Kérem Várjon!
Cikkek
Francia hármas
Az Auchan borválasztékából szemezgettünk
Ercsey Dániel
2021 January 27.

Magyarországon viszonylag nehéz hozzájutni francia borokhoz. Van persze néhány komolyabb tétel a kereskedőknél, de a francia borválaszték gazdagságát még csak megsejteni sem lehet belőlük. Az Auchan viszont évről-évre elhozza a saját márkás borainak egy részét, amiből bizony érdemes bevásárolni!

Nyitókép: Ercsey Dániel

Rögtön az elején oszlassunk el néhány tévhitet és adjunk lökést a nyitott fogyasztóknak! Hiperben bort venni nem lenézendő, sőt! Én magam is gyakran megteszem, mert gyors, átlátható, viszonylag jó áron juthatok a borokhoz és még közel is van. Könnyű egy hétvégi nagybevásárláskor bedobni néhány palackot a kosárba, nem igaz? A másik, talán még létező felállás, hogy „magyar ember magyar bort iszik“. Lelke rajta, én magam is leginkább magyar borokat kóstolok (legalább 50%-ban), viszont abban egészen biztos vagyok, hogy aki nem kóstolja a nagy bornemzetek borait, az súlyos pincevakságot kap, már ha lehet ezzel a képzavarral élni egy ország boraival kapcsolatban. Így ugyanis azt hihetjük, hogy a magyar borok a legjobbak, nincsen párjuk széles e világon.

A térkép a Le Monde által kiadott L'Atlas des vins de France c. könyvből származik és a Cotes du Rhone Villages területeket ábrázolja. Az 5-ös a Plan de Dieu.

Szögezzük le azt is gyorsan, hogy a magyar borok jók, sőt, vannak közöttük kiemelkedő tételek is! Aki furmintot akar inni, az vegyen hazait (és kóstoljon mellé szlovén, horvát, szlovák és osztrák furmintokat), aki egy jó kadarkára vágyik, az se Franciaországban keresse (de ne felejtse el a szerbiai és romániai kadarkákat), és ha a cél egy botritiszes édes bor, akkor irány Tokaj (de ha van időnk és kedvünk, bizony Rust és Cotnar is szerepeljen a listánkon). A legtöbb esetben azonban érdemes legalább alapszinten végiggondolni, hogy az adott borstílus vagy szőlőfajta honnan ered és mit érdemes mellé kóstolni ahhoz, hogy képben legyünk. (Ha már idáig jutottunk a borkedvelésben, az azt is jelenti, hogy információra van szükségünk, úgyhogy irány a CEWI egyik képzése!)

Gondolatébresztőnek álljon itt három bor, minimális információval meghintve, hátha kedvet kapnak az olvasók!

Michel Frantz Riesling 2017

Közepes citrom szín. Kirobbanó illatában fehér virágok, körte és virágpor. Kóstolva közepes test, kerek de szépen díszített savak, körte, pici mangó, mandarin és narancs, kevés teával a közepes lecsengésben. Ha ilyen egy alap rajnai, akkor van értelme élni. 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Elzász régi szerelem, ha jól emlékszem 1994 nyarán jártam ott először, mint cserediák. Vonattal utaztunk, a reggeli érkezés után szétosztottak minket a családok között, a házba érve rögtön elaludtam, ébredés után pedig megtudtam a vendéglátóimtól, hogy Pfaffenhoffenben (ma már Val-de-Moder része) vagyok. A hírrel felhívtam a szüleimet, akik teljes pánikban azt hitték, hogy valahogy Németországba keveredtem. Legutóbb pedig tavaly februárban nem jártam Elzászban, amikor szinte első Covid-gyanús betegként lemondtam a sajtóutat és inkább hazajöttem Párizsból. Talán nem árulok el újdonságot, ha elmondom, hogy Elzász a borban főleg a traminiről és a rizlingről szól, jellemzően fajtaborok készülnek errefelé. Ha enni is akartok mellé, akkor keressétek a tarte flambée-t (németül flammeküche), ami bár messziről pizzának tűnhet, sokkal inkább a kenyérlángos, a töki pompos vagy a dünnele rokona. Idénre is két Elzász közeli út van a tarsolyomban, úgyhogy hacsak közbe nem szól a vírus, legkésőbb ősszel jövök a friss élményekkel!

Domaine des Lauribert Cotes du Rhone 2019

Mély rubin szín, ibolyás reflexekkel. Az illat intenzív és fiatalos, szinte nyers vörösbort sejtet, aztán kevés levegőztetés után szelídül egy kicsit és szépen hozza a fekete bogyós gyümölcsöket, főleg szedret és fekete cseresznyét, a háttérben egy kis húsos karakterrel. Kóstolva közepes test, izmos de nem szárító tanninok, szép fűszerkészlet, izgalmas csúzos gyümölcsösség és egyre intenzívebb borsos jegyek. Nagyon fiatal még és bár a szerkezete miatt úgy érzem, hogy nem feltétlenül hosszú érlelésre szánták, de még biztosan legalább két évre van a csúcsától. 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Az agyagos-meszes területről származó, grenache alapú (elvileg 80%) bor szépen hozza a térségre jellemző dolgokat, jó választás annak, aki ismerkedni szeretne a Rhone-völgyével. A birtok Visan közelében fekszik, ami elvileg a Cotes du Rhone Villages része, de a bor, mint a címéről kiderül, egy kategóriával lejjebb került forgalomba. A lenti (amatőr és igen szeles) videón látszik, hogy lakóautóval is le lehet parkolni akár több éjszakára is a birtokon, szóval már semmi sem tarthatja vissza  hazai kempinges-társadalmat a látogatástól!

Pierre Chanau Plan de Dieu 2017

Közepes rubin szín. Az illatban ribizli és cseresznye, pici porcukros fedettség, karamellizált hagyma, aztán cékla és rózsabors. Kóstolva közepes test, kerek savak, rafinált fűszeresség, ami első blikkre szinte elfedi a később előbukkanó harmonikus gyümölcsösséget. Selymes struktúra, rendkívül jól iható korty, közepesnél hosszabb lecsengés. 88/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

A végére hagytam a legszebbet, Laurent Comas ajánlotta a figyelmembe a bort még tavaly, most pedig eljött az idő, hogy kibontsam az „isteni tervet“. A plan ugyanúgy jelent tervet mint térképet, vagy méginkább sík területet franciául. Jelen esetben három magyarázattal is találkoztam a terület nevét illetően, ami ugyebár a fentiekből kiindulva isteni tervet, vagy isten mezejét jelenti. Az összes etimológiai fejtegetés a középkorból indul ki, az egyik szerint az erre található erdőben sok volt a haramia, így aki megpróbált átkelni, az könnyen Istennek ajánlotta a lelkét. A másik verzióban a hegyekből leereszkedő zarándokok megörültek a kellemes klímájú sík vidéknek, ezért lett a neve Plan de Dieu a ma már Cotes du Rhone Villages Plan de Dieu AOC néven ismert területnek. Kb. 1500Ha az egész AOC, ahonnan a boroknak a 40% grenache mellett mourvedre-t és syrah-t is tartalmaznia kell. A lenti videóban szépen látszik a terület, még ha más borászat kapcsán kerül is szóba.

Ami pedig a „termelőt“ illeti, Pierre Chanau természetesen nem létezik, ha mindenáron embert akarunk társítani a borhoz, akkor az legyen Paul-Edouard Pinte, az Auchan borbeszerzője, aki ezt a bort is „felfedezte“ az ernyőmárka számára. (Más is nyomozott már Pierre Chanau után, franciául beszélők előnyben!) Itthon is jó áron van, de úgy láttam, hogy a francia áruházakban elképesztő akcióban lehetett hozzájutni a borhoz, ha három palackot vettünk, 3,5 EURO (1260Ft) alatt maradt az ára, annyiért egy ilyen bor ha nem is az isteni terv része, de mindenképpen Isten ajándéka, úgyhogy irány az Auchan!