Kérem Várjon!
Cikkek
Egy év, négy bor
Sanzon Tokaj gyorsjelentés
Ercsey Dániel
2018 July 11.

Rácz Erika, a Sanzon Tokaj arca, tulajdonosa és mindenese megkérdezte a véleményemet a 2016-os évjáratról. Nem cifrázom sokat, a Blanc tuti nyári sláger, a Hárs már most is szép, míg a Rányt még néhány évig fektetném a fogyasztás előtt. A Classic savai elég élesek voltak a kóstoláskor, talán majd besimulnak az idővel, de ez kérdéses. Jöjjenek a jegyzetek.

Blanc 2016

Illatában fehér virágok, kicsi keserű háttér, tonik, büdöske (a virág), kopaszbarack. Kóstolva könnyed, feszes, penge savakkal, sok citrussal, majd a korty végén az egyébként közepes lecsengésben itt is felbukkan a krétás-tonikos íz. Ez amúgy frissé teszi a bort, nyáron nagyon bírnám!

Classic 2016

Visszafogott illat. Ahogy nyílik, megjelenik egy számomra izgalmas tűzköves karakter, ami egy idő után gyurmás illatba fordul és feltűnnek a citrusok. Kóstolva közepes test, nagyon élénk savak, citrusok és fehér húsú gyümölcsök. A lecsengés hosszú, citrusos. A hordót alig érezni, inkább csak a lecsengésben. Kevesebb savval vagy több maradékcukorral talán jobb lenne.

Hárs 2016

Visszafogott, ám fajtajelleges illat, ami egyelőre diszkrét virágosságával mutatkozik meg. A háttérben körte, fehérbors. Kóstolva penge savak, közepes test, minimális maradékcukor (érzetre), ami szépen kerekíti a kortyot. A lecsengésben citrusok, körte, pici ananász.

Rány 2016

Az előbbiektől mélyebb illat, több rétege van, de kevésbé kiforrott. Kóstolva betölti a szájat, feszes savai vannak, az ásványos karakter már most is uralkodó, a lecsengése hosszú. Érdemes lesz várni rá, de én még legalább két évig fektetném, forgalombahozatal előtt.