Kérem Várjon!
Cikkek
Bűbájos borok
Bűbájos Hétvége Tarcalon
Bertalan György
2019 March 25.

Egy kis tokaji falu egy kis budapesti borbárban, a Fő utca egyik ékkövét jelentő Bottega del Vinoban mutatkozott be azoknak, akik talán még kevesebbet hallották volna Tarcal nevét. A rendezvény apropóját a közelgő Bűbájos Hétvége adta – erről még szót ejtünk a későbbiekben, de haladjunk szépen, időrendi sorrendben.

Érkezéskor rögvest a 2017-es Tarcal Bor került a poharakba. A tokaji borvidéken immár több településnek is van önálló bora. Közülük talán a Mád a legismertebb, de Tállya és Olaszliszka is büszkélkedhet ilyen „faluborral”, sőt, a közeljövőben talán Tokaj és Erdőbénye is csatlakozik ehhez az impozáns sorhoz.

Tarcalon 2016-ban készült az első ilyen jellegű bor, méghozzá azonnal kilenc birtok terméséből. A helyi Bor és Kultúra Egyesület meghatározta azokat az alapvető tulajdonságokat, melyeket szeretnének megjeleníteni, és amiktől igazán tarcali lesz a Tarcal. Fontos szempont, hogy illatos fajták ne kerüljenek a házasításba, és a borok készítése során ne alkalmazzanak fajélesztőt. Mivelhogy – talán ezzel kellett volna kezdeni – minden szereplő a saját, már elkészített fajtaborát vagy cuvée-jét adja az alapba, majd közös és szorgalmas kóstolgatások révén állapítják meg az üdvözítő összetételt.

A kilenc, illetve nyolc birtok hozzávetőlegesen a tarcali termelők felét jelenti, vagyis elmondható, hogy a falu bora valóban jól reprezentálja a helyi borászatokat – persze még adott a lehetőség újabb résztvevők csatlakozására. 2016-ban lényegében 50-50% volt a furmint és a hárslevelű aránya a borban, egy évvel később a furmint elhúzott, 85%-ra tornászta fel magát a 15% hárs mellett. Vajon milyen lesz a 2018-as évjárat?

Nos, ezt sem Majoros Lászlóból, sem Keresztes Ákosból nem sikerült kiszedni, így annak, aki az elsők között szeretné kóstolni az új Tarcal Bort, érdemes lesz április 26. és 28. között ellátogatnia a Hatputtonyos Borfaluba és környékére, hisz a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Bűbájos Hétvége egyik fontos eseménye lesz a 2018-as Tarcal Bor ünnepélyes bemutatója – és természetesen kóstolója.

Emellett rengeteg nyitott pince és színes programkínálat várja a látogatókat: lesz májusfa-díszítés, színházi előadás, koncert, tűzgyújtás és még hosszasan sorolhatnám. Annak, aki akár csak egyszer is járt már a tokaji borvidéken, nem kell ecsetelni a terület szépségét és apróbb-nagyobb csodáit, de dr. Dankó József történelemtanár előadásában új összefüggésekre is rámutatva szinte már a misztikum világát idézte meg előttünk, végig a szeretet és a tisztelet hangján beszélve erről a pompás vidékről.

És a kellemes meglepetések ezzel még nem értek véget. Megkóstolhattuk Majoros László Basic Instincts névre hallgató borát. (Hogy miért pont ezt kapta a keresztségben, azt mindenkinek a fantáziájára bízom…) A 2011-es furmintkülönlegesség négy hónapot töltött seprőn, ezt követően pedig évente lett átfejtve. A Myrtus Pince 2016-os aszúja pedig már az esemény méltó megkoronázását jelentette.

Aki tehát szabaddá tudja tenni magát április utolsó hétvégéjén – esetleg egy pénteket is hozzácsapva már a „nulladik napon” is részt vesz – személyesen is meggyőződhet arról, hogy Tarcal a bor és a bűbáj hazája.


Szeretnék köszönetet mondani Lelóczky Balázsnak, aki a helyszín biztosítása mellett a Bottega del Vino kínálatából egy Le Grillaie Vernaccia, majd egy San Lorenzo Chianti kóstoltatásával tette teljessé a borok élvezetét...