Kérem Várjon!
Hírek
A Bükk Bálványa
bori
2020 June 17.

A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület megalakulásának közelgő 2. születésnapja alkalmából sajtónappal egybekötött sétáló-kóstolót tartott Miskolcon, az Avas oldalában nemrég átadott Avasi Présházban. Az eseményen – melynek eredeti időpontja április végén lett volna – számos nagyobb jelentőségű bejelentés is történt: például bemutatták a Bükkborokat.

A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület, mely a Bükki Borvidék minőségi irányba törekvő fiatal generációját fogja össze, stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Miskolc Önkormányzatával, melynek keretében egymás munkáját segítve igyekszenek majd Miskolc turisztikai céljainak és az önálló Bükki borvidék fennmaradásának megvalósítása ügyében együttműködni. A megállapodást Miskolc Önkormányzata részéről Veres Pál polgármester látta el kézjegyével, aki kifejtette, hogy eddig is követte a Szövetség munkáját, örömmel vette a megkeresést az együttműködésre.

Bizakodva tekint a közös munka elé, hiszen Miskolc szeretne visszatalálni egykori örökségéhez, a történelmi Avast élettel kell megtölteni, amiben a fiatal borászgenerációra nagy szerep hárul. A Szövetség részéről Hajdu Roland egyesületi elnök kifejtette, hogy még egy Szövetségnek is szüksége van szövetségesekre és miskolci születésűként büszke arra, hogy elsőként éppen Miskolc városa állt teljes mellszélességgel törekvéseik mögé.

Ezt követően Hajdu Roland beszámolt az egyesület elmúlt 2 éves munkájáról, melynek egy lényeges mérföldkövéhez érkeztek el, hiszen bemutatásra került a Bükki borvidék történetének első közösségi bormárkája. A BÁLVÁNY névre hallgató bor kialakítása még 2018-ban kezdődött, azzal a céllal, hogy szülessen egy egységes megjelenésű és szabályozott keretek között elkészülő olyan bükki bor, amely méltón mutatja be ennek a borvidéknek a magas szintű termőhelyi adottságait. A Bálvány a Bükk-hegység ikonikus 956 méter magas csúcsa és ahogy megtudhattuk, a kifejezés átvitt értelme is szerepet kapott a névválasztásnál, hiszen ez egy olyan emberi kéz által létrehozott alkotás, melyet valamely tulajdonságai miatt csodálunk.

A BÁLVÁNY – Bükkbor első évjárata 2019 lett, hat borászat készítette el (Gallay Kézműves Pince, Sándor Zsolt, Palmetta Pincészet, K.T. Kézműves Pince, Csáter Apó Pincéje és Hajdu Roland) és egyenlő arányban tartalmaz terméskorlátozott és szőlészetileg ellenőrzött keretek közül származó Olaszrizling, Chardonnay és Zenit fajtákat. A három fajta a borvidék öt legelterjedtebb fajtája között van és számos előzetes kóstolás után került kiválasztásra. A termőhelyek között felbukkan a borvidék számos települése, Bükkzsérc, Cserépfalu, Bogács, Tibolddaróc, Nyékládháza vagy éppen Szikszó. Mivel nincs mindhárom fajta minden borásznál termesztésben, így a Szövetség szereplői számos esetben egymásnak termesztik vagy egymást közt cserélik ki a borhoz szükséges szőlőtermést, ahogyan a palackon is hirdetik: „a közösség értéket teremet”. A BÁLVÁNY – Bükkbor első évjárata 5300 palackkal indul és elsősorban borkereskedések és éttermek kínálatában várható a megjelenése. A Szövetség saját honlapján (terroirbukk.hu) napokon belül induló webshopban pedig mintegy 50 további bükki palackozott bor mellett elérhető lesz a nagyközönség számára is.

A folytatásban az Avasi Présházban (mely egy görög borkereskedő egykori épületének helyén egy korabeli festményről került helyreállításra) sétáló-kóstoló vette kezdetét, amire Miskolc gasztro- és szállodaiparának szereplői és a Szövetség támogatói tagsága kapott meghívást. A támogatói tagsághoz – melyhez csatlakozott Miskolc megyei jogú városa is – egyre többen csatlakoznak, így a szervezők reményei szerint rövidesen kialakulhat egy borkultúra iránt elkötelezett, lokálpatrióta közösség, akikkel zártkörű, tematikus borkóstolók keretében mélyülhet a bükki borász-borfogyasztó kapcsolat. A zenés, jó hangulatú rendezvényen a résztvevők hangulatát végül az érkező vihar sem rontotta el, a nap végére elégedetten nyugtázhatták, hogy Miskolc és a feltörekvő Bükki borvidék életében új fejezet kezdődött.