Kérem Várjon!
Cikkek
Budafoki Pincejárat
Újjáéledőben Budapest Bornegyede
Tüske Gyöngyi
2019 március 13.

Mi köti össze Deutsch Anita színművésznőt, Micheller Myrtill jazz-, és swingénekesnőt, Lics Judit borásznőt és Salamon Judit projektmenedzsert? A borok szeretete és a Budafoki Pincejárat szervezése. A három évvel ezelőtt indult rendezvénysorozat színes boros és kulturális programokat kínál az Európában egyedülálló, közel 100 km hosszú budafoki pincevilágban. A 2019-es tervek mellett a Lics pincészet boraiba is belekóstolhattunk a pincészetnél megrendezett pincesétával egybekötött sajtótájékoztatón.

Budapest Bornegyede alig 20 perc alatt megközelíthető a belvárosból a Pincejárattal és számos érdekességet tartogat minden hónap első szombatján. Én most először utaztam a Pincejáraton, így érdeklődéssel hallgattam a buszon az idegenvezető hölgy felvezetőjét Budafok-Tétény hosszú boros múltjáról. Budafok 1698-ban Savoyai Jenő herceg birtoka lett a Csepel-szigeti uradalom szőlőhegyeként és ez a „kisváros a nagyvárosban” máig megőrizte különleges hangulatát, macskaköves utcáival, szőlőlugasaival és borospincéivel. A XVIII. százától foglalkoztak az itt élők szőlőtermesztéssel és borkészítéssel és Budafok volt az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja is.

A XIX. század végén a filoxéra pusztítását követően a hangsúly a szőlőtermesztésről egyre inkább a borkereskedelemre helyeződött át, ma szinte minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt. A fentiek tükrében talán már meg sem lepődünk, hogy 1987-ben Budafok megkapta a „Szőlő- és Bor városa” nemzetközi címet és az ország első borászati szakközépiskolája is itt található.

„A pincészetek mellett több étterem is csatlakozott a Budapest Bornegyede programhoz, ahol egy olyan egyedi borlapról is lehet válogatni, amelyen kizárólag Budafokon palackozott minőségi borok és pezsgők szerepelnek. Áprilistól az egyik kedvenc helyszín, a Barlanglakás Emlékmúzeum ismét látogatható lesz, újra indulnak tematikus helytörténeti sétáink, közkedvelt műveltségi vetélkedőnk: a Pincekvíz, a borkóstolóval egybekötött színházi előadások, valamint idén is megrendezzük a nagy népszerűségnek örvendő zenei tehetségkutató versenyünket, amelynek nyertese a most 30 éves Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon kap fellépési lehetőséget.” – emelte ki Salamon Judit, projektmenedzser.

A sajtótájékoztató közben három Lics-bort kóstoltunk. Az első tétel egy 2018-as reduktív technológiával készült chardonnay volt, ami magas alkoholtartalma miatt édeskésnek hatott, almás, citrusos ízjegyekkel. Ezt követte a 2017-es Gonoszka pákozdi gyöngyöző cserszegi fűszeres, mely kirobbanóan gyümölcsös és virágos illatával majd’ kiugrott a pohárból, íze is üdítő volt. A 2018-ban Budafok város vörösborának választott, 2016-os pákozdi barrique cabarnet sauvignon zárta a sort, szép testes, fekete bogyós gyümölcsös bor, kis vaníliával.

Savoyai Jenő egykori pincéjében sétálva Lics Judit elmesélte, hogy a pince története az 1790-es évekre vezethető vissza. A régi kőbánya helyén lévő üreget Felbert János alakította pincévé a herceg borainak tárolására, 1992-ben került a Lics család tulajdonába. A pince a világháború idején légópinceként menedékhelyül szolgált. Egymástól függetlenül egy amerikai, egy svájci és egy norvég háborús túlélő is ellátogatott a pincébe, mert emlékeztek az ide vezető útra, és arra, hogy ezen a helyen vészelték át a légi támadásokat.

A Lics pincészet 70 hektáron gazdálkodik, Pákozdon és Szekszárdon vannak a területeik. A borok erjesztése az ültetvények mellett található szőlőfeldolgozókban történik, a must és az újbor a budafoki pincében érlelődik és itt is kerülnek palackozásra a borok. Vannak itt különböző méretű ászok tölgyfahordók és acéltartályok, barrique hordók, és egy 100 éves, ma is működő, ám használaton kívül lévő 1000 hektoliteres tároló kapacitással rendelkező, üveggel bélelt cementtartály is, na meg pár  rázóállvány a tradicionális eljárással érlelődő pezsgők számára. A jelenleg is széles fajtakínálat mellett a pincészet idén egy új vörös házasítással és egy új szekszárdi fehérrel terveznek előrukkolni, amiket bizonyára meg is kóstolhatunk az idei Budafoki Pezsgő-, és Borfesztiválon vagy a Budafoki Pincejárat programjainak egyikén.

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 21 óráig 40 percenként közlekednek a különbuszok a Bálna parkolójából a Budafoki Pincevilágba. A napijegy ára online 1000 Ft, a buszon 1200 Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és Budafok között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületiek és a környező településekről érkezők lakcímkártya bemutatásával idén is igénybe vehetik.

A következő Pincejárat április 6-án, szombaton indul, a programok középpontjában a swing áll majd. További információ a programokról és a menetrendről: www.bornegyed.hu

Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb