Nehéz rendezvényként úgy írni az Olaszrizling Szerintünkről, hogy ne a „hagyományos” jelzőt illesszük mellé, és valóban, az elmúlt 15 év során tökéletesen megtalálta helyét és szerepét mind a hazai borvilágról gondolkodók kooperációjában, mind a vendéglátó pincészetek falai között.
Igen, ugyanakkor nem kell megijedni, az Öreghegyen megmarad a jól ismert mesevilág, amit egyre inkább birtokba vehetnek a borturisták, a „régi” pince pedig átadja helyét a pezsgőérlelésnek!
Veszprémben 2021-ben nyílt meg a Wine & Vinyl Bar & Store, amely szinte azonnal kultikus hírnevet teremtett magának, nem utolsósorban pedig a belváros lüktető színfoltjává is vált. A hely kimondottan multifunkcionális – borbár, vinotéka, party-helyszín, galéria, lemezbolt és tematikus klub – február 8-án este éppen egy Borklub eseményen vehettem részt, ahol a hely megálmodóját és üzemeltetőjét, Zsandár Tamást, valamint a Borklub februári vendégét, Török Csabát, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borászát kérdezhettem.
Szicíliában még februárban is kellemes az idő, a hónap elején 16 fok volt napközben, igaz esténként időnként jól esett a kabát. A sziget fővárosa igazi nagyágyú, olyan látnivalókkal, amire egész életünkben emlékezni fogunk!
Mi magyarok úgy tartjuk, nincs emblematikusabb helyszín az olaszrizlingnek, mint a Balaton - noha az egész országban, minden borvidékünkön terem. Épp ezért nem meglepő, hogy a teljes régió, azaz hat balatoni borvidék ad otthont májusban az olaszrizling szőlőfajta nem hivatalos világbajnokságát. A GROW du Monde azonban nem csak egy borverseny, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az öt napon át itt tartózkodó nemzetközi szakemberek jobban megismerjék és szívükbe zárják a balatoni borokat és tájat, valamint közelebb kerüljenek a magyar borok világához.
Nem tanult borász. Született borász. Uwe Schiefer a 90-es évek elejének egyik osztrák sztár-sommelierje volt (bármit is jelentsen ez a szó), de aztán egy örökség átvételével kezdődött a borászi karrier. A kezdetektől a bio művelésben hisz, még az olyan évek után is, mint az idei (pontosabban, a tavalyi), amikor is 35 mázsás hektáronkénti termésátlagot sikerült elérnie.
A februárhoz már úgy hozzánőtt a furmint, mint a novemberhez, hogy annak száraznak kell lennie. Ezt a bort azonban nem csak februárban érdemes inni.
A hétvégén Gyöngyöspatán jártunk, hogy egy izgalmas ültetett kékfrankos kóstolón leszűrhessük a tanulságot a mátrai és azon belül is a gyöngyöspatai kékfrankosokról. Hogy sikerrel jártunk-e? A cikk végére talán kiderül…
Nem biztos, hogy ezzel ők is tisztában vannak-e vagy hogy így látják-e ők is. Én nem pécsiként, de évente összesen egy jó hónapot a városban és környékén eltöltve, bizony úgy látom, hogy a pécsiek a legszerencsésebbek Magyarországon, emiatt büszkén lobogtatom az ide szóló lakcímkártyámat és nagyon sajnálom, hogy nincs – mint Ausztriában vagy Szlovákiában – Magyarországon területi alapú rendszámtábla. Ha lenne, azonnal lecserélném pécsire a csehet.