Másodszor rendezte meg a Pécsi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Borfarsangot, a Jókai Rendezvényház volt a „tett” helyszíne. Persze, nem kellett beöltözni valami jelmezbe, sőt, ezt a borászok sem tették, csak úgy lehetett kóstolni a finom borvidéki borokat. 14 pincészet mintegy 50 bora vett részt a kóstolón, amely a 2018-as tételeket, illetve a 2019. elején forgalomba került új tételeket volt hivatott bemutatni. A tervezett szereplők közül egyedül a bólyi Ivik Borászat nem jött el, betegség miatt.
Valódi idő- és gasztronómiai utazásban lehetett részünk február 16-án, amikor a Hetényi Pincészet meghívására Mecseknádasdra látogattunk. Grand Opening elnevezésű borvacsora estjük egészen a ’20-as évekig repített bennünket, a korhoz igazodó díszlet, csillogás, zene és dress code pedig alkalmat adott arra, hogy belesimuljunk ebbe a jó pár éve reneszánszát élő és szezonok óta tartó vintage-őrületbe.
Két bort bontottam nemrég - nem volt egy kerek évforduló, de mégis születésnap -, egyiket szándékosat, a másikat véletlenül. Aztán milyen jól tettem, pont így, ebben a sorrendben, elszállhat ugyan napközben a kocsi világítása, de este finom a vacsora, vidám a család, tetszenek a borok, mi kell még?
Jakab Tamás barátunk irigylésre méltó és toszkán utazásának második részében folytatjuk kalandjait Bolgheriben és Chiantiban, ahonnan hazahozott és félretett kincseit előbb-utóbb előcsalogatjuk egy közös kóstoló erejéig. Addig elégedjünk meg a fényképes útibeszámolóval.
Amikor Jakab Tamással legutóbbi toszkánai utazása előtt találkoztunk, a toszkán borokról beszélt lelkesen, majd utána is, csak még több lendülettel. Úgyhogy kértünk tőle egy talán megkésettnek tűnő, de azért így is élmény és beszámolót, (jórészt) toszkán csavargásokról.
Japán mezőgazdasági termékek mutatkoztak be Budapesten a JETRO Budapesttel együttműködve. Japán távoli ország, nem egyszerű feladat szó szerint a fél világot átszelve ellátogatni oda. Ezért is örülünk annak, ha házhoz jön a Távol-Kelet, ha betekintést nyerünk a szigetország kultúrájába, gasztronómiájába. Nemrég a japán nagykövetségen rendezett üzleti találkozó során Kórijama várost és környékét ismerhettük meg néhány előadás, valamint a bemutatott ételek és italok révén.
2019. február 8-10-én, 12. alkalommal lesz Budapesten ingyenes Mangalica Fesztivált, a belváros szívében, az V. kerületi Szabadság téren. Ezen a hétvégén megtalálható lesz a sokadalomban mangalicatenyésztők és termékkészítők - mangalica termékek – helyben készült friss tepertő – mangalicazsírban pattogatott kukorica - ingyenes főzőverseny - élőállat kiállítás - helyben készült mangalica ételek & streetfood - borok pálinkák - kistermelők piactere - kézművesek - vásári forgatag – és koncertek is.
A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.
Idén február 9-10-én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a 10. jubileumát ünneplő KávéBár Bazár, melynek a Millenáris Park B csarnoka ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával több, mint negyven kiállító termékeit; kávékat, teákat, borokat, söröket, párlatokat, és egyéb italkülönlegességeket kóstolhatnak egész nap a standokon