Kérem Várjon!
Cikkek
Kedvencek, zék, élmények
Pécsi Borozó Adventi Borszalon 2019
PB
2019 December 09.
Ha csak a számokat nézzük, idén 6 ország 22 borvidékéről több mint 80 kiállító érkezett, több mint 200 bort lehetett megkóstolni, több mint 600 karszalagot adtunk ki a Pécsi Borozó Adventi Borszalonján. Folytatódott a tavaly elindított Zé Feszt kezdeményezés, átadtuk a Pannon Borrégió kedvenc éttermeinek, szálláshelyeinek és pincészeteinek járó elismeréseket. De ennél talán jóval több volt ez a szombat.

December hetedikén rendeztük meg a most már hagyományosnak mondható Adventi Borszalonunkat, ami sokakat mozgatott meg Budapesttől Eszékig, Aradtól Szekszárdig. És most nem a kiállítókra gondolok, hanem a vendégekre, akik több száz kilométert is utaztak, hogy itt töltsék ezt a délutánt, estét, megkóstolják a borokat és egyéb finomságokat, velünk ünnepeljenek a bor és gasztronómiai kultúra ünnepén.

A kedvencek

A Pécsi Borozó idén harmadik alkalommal hirdette meg szavazását: az olvasók és munkatársaink véleményét
mértük fel ezúttal is, kik a régiós kedvenceink. Legyen az borászat, vendéglő vagy hotel, azaz a
kedvenceket három kategóriában mérettük meg. 
Az idén változtattunk a kedvenc-választás metódusán. Eddig külön szavazott a közönség, külön a szerkesztőség
tagjai, kétszer három ötös lista keletkezett, azaz harminc díjazottat hívtunk el a díjátadóra. Idén 15 győztest
hirdettünk, összevontuk a voksokat, négy díjazottat a közönség juttatott a legjobbak közé, egyet a szerkesztőség.
Ebben az évben is elég sok jelölt aktivizálta a virtuális közösségét, a közösségi média aktív használata megtette a
hatását, több résztvevő esetében igazán kimagasló szavazatszám érkezett, összesen 501 szavazatot regisztráltunk.
Összesen 29 pincészet, 22 étterem és 17 szálláshely kapott legalább egy szavazatot. Plusz szerkesztőségünk szavazatai,
húsz munkatársunk adta le szavazatait, így alakultak ki a kedvencek listái:

Pannon Borrégió TOP5 pincészet

  • Belward Pincészet (Pécsi borvidék)
  • Planina Borház (Pécsi borvidék)
  • Prantner Pince (Szekszárdi borvidék)
  • Szende Pince (Villányi borvidék)
  • Vesztergombi Pincészet (Szekszárdi borvidék)

Pannon Borrégió TOP5 étterem

  • Bodri Optimus Étterem (Szekszárd)
  • Donautica Étterem és Hotel (Fadd-Dombori)
  • Kiskastély Vendéglő (Bóly)
  • Soul Kitchen (Pécs)
  • Tenkes Csárda (Csarnóta)

Pannon Borrégió TOP5 szálláshely

  • Crocus Gere BorHotel (Villány)
  • Donautica Étterem és Hotel (Fadd-Dombori)
  • Dráva Hotel Thermal Resort (Harkány)
  • Natur Hotel Kövestető (Hosszúhetény)
  • Takler Kúria (Szekszárd)

Köszönjük a díjazottaknak, hogy talán kettő kivételével ott voltak a díjkiosztón, megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel és együtt ünnepelhettük meg az év végén sokak egész éves teljesítményének elismerését.

A Zék

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete tavaly indította el tematikus nagyrendezvényét, az itt kísérletezett Z-fajták jegyében, Király Ferenc emlékére. 2019-ben a Pécsi Borozó Adventi Borszalon részeként az ország minden pontjáról érkezett nyolc pincészet mutatta be a zenitek, zengők, zefírek, zéták és zeusok világát.

A Zék sokfélék: friss reduktívak, hordóérleltek, kései szüretelésűek, desszertborok és pezsgők egyaránt, kinek-kinek ízlése szerint. Nagyon sokan kóstolták őket, de meg is szavaztattuk a közönséget és több mint 120 szavazat érkezett. Nagyon szoros küzdelemben, egyetlen szavazattal idén ismét a Bükki borvidékre került a Zé Feszt nagydíja, az idén ezt jelentette a közönségdíj.
A kedvenc zé 2019-ben a KT Kézműves Pince Nyékládháza 2017 elnevezésű zenitje lett, K. Tóth Szabolcs vette át az elismerést.

Bár idén kevesebb kiállító volt (de voltak azért zé-fajták másoknál is, például a Paulus Molnár Borháznál, az Etyeki Kúriánál, a Tornai pincészetnél, a Pajzos Tokajnál is - így jött ki egy tucat zé-termelő), de sokkal több borkedvelőhöz jutott el a zé-üzenet, így már az after parti alatt megszületett a döntés: jövőre a 3. Zé Fesztet is megszervezzük, megint megújuló formátumban.

Régión innen és túl

Négy teremben több mint 80 kiállító, sajtok, sonkás, stifolderek, pálinkák, csokik, kekszek, mézek, kenyerek, felsorolni is nehéz, mennyi mindent lehetett végigkóstolni. És hát a főszerepben természetesen a bor volt. Részletes beszámoló hamarosan érkezik, négy kolléga is kóstolt szorgalmasan, talán jegyzeteltek is, úgyhogy összegezzük a kollektív memóriánkat, nekünk mi minden tetszett.
Azt biztos tudjuk, hogy tetszett a kiállítók profi hozzáállása, a vendégek érdeklődő és kulturált hozzáállása, jó zenék szóltak Németh Ritmo Zsoltnak  és a Cedar Knollnak köszönhetően, jól esett, hogy a Pécsi Borozó munkatársai sokan jelen voltak és ha épp nem besegítettek, akkor kóstoltak, beszélgettek a vendégekkel - jó érzés volt pécsinek lenni, mert jó érzés volt ott lenni.


Fotók: Kiss "Gadget" Zoltán

Címlapon: Teleky Zoltán, a bólyi Kiskastély Vendéglő tulajdonosa és Lokodi Ákos, a Pécsi Borozó munkatársa