Kérem Várjon!
Cikkek
Az alföldi rozé esete
Egy bor: Strázsahegyi Borház Pinot Noir Rozé 2019 (Kunsági Borvidék)
Tüske Gyöngyi
2020 April 17.

A Pécsi Borozó tavaszi számában – melyet a Pannon Borbolt webshopjából házhoz rendelhetnek – kiemelt témánk az Alföld. Szülőföldem lévén ez a híres-hírhedt Borrégió közel áll hozzám és magam is fontosnak tartom azt a küldetést, melyet az ott tevékenykedő borászok is zászlójukra tűztek, hogy népszerűsítsem az alföldi borokat, ezzel is eloszlatva a sokéves negatív sztereotípiákat, miszerint az Alföldön csak „homoki folyóborok” készülnek. Ékes példája a minőségi borkészítésnek és a helyi összefogásnak Monor és az ő Strázsahegye, ahol az „ezer pince” borászai vállvetve azon munkálkodnak, hogy egyre jobb borokkal örvendeztessék meg a fogyasztókat. Karantén bornaplóm következő fejezete.

Hidegkúti Tibor nevét már sokszor hallottam és borait előbb volt szerencsém kóstolni, mint hogy megismerjem a fiatal borászt. Először az idei Jégvirágtól Borvirágig forraltboros kalandozáson találkoztunk, ahol kardamomos-csipkebogyós-ananászos sauvignon blanc forralt bora az egyik kedvencem lett. Tibi nem borászcsalád sarja, nem törzsgyökeres monori és „még ” pincéje sincs, mégis negyedik szüretén van túl, mint a Szárazhegy Szőlőbirtok főborásza, ahol lehetőséget kapott saját borainak elkészítésére is.

Tibi fontosnak tartja, hogy reduktív technológiával olyan fajtajelleges tételeket készítsen, amelyekkel meg tudja mutatni a monori borok arcát, másrészről a fajta pozitív tulajdonságait. Korábban H/T Borok néven forgalomba kerülő borai most új köntösbe öltöztek, Strázsahegyi Borház név alatt. Két társával vettek egy telket a Hegyen, ahol a jövőben egy borászati üzem létesítésére készülnek.

Az új évjáratot kóstolva megerősíthetem, hogy jó úton járnak, mert bár nem vagyok egy „rozé fun”, a 2019-es Pinot Noir rozé belopta magát a szívembe. A rozéhoz felhasznált bio szőlőt szeptember 6-án kézzel, ládákba szüretelték, a pinot noir 5 órát ázott a présben. Színe halvány rózsaszín, illata nem tolakodó, mégis szép gyümölcsös (ribizli, málna, csipkebogyó), a korty feszes, letisztult, egy pici szénsavnak köszönhetően játékos. Nem biztos, hogy felcsapnám szódával, sőt. (90/100)

Technikai infók: Erjesztési hőmérséklet: 14-15 fok, Alk.: 11,5 %, Maradék cukor: 0,8 g/l, Összes sav: 6,1 g/l. Rendelhető a http://bortars.hu oldalon, ára 1300 jó magyar forint.