Kérem Várjon!
Cikkek
A hedonisták paradicsoma
Szlavónia és Baranya borvidékei
Promóció
2019 November 15.

Fedezze fel a valódi hedonizmust Horvátország keleti részén – a legjobb horvát gasztronómia, csúcsminőségű borok és mesébe illő végeláthatatlan szőlőskertek, kastélyok és várak a zöld tájakon. Egy megye, négy különleges borvidék, fedezzük fel közösen!

Szlavónia borospincékben, falusi mezőgazdasági gazdaságokban és autentikus éttermekben bővelkedik. Ne hagyja ki a fekete szlavóniai sertésből készült füstölt húsárut, az őrölt pirospaprikán alapuló ételeket, de a dunai folyami specialitásokat sem. Szlavónia meséli el az egyik legszebb borral kapcsolatos történetet is végeláthatatlan szőlőskertjeiről, ahol Horvátország legrégebbi és legtöbb elismerést elnyert borospincéi találhatók.

Horvátországban kevés helyen lehet részünk ennyi különböző borral kapcsolatos tevékenységben a borospincében elköltött romantikus vacsorától és ott töltött éjszakától kezdve, a Dunára néző egyedülálló szőlőskertben megtartott koncerten át a bormaratonban való részvételig vagy a szőlőskertben rendezett borospalack-kereső kerékpárversenyig bezárólag. Szlavónia és Baranya borkínálata sok tekintetben tartozik a „leg“-ek közé: itt találhatóak a legnagyobb bortermelők Horvátországban, a legnagyobb borospince, a legnagyobb szőlőskert, a legnagyobb hordó... nem átaljuk azt mondani, hogy a legjobb horvát borok is, különösen a fehérek. Ezért joggal mondhatjuk, hogy Horvátország keleti része olyan borvidék, amely sok kategóriában tartozik a horvát „leg“-ek közé.

A dimbes-dombos és sík területen elterülő napsütötte szőlőskertek olyan borokat kínálnak, melyek a világ legrangosabb díjait nyerik el sorra. A vendégek aromájuk és illataik teljes pompáját élvezhetik a múlt hangulatát árasztó, a szőlészek és borászok évszázados titkait őrző pincéikben. Fekvésükkel mintha elhatárolnák és őriznék Eszék-Baranya megyét, így nyugaton a feričanci, délen a đakovói, északon a baranyai dombság terül el egészen a keleti határig, melyet az Erdődi hegység őriz. Számos borút köti őket össze, melyek pincéi a régió legjobb cseppjeit rejtegetik.

BARANYAI (DRÁVASZÖGI) BORVIDÉK

Baranyában, melyet a bor anyjának is hívnak, élvezheti a gyönyörű kilátót a Bansko brdo (Báni hegy - valójában persze domb) tetején, ahonnan végeláthatatlan szőlősorok futnak. A specifikus baranyai szurdokokat – meredek, mélyen a vízfolyás által a domboldalba vájt utakat az oldalukon ún. gátorok – egyedülálló domboldalba vájt borospincék ékesítik. A legnagyobb baranyai gátor egyben a legnagyobb borospince is Horvátországban.

Ez az ismert és kedvelt borvidék két országon, Horvátországon és Magyarországon nyúlik át és a fehér és vörös fajták termesztésére is alkalmas. Baranya elnevezése magyar eredetű, szabad fordításban azt jelenti a „bor anyja“. Ez az adat tudja talán legjobban alátámasztani azt az állítást, hogy a szőlő és a bor már régóta beépült e földi paradicsom darabkájának atomjaiba. Baranya horvátországi részében a fehér fajták közül leginkább az olaszrizlinget, a fehér burgundit, a szürkebarátot, traminit, chardonnayt, rajnai rizlinget és a sauvignon blanc-t termesztik. A vörös fajták közül legelterjedtebb a kékfrankos, de mellette még nagy mennyiségben termesztenek cabernet franc-t és cabernet sauvignont, merlot-t és pinot noirt is.

ĐAKOVÓI BORVIDÉK

Az érseki kastély alatti területen közvetlenül a đakovói székesegyház mellett helyezkedik el a Đakovó-eszéki érsekség pincéje, amelyben ismert csúcsminőségű miseborokat kóstolhatnak. Az érsekség folytatja a Dilj-hegység napsütötte lankáin termett szőlőből készült bor készítésének háromszázéves hagyományát.

A szőlőtermesztésről és borkészítésről szóló első feljegyzések a XIII. század közepéig nyúlnak vissza, amikor is a Boszniai püspökség Đakovóba települt át. A várost és egész környékét az egyházzal való szoros kapcsolat jellemzi, mellyel mindig együtt járt a szőlő is. Ahogy Szlavónia és Baranya többi részén is, a fehér fajták között itt is a grasevina, azaz az olaszrizling dominál, de jelentős területeket foglal el a tramini is, amely Horvátország keleti részének egyik kedvenc fajtája. Mellettük a fehér fajták közül még chardonnayt, fehér burgundit, szürkebarátot, zöldszilvánit és rajnai rizlinget is termesztenek, míg a vörös fajták közül leggyakrabban előforduló fajták a zweigelt, cabernet sauvignon és a merlot.

ERDUTI (ERDŐDI) BORVIDÉK

Az Erduti borvidéken található Horvátország legnagyobb szőlőskertje, mely 513 hektáron terül el, de itt találjuk a világ legnagyobb használatban levő 75 ezer literes tölgyfahordóját is, melyben az erduti olasz rizlinget őrzik.

A szőlőskertek nagy része az erduti-dalji hegység lankáin található, ahol a szőlőtermesztés már a Római birodalom idején elkezdődött. Ahogy Kelet-Horvátország nagy részében, úgy itt is az olaszrizling dominál, míg a kékfrankos kevésbé jellemző, mint Szlavónia és a Duna-mente többi részében. A fehér fajták közül leggyakrabban még a traminit, chardonnayt, sauvignon blankot, ottonel muskotályt, a fehér burgundit, szürkebarátot és a rajnai rizlinget termesztik. A vörös fajták közül legtöbb a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir és a zweigelt, de a mai borászok szívesen kísérleteznek az erre az éghajlatra kevésbé jellemző fajtákkal is, mint pl. a gamay vagy a vranac.

FERIČANCI BORVIDÉK

Feričanciban a Krndija hegység lejtőin ideális a mikroklíma a nagy potenciálú fajta, a  kékfrankos termesztéséhez, de egyben nagy kihívást jelent és nagyon érdekes a borászok számára. Ezért ez a fajta a feričanci borvidéken különleges eredményt produkál, a pincékben pedig csúcsminőségű borokat.

Annak ellenére, hogy a Feričanci borvidék a Krndija-hegység északi részén terül el, a specifikus terep számos déli orientációval rendelkezik, az éves napsütéses órák magas száma mellett a terület különösen alkalmas szőlőtermesztésre. Ez egy specifikus terület, ahol a fekete és vörös fajták termesztésének aránya szinte kiegyenlített. Ezen a vidéken a grasevina nem dominál különösebben, úgy mint Kelet-Horvátország többi borvidékén, mivel itt a kékfrankos terjedt el nagy mértékben. E két fajtán kívül ezen a borvidéken termesztenek még chardonnayt és fehér burgundit, szürkebarátot a fehér fajták közül, valamint cabernet sauvignont, merlot-t, syrah-t és pinot noirt a vörös fajták közül.


Eszék-Baranya megye gazdag bortermő területe Kelet-Horvátország turisztikai fejlődésének és gasztronómiai kínálatának alapját képezi és felejthetetlen borkalandot ígér. Ismerkedjen meg a baranyai, erdődi, feričanci vagy đakovói borvidék borcseppjeivel. Kóstolja meg a csúcsminőségű borokat, melyeket a történelem során különleges helyzetekben tálaltak fel a királyi udvarokon világszerte, és kínálnak még ma is.

Amennyiben a hedonizmust a szó valódi értelmében szeretné élvezni és megélni, látogasson el Szlavóniába és Baranyába, az őshonos bor-gasztronómiai kínálat, a természetben töltött aktív pihenés és a gazdag kulturális örökség mennyországába.