Kérem Várjon!
Cikkek
Gasztrotúra Dombori-Pécs
Donautica & Kóstolda
Tüske Gyöngyi
2019 július 11.

Június 15-e szombat. Az idei nyár eddigi egyik legmelegebb napja, amikor is a Pécsi Borozó Tolna-Baranya sajtóútjára indulunk. Programunkban három megálló szerepelt, ebéd a Fadd-Dombori Donautica Hotel és Étteremben, a Pannon Borrégió TOP 25 kóstolófesztiválja és végezetül vacsora a Kóstolda (beás) cigány étteremben, Pécsett. Izgalmas ízek és borok, „forró” hangulat és egy új kihívás várt, miszerint ezúttal nem a borokról, hanem az éttermekről készítek beszámolót.

A Dombori üdülőövezetben „Dombori Beach”-ként ismertté vált, népszerű üdülőhelyen egy olyan szálloda épült és kezdte el működését 2019 januárjában, amely minőséget, élményt és egyediséget kínál a vendégek számára. A tulajdonos Dr. Varga József nem kisebb ambíciókat fűz a közvetlenül a Duna parton elhelyezkedő étterem-hotel-apartman komplexumhoz, mint hogy az egyike legyen a TOP10 vidéki étterem és szállodának. Minden szoba különböző belső dizájnnal jelenik meg, amelyek belsőépítészeti kialakítását a gyönyörű természet közelsége inspirálta, a legelső milánói divatot követő, eredeti olasz bútorok felhasználásával.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Az összesen 58 fő befogadására képes Donautica-hoz élménymedence, panorámás szaunaház, napozó egységek és saját partszakasz tartozik, ahol pihenő stég teremti meg a közvetlen kapcsolatot a vízfelület és a part között. Innen egészen a tolnai temploming ellátni és kikötési lehetőség is van a csónakkal érkezőknek. A vendégek SUP-olhatnak, szörfözhetnek, horgászhatnak és olyan változatos programok közül válogathatnak, mint például szekszárdi dűlőtúrák, gemenci kirándulás vagy stégvacsorák.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Volt már itt „dine in the dark” vacsora, amit Jakus Kornél üzletvezető álmodott meg külföldi mintára, bekötött szemmel ugyanis kiélesedik a többi érzékszervünk és még izgalmasabb gasztronómiai élményben lehet részünk az ízek és a textúrák játékának köszönhetően. Kornél folyamatosan újdonságokon töri a fejét, ilyen lesz a stégvasora is, illetve a Pannonhalmi Apátsági Pincészet boraival kísért hét fogásos borvacsora.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Az étteremben Sárközi Péter mesterszakács, chef vezette fiatalos, lendületes, az újításokra nyitott konyhai csapat a szinte teljes egészében helyi alapanyagokra épülő, környékbeli specialitások mellett a nemzetközi konyhák remekeit is kínálja. Az étlap és a borlap félévente, szezonálisan megújul, alapkoncepciójuk szerint az európai trendek által inspirált megfogalmazásban elkészített helyi specialitásokon keresztül kívánják bemutatni a Dél-Dunántúl valódi ízeit. Péter bátaszéki, igazi önfejlesztő chef, nem stázsolt külföldön, még Budapesten sem, a környéken él és dolgozott, a modern technológiát autodidakta módon sajátította el, és kreatívan álmodja meg az étlapon szereplő ötletes, különleges, textúrákkal, ízekkel, színekkel játszó fogásokat.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Gyöngytyúk esszencia, göngyölt malaccsászár, hagymás-szalonnás mogyoróburgonyával és savanyított jalapenoval, desszertnek málnás mascarpones mille feuille, vattacukor mousse. Ezt a menüt választottam és bár ritkán eszem disznóhúst, nem csalódtam az ízlésesen és ízletesen elkészített főfogásban, melyhez a szekszárdi Sebestyén pincészet – Ivánvölgyi Bikavér 2016 borát párosította Salamon Zsolt sommelier. Zsolttal váltottam pár szót a borkínálatról és megtudtam, hogy a borlap kialakításánál a kollégákkal és az étteremvezetővel csapatban kóstolnak, és a vendégek visszajelzését is figyelembe veszik, így került át a fókusz a szekszárdi borokról fokozatosan az egyéb hazai borvidékek és a nemzetközi borok irányába.


A Donautica-ban szinte repült az idő, teljesen átszellemültünk a festői szépségű, nyugodt környezetben, így az ebédet követően a tervhez képest egy kis csúszással érkeztünk meg Pécsre, ahol a Littke Pezsgőgyár Látogatóközpontjában feszes tempóban igyekeztem a lehető legtöbb tételt megkóstolni a Pannon Borrégió TOP 25-ös listájáról. 22/25 arányban sikerült véghez vinnem a „küldetést”, és felfedeznem pár kiváló bort, illetve beszereztem egy Littke Brut pezsgőt szuvenír gyanánt. A borokról részletesen kollégáim beszámolójában olvashattok.


Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Vacsorázni a június 13-én Pécs belvárosában, a Király utcában megnyitott Kóstolda beás cigány étterembe mentünk, ahol Várnai Anna üzletvezető széles mosollyal és tárt karokkal várt bennünket, a teraszon pedig egy háromtagú cigányzenekar húzta a talpalávalót. Annáék 2015-ben nyitották meg a nemzetközileg is elismert Színes Gyöngyök Egyesületen belül az első cigány lakásétteremet a pécsi Uránvárosban. A lakásétterem az elmúlt években tematikus vacsoraestekkel várta az érdeklődőket, ahol alkalmanként különböző 4-5 fogásos menüsort kínált a csapat. A Király utcai Kóstolda egész nap fogadja a betérőket, „szeretettel, gondoskodással és jó szívvel készített ételekkel”. A 300 éves, renovált műemléképületében a belső térben 35, míg a teraszon 25 vendég számára tudnak helyet biztosítani, á la carte étlapról lehet választani, valamint délidőben ebédmenü is várja az érkezőket.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

„A gasztronómiában nincsenek előítéletek, az emberek kíváncsiak és fogadókészek és azt mondják, hogy nagyon szerethetőek vagyunk. Nem az a lényeg, hogy cigányok vagyunk vagy sem, hanem hogy tudunk olyat szolgáltatni, ami az embereknek jó, így mi is megbecsültek leszünk a társadalomban” – meséli Anna, aki beás cigány családból származik, édesapja teknővájó volt, az ő konyhájukon, családi receptjeiken keresztül igyekeznek bemutatni a beás gasztronómiát.  Az étlapon többek között megtalálható például a csülkös bableves, a húsos cigány lecsó, a cigánypecsenye és az „asztalkörül futkosós” rétes.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

A menüsor kiválasztásánál fő szempont volt, hogy a vendégek által egyébként akár korábban maguk által is elkészített fogásokat összehasonlíthassák a cigány ízvilággal. A cigány konyhában megtalálható egytálételek nagyon tartalmasok, hiszen amikor a cigányok vándoroltak az asszonyoknak nem volt lehetőségük háromfogásos ebédet készíteni. A húsos lecsóba például már főzés közben belekerül a hús, így a klasszikus lecsónál sűrűbb, enyhén csípős egytálételt kapunk végeredményül. Mellé a beás nyelven „punya” névre hallgató cigány kenyeret kínálják, amit eredetileg lábasban, platnin készült, mert nem mindenkinek volt sütője, és a cigányasszonyoknak fel kellett magukat találni: kizsírozták a lábast, belelapogatták a tésztafélét és fedő alatt kisütötték.


Egy kis közös nótázás és a bőséges vacsora után ízekkel és élményekkel feltöltve indult vissza kis csapatunk Budapestre. Köszönjük a szervezést Riedl Annamáriának!

Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb
Programajánló
2020. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
2020. 05. 05. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
6
7
8
9
10
11
12
2020. 05. 12. 20:00 - 20:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
13
14
15
16
17
18
19
2020. 05. 19. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31