Kérem Várjon!
Hírek
Keresik az Országház borait
bori
2018 February 26.

Az Országgyűlés elnöke borkiválasztást hirdet „Az Országház Bora 2018” cím elnyerésére. Az Országház Bora borkiválasztáson a megfelelő minőségi kritériumok keretei között minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidékeken működik. Ezzel a gesztussal az Országgyűlés az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat ezen a téren is megerősíti.

A kiválasztáson részt vehetnek a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai, melyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

A meghirdetett fajtabor és házasítás kategóriák a következők: olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz) – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból –, kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz), tokaji aszú.

A nyolc meghirdetett kategória győztesei jogosultak viselni „Az Országház Bora 2018” címet, amely megnevezés az évszám megjelölésével tovább használható. A győztes borászatnak jogában áll a győztes tételt saját címke alatt forgalmazni „Az Országház Bora 2018” logóval ellátva.

A nevezés a kitöltött nevezési lap elektronikus megküldésével, és a nevezési díj átutalásával érvényes.

A nevezési lapot 2018. március 18-ig kell megküldeni az orszaghazbora@parlament.hu e-mail címre, egy kinyomtatott példányt pedig a megküldött mintákhoz is mellékelni szükséges.

A minták beküldésére 2018. március 27-28-29-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség.

A pályázás részletes feltételei, a borkiválasztás szabályzata és a nevezési lap a parlament.hu honlapon letölthetők.

Háttér:

A XIX. század folyamán két olyan törvényt hozott a magyar Országgyűlés, amely lefektette a hagyományos bortermelés jogi alapjait. Az 1893. évi XXIII. törvény az első olyan szabályozás volt, amelyben az állam védte meg a magyar borászok érdekeit a borhamisítókkal szemben. Ezt követően az 1894. évi XII. törvénycikk által jött létre a hegyközségek országos hatáskörű szervezete, amely a magyarországi minőségi bortermelés nélkülözhetetlen alapja lett. A magyar törvényhozás ezekkel a jogi szabályozásokkal a hazai borkultúrát szilárdította meg.

Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának fontos pillére az évszázadok óta jó hírű magyar borral való képzettársítás. A bormustra célja, hogy hazánk kiemelten jó minőséget biztosító italai képviseljék reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést.

2017-ben az első, hagyományteremtő bormustra során nyolc meghirdetett kategóriára 147 palack érkezett be, 81 pincészettől. 13 történelmi magyar borvidék képviseltette magát a kiválasztáson, és egy nevezés érkezett Arad-hegyaljáról.


Fotó: Bencze-Kovács György