Kérem Várjon!
Cikkek
A nagy oportó
Egy bor: HEINRICH VOLLMER Portugieser 50 HL 2012 (Pfalz/Németország)
zoranka
2017 March 20.

Vannak borok, amiket sokáig tartogatunk, így vagyok én mintegy négyszáz palack portugieserrel, gyűjtöm őket és ritkán kóstolom a pince mélyéről, inkább újakat fedezek fel mindig. Van viszont, ami etalon, amihez vissza kell térni. Legutóbb 2014-ben kóstoltam ezt a 2012-es portugiesert, nincs is belőle több, pedig milyen jó volna még.

A gyűjteményem nem ivásra szánt elsősorban, hanem dokumentációs. A Portugieser du Monde nevezői vannak itt az elmúlt évekből, plusz amiket még gyűjtögettem jártamban-keltemben. Van persze olyan, ami időként elkerül, az érlelést, az időtállóságot nézzük ilyenkor elsősorban.

Három éve ezt írtuk Heinrich Vollmer pfalzi bortermelő portugieseréről: Nagyon elegáns illat, tiszta, mély, hűvös és nagyon oportós egyszerre. Sós, összetett, hosszú nagyon, elegáns-harmonikus a korty, komoly beltartalom, de megmarad jól fogyaszthatónak. Amikor az oportó csúcsra járatva, ásványokkal megtámogatva, a fajtán nem túllépve mutatkozik meg. Nagy élmény kóstolni.

A Vollmer-birtok nem kicsi, 1965-ben kezdték a borbizniszt, ma 104 hektáron gazdálkodnak Németországban, a milliót eléri az éves palackszám, de van érdekeltségük Argentinában is (Bodega Enrique Vollmer). Portugieserük van alapszériás, a Lagenweine sorozatban, 5.50 euróért, az 50 HL már komolyabb cucc, itt 7.90 az ár, ami átszámítva kettőezeröt körül van.

És bizony ér annyit, sőt többet is. Az illata három évvel később kicsit mélyebb, de elsőre, nyitáskor még valami virágos-gyümölcsös kisugárzás jött, az oportó,  hordó és elegancia. Málnás-meggyes frissesség és belekortyolva döbbenetes feszesség. Nem játszották túl, nem tolták túl, ez még mindig egy portugieser, de tiszta, strukturált, izgalmas és hihetetlenül élő még ötévesen is.

Amikor – és ez gyakran van – azt mondják nekem, miért foglalkozom portugieserrel, miért küzdök egy lenézett fajtát, hát olyankor ez a bor (és szerencsére egyre több másik is) erőt ad. Ha van ilyen és lehet így, akkor bizony van még mit tenni, de van miért.

Minimum 92/100 pont.

Ja és Portugieser du Monde idén is lesz, ezúttal Palkonyára várjuk a fajta barátait április 22-én, szombaton 13 és 18 óra között, a Mokos Pincészetben kóstolunk majd jobbnál jobb oportókat. Jegyvásárlás: www.jegymester.hu