Kérem Várjon!
Hírek
Pannónia Aranygyűrű Tiffán Zsoltnak
bori
2019 március 08.

A Pannónia Női Borrend a fiatal borászok, az új nemzedék tagjai támogatására 2011-ben hirdette meg először a Pannónia Aranygyűrű Pályázatot. A két évre szóló Pannónia Aranygyűrű és Vándorserleg-díjjal az alapítók célja az volt, hogy felkarolják a fiatal, még pályájuk elején járó, de már értékes borokat alkotó tehetséges borászokat, megismertessék tevékenységüket mind a szakmai, mind a fogyasztói körökben. A díjátadó ünnepséget Budapest nemrégiben nyílt, lenyűgöző épületében, az Ybl Budai Kreatív Házban rendezték meg 2019. március 7-én.

A pályázó borászok egy saját maguk által készített borral és a tevékenységüket összefoglaló kisfilm (pályamű) benyújtásával nevezhettek a díjra. A borászok hitvallását, tevékenységét, eddigi munkásságukat bemutató filmeket a bírálóbizottság pontozta, majd vakkóstolás során értékelte a beküldött borokat is. Az összegzést követően alakult ki a végső sorrend, melynek eredményeképpen a legtöbb pontot szerző fiatal borász nyeri el a Pannónia Aranygyűrű Pályázat fődíját, a 14 karátos arany pecsétgyűrűt, valamint a vándorserleget. A díjak közül a vándorserleg kétévente új gazdára talál.

A Pannónia Női Borrend a szakmai elismerés mellett más módon is támogatni kívánja az új, feltörekvő generációt. A nyertes a csatlakozó társszervezeteknek, magánszemélyeknek és a médiának köszönhetően további, személyre szabott juttatásokkal gazdagodik, többek közt lehetőséget kap médiamegjelenésre és részese lehet számos értékes, a munkája során hasznosítható ajándéknak.

Az elmúlt évek díjazottjai:

2011    Sebestyén Csaba

2013    ifj. Figula Mihály

2015    Keresztes Ákos

2017    ifj. Heimann Zoltán

Az idei pályázatra 7 fiatal borász adta be jelentkezését:

  • Barabás Barna – Zelna Borászat, Balatonfüred
  • Butella László – Tokajicum Borház, Tokaj
  • Kiss Attila – Gyöngyöstarján
  • Kiss-Gadó Dániel – Martin Pasler Pince, Ausztria
  • Rókusfalvy Palkó – Etyek
  • Romsics Bence – Cserszegtomaj
  • ifj. Tiffán Zsolt – Villány

A bíráló bizottság döntése alapján 2019-ben a Pannónia Aranygyűrű Pályázat nyertese ifj. Tiffán Zsolt, villányi borász lett. Második helyezést ért el Barabás Barna, a Zelna borászatból, a harmadik helyezést pedig Rókusfalvy Palkó tudhatja magáénak.


A Pannónia Női Borrend 2004-ben alakult. A borrendet létrehozó hölgyek célul tűzték ki a kiváló minőségű magyar borok értékesítésének segítését és a borok, borászok megismertetését a nagyközönséggel. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy népszerűsítsék a kulturált borfogyasztást és az ehhez kapcsolódó hazai gasztronómiai lehetőségeket.

A megalakulás óta eltelt 15 év alatt a Pannónia Női Borrend számos szakmai rendezvényt és jótékonysági programot szervezett.

Legolvasottabb
Legfrissebb