Kérem Várjon!
Cikkek
Mindig nyitva
Szende Pince, Villány
Koncz Petra
2019 December 20.

A villányi pincesor a város legnyüzsgőbb része. Ma már nehéz elképzelni kiépített utak, infrastruktúra, és a számtalan vendéglátó helyiség nélkül, pedig 1995-ben még ilyen képet mutatott a főutca. A Szende pince azonban már ekkoriban is itt várta a vendégeket.

Szende Gábor és felesége, Gabriella azért nyitotta meg a borozót, mert az akkor kéthektáros területről származó borukat így szerették volna értékesíteni. Az ötlet bevált és folyamatos növekedés követte, 2005 óta kizárólag ezzel foglalkoznak, 2010-ben pedig elérték a jelenlegi nyolchektáros nagyságot. Gábor ma már a szőlőművelésben és az adminisztrációban segít elsősorban, a pince rejtelmeibe fia, az ifjabb Szende Gábor vezet be minket.

– Nyolcadik generációs borász vagyok. Öt generációt tudunk igazolni oklevelekkel, a többire írásos bizonyítékunk van, hogy elődeink itt éltek Villányban és befizették a bor után az adót. Ennek Apu járt utána néhány éve. A hagyomány férfiágon öröklődött, az sem kizárt, hogy több generációt is érintett.

Gábor 2015-ben vette át a borkészítést édesapjától, aki azóta szabad kezet adott neki, nem szól bele a technológiába. A feldolgozó a családi háznál van, klasszikus, prémium és dűlőválogatott borokat készítenek. Kizárólag kézi, ládás módszerrel szüretelnek, ezt fontosnak tartják, nem is szeretnének rajta változtatni. A mustok acéltartályban erjednek, almasavbontás után kerülnek pincébe. Évjárat és stílusfüggő, hogy melyik bor mennyit tölt hordóban, a nagyjából tizenkét-féle tételből mindössze három készül teljesen reduktívan.

Mi három bort ismertünk meg közelebbről, mindegyiknek különleges neve van, amelyek a család körül forognak. A Szent Urbanus cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítás, apukájuk szülinapjára reflektál, ami egyben Szent Orbán (a borászok védőszentjének) napja. Az Ikrek cuveé cabernet sauvignon, cabernet franc házasítás, nevét onnan kapta, hogy Gábor és testvére Karina ikertestvérek. A Múzsa fantázianévre hallgató merlot-szelekció a család nőtagjai tiszteletére született meg. Ennek a kapcsán meglepő lehet az alacsony, 70 dekagramm/tőkés terhelés. A terméskorlátozás tudatos, ehhez zöldszüretet is alkalmaznak, ha szükséges, az Irsai Olivér és a rozé alapanyagául szolgáló szőlőkön szinte mindegyik tőkén maximum egy kilogramm termést hagynak meg.

Általánosságban mindegyik tételre szép savszerkezet és gyümölcsösség a jellemző, amiket a azért van, mert a pince nagyon mélyen fekszik, így az átlagosnál hidegebb, másképp érlelődnek benne a borok, nem veszik fel annyira könnyen a hordó ízét.

A pincészet nem mellesleg nagyon szép eredményeket ér el különböző borversenyeken is. Idén a Vinagórán, az Országos borversenyen is szereztek aranyérmeket, Villányban a champion díjat hozták el a 2015-ös Szt. Urbanus Cuvéevel, és a Pannon Borrégió Top25 mezőnyében is szerepeltek. Gábor számára fontos a szakma visszajelzése, és marketing szempontból is előnyösnek találja a jó eredményeket, bár azzal tisztában van, hogy a fogyasztóknak készít bort, így a trendeket is követi.

A marketing tekintetében röviden kitérünk az online jelenlétre és az értékesítésre is. A borok hetven százaléka helyben kel el, amiből adja magát a kérdés, hogy ehhez milyen nyitva tartással üzemel a pince.

– Mi mindig nyitva vagyunk, Karácsony kivételével az év minden napján.– bizonygatja Gábor, amire testvére is egyetértően bólogat a pultból. Karina a vendéglátásban segíti a pincét, látogatásunkkor is éppen egy külföldi csoportot szolgált ki. Reggel 10-kor nyitnak és addig maradnak, amíg van vendég. Hétvégén ez akár éjfélt is jelenthet. Ezt a rendszert már a kezdetekkor kitalálta anyukájuk, a vendégek is megszokták már, de betérőket is könnyebb így fogadni. Megjegyzi azonban, hogy alkalmazottat nehéz így találni, most is emberhiánnyal küzdenek, de ezt eddig mindig szerencsésen megoldották.


Bortrezor

A bejáratnál talán sokan észre sem veszik, hogy egy ajtón sétálnak keresztül. Már távozóban derült ki, hogy amit mi elsőre apró, talán már nem is használt pince ajtajának vélünk, az egy komolyan kiépített bortrezort takar. Mikor jeleztük, hogy szeretnénk lemenni, pillanatok alatt előkerült egy biztonsági korlát és nyílt a hatalmas ajtó, ami az éppen bent ülő külföldi vendégek figyelmét is elvonta egy pillanatra. A trezort 2002-ben építették, 59 hely van benne. Az éves bérlési díjért 24 palack bort kapnak a tulajdonosok, és szabad bejárást. Gáborék nem ragaszkodnak hozzá, hogy csak Szende-borok legyenek a trezorban, többen más pincészetek borait is tartanak a mélyre ásott, hűvös teremben. A vasajtókkal elzárt kis helyiségeken kívül egy Szent Orbán szobor teszi teljessé a hangulatot. Aki kedvet kap a bérléshez, annak akár évekig is várnia kell, jelenleg teltházzal üzemelnek, csak a várólistára lehet feliratkozni.


Fotók: Kiss Gadget Zoltán