Kérem Várjon!
Cikkek
Borverseny, stifolder, séfpárbaj
Ott voltunk a rozéfeszten
zoranka
2018 július 16.
Az idei villányi Rozé Fesztiválon ismét több százan futottak, ki csak rózsaszínben, ki mókás jelmezben, első alkalommal rendeztek dűlőfutást, több ezren tomboltak az esti koncerteken, mi azonban elsősorban a boros-gasztro programokat jártuk végig. De mielőtt erre rátérnénk, remek volt az Engelbert palkonyai fagylalt, alig akadt gyenge rozé, fröccsöspohárral a kézben tartott hajnalig a mulatság.

A Villányi Rozé Fesztivál történetében először rendeztek borversenyt a rozéknak, azonban már első alkalommal is nemzetközi lett a mezőny, 2 ország 8 borvidékéről összesen 40 mintát nevezte be a bortermelők. A borokat két bizottságban, két kategóriában (csendes borok és habzóborok) bírálták el a magyar és horvát zsűritagok.

Az összesített champion díjat a pécsi borvidéki Belward Pincészet CO2CO2 Rosé Limited 2017 évjáratú, egyébként kékfrankosból készített csendes rozéja nyerte el. A legjobb habzóbor a horvát Feravino Borászat Francesca Brut 2017 methode charmat pezsgője lett. A zsűri összesen 11 aranyérmet osztott ki, hat villányi, két pécsi és három horvát bor kapta ezeket. A teljes eredménylista innen tölthető le.

A rozé: mulandó trend vagy tartós jövő? címmel rendeztek szakmai beszélgetést a fesztivál kísérőprogramjaként, amelyen Hevér László (Pécsi Tudományegyetem, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, borászati osztályvezető), Sámson Gergely (Bortársaság, boltvezető), Ivana Nemet (PP Orahovica, főborász) és Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó, főszerkesztő) vettek részt.

A rozé különösen kedvelt bortípus Magyarországon, gyorsan a hagyományos siller helyébe lépett, sőt megsokszorozta annak egykoron piacon elfoglalt részesedését. A rozéborok készítéséről, technológiákról, altípusokról, a rozémarketingről és a borkereskedelemben elfoglalt szerepéről beszéltek elsősorban.

Annyi kiderült: a rozé népszerűsége töretlen Magyarországon, az utóbbi két évtizedben folyamatos fejlődés tapasztalható. Az eladások régiónként különböznek, de 15-30% közöttire tehető az elfogyasztott rozék aránya. A technológiai fejlődés következtében ma már szinte minden esetben jól elkészített borok kerülnek a piacra, a magyar rozé elsősorban gyümölcsös, könnyed, jó savú, önállóan és fröccsben is megállja a helyét. A klasszikusnak is mondható verziók mellett az utóbbi években egyre több kísérleti rozé is palackba kerül, hordós érleléssel, vagy más stílusban elkészítve.

A horvát borpiacon is emelkedik, bár lassabb ütemben a rozék népszerűsége, a borászatoknál sokszor volt példa a magyar rozé és a magyar pincészetek munkája, hogy a korábbi, elsősorban maradékcukros rozék helyett friss, ropogós, gyümölcsös rozék felé forduljon a borvásárlók figyelme.


Séfpárbaj a rozéfeszten

A villányi Rozé Fesztivál egyik idei újdonsága volt az egykori Oportó étterem előtti téren kialakított Gasztroudvar, ahol szombat délelőtt két séf, a Konyhafőnökből szélesebb körben is megismert Mikes Márk és Lokodi Ákos főztek a közönségnek. A két séf egy-egy villányi „kuktát” is kapott maga mellé, Lokodi Ákost Keller Kinga (Keller Pince), míg Mikes Márkot Kovács Mirjana (Agancsos Pince) segítette.

A séfeknek azonos alapanyagok felhasználásával kellett 2 óra alatt egy ételt készíteni minimum 20 kóstolóadagban. Az alapanyagok közül válogathattak, de 3 elem kötelező volt: a kajszibarack, a gyömbér és természetesen a rozébor!

Az igazi júliusi napsütés ellenére sokan buzdították a séfpárbaj résztvevőit, akikkel Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin főszerkesztője beszélgetett. A visszaszámlálás utolsó másodperceire a mintatálalások is elkészültek, Mikes Márk egy fűszeres-rozés zöldségragut tálalt, pirított csirkemellel és carbonara tésztakörettel, előételként pedig még egy kis kajszis gyümölcslevessel is meglepték a kóstolókat, addig Lokodi Ákos mézes-chilis-rosés pácban érett csirkemell kockákat tálalt ki sörtésztában sütve, villányi szőlővenyigére húzva, köretnek sárgabarackos, pirított lecsó, tejfölös csuszával, pörccel.

A kóstolók a villáikkal szavaztak, Márknak 42 villa, Ákosnak 46 villa gyűlt össze, így ezt a rendkívül jó hangulatban zajlott, barátságos séfpárbajt ezúttal Lokodi Ákos és Keller Kinga párosa nyerte.


Stifolderek, kulenek

Első ízben rendezték meg a határmenti Stifolder- és Kulenversenyt a villányi Rozé Fesztiválon. A délvidéki szalámi specialitások magyar és horvát oldalról is érkeztek, összesen 16 mintát tesztelt a (Beck Engelbert, Keller György, Kecskés Csaba és Győrffy Zoltán összetételű) zsűri, de a közönség is kóstolhatott és szavazhatott.

Összességében jó stifolderek, finom kulenek érkeztek a megmérettetésre, a zsűri a szalámik javát az átlagosnál jobbnak értékelte, míg összesítésben az alábbi eredmények születtek:

Legjobb stifolder:

1. hely Kapronczai Balázs (Palkonya)

2. hely Rafel Péter (Villány)

3. hely Pauli Zoltán (Palkonya)

Legjobb kulen:

1. hely OPG Ivan Bucić (Orahovica)

2. hely Darko Rozmarić (Orahovica)

3. hely Ivan Cinkuš (Orahovica)

Közönségdíj:

1. hely Kovács Zoltán stifolder (Villány) - képükön a közönségdíjas és lánya, a frissen megválasztott borkirálynő édesanyjával

2. hely Bódis János chorizo (Pellérd)

3. hely Wunderlich Alajos stifolder (Villány)