Budapesten a nagypénteket megelőző estén tartott kóstolót Heit Lóránd bihardiószegi borász a belvárosi Zengő Bárban. Szerencsére a fővárosban aznap csak eső esett, nem úgy mint a keleti országrészben, ahol - hogy Bari Károlyt idézzem - hófúvások kondái túrták járhatatlanná az utakat.
A nyitókép a szerző fotója
Lórival 2018-ban találkoztam először, erről a Pécsi Borozó hasábjain is beszámoltam. Azóta a másfél hektáros birtok 5 hektárra duzzadt, a fókusz pedig, legalábbis én így érzem, egy kicsit áttevődött a tormára. A Heit család ugyanis az ország - és most Magyarországra gondolok, Bihardiószeg ugyanis Romániában van - legjobb tormatermelője! A Zengőben is előkerült a medvehagymás és a tárkonyos torma, de ezen kívül van még chilis, almás, céklás, fokhagymás, mustármagos és mézes verzió is és a legtöbb termék készül teljesen cukormentes verzióban is. Talán nem érdektelen, hogy elkészült az új tormafeldolgozó üzem, kapacitáltam Lórit, hogy legyen egy bemutató részleg, ahol a tormatermeléssel és a feldolgozási folyamatokkal is meg lehet ismerkedni és öröm volt számomra, hogy nem zárkózott el előle. Igen ám, de hiába a Létavértes melletti tormamennyország, a falu határában húzódik az országhatár, mögötte pedig az alföldi síkból kiemelkednek az Érmellék első dombjai, többek között Bihardiószeg szőlőhegye, a bakator szőlőfajta őshazája, ahol Heit Lóránd szőlői is elterülnek. Az este rögtön egy formabontó borral indult…
Heit Lóri nem csak borász de népzenész is (videó: Ercsey Dániel)
ZV fordítás 2017
Töppedt szemes szüret, 29-es mustfokkal. Természetes natúr alapbor lett a préselés után, majd a zöldveltelini törkölyt királyleánykába áztatták.Óarany szín. Intenzív illatában aszalt őszibarack és kajszi, gesztenyeméz és narancslekvár. Közepes test, vibrálóan élénk savak, zöldalmás tanninkesernye. Az ízben narancslekvár, citromlekvár, sós citrom, hagymalekvár, füstölt sonka, hosszú-hosszú lecsengés. Nagyon izgalmas! 89/100 pont
A térképet a vineyards.com oldalról metszettük
A kétlakiságról, hiszen Lóri és családja ma Létavértesen élnek és az őseiről is mesélt a borász a kóstoló elején, a bihardiószegi ág magyar, de ahogy a név is elárulja, a család másik része eredetileg szentjobbi sváb. (Bihardiószeget ma Diosig, Szentjobbot pedig Sâniob néven kell keresni Románia térképén.) A vidék, vagyis az Érmellék a filoxéra előtt regionálisan ismert borrégió volt, a debreceni és a nagyváradi polgárságnak voltak erre érdekeltségei, ők foglalkoztatták a helyi vincelléreket, akik a bakator nevű szőlőfajtára esküdtek. A mai román besorolás szerint a Crisana DOC régióhoz tartozó Bihardiószegen régen 1000Ha szőlő volt, akárcsak a mai Mádon, Tokaj-Hegyalján. Ezt a tündérkertet tette tönkre először a filoxéra, utána a világháború, az hogy a vidék átkerült Romániához, a hagyományos piacok elvesztése, majd a második világháborút követően a szocializmus vagy kommunizmus speciálisan romániai ága, így a rendszerváltozás eléggé megtépázott állapotban érte a falut és a szőlőhegyet is.
Fotó: Ercsey Dániel
ZV PetNat 2020 (derítés és szűrés nélkül, zéró kénnel)
Közepes arany szín, szabad szemmel is jól látható szedimenttel vagyis szűretlenül, fátyol alatt. Közepes felhabzás, apró buborékok, amik gyorsan eltűnnek a pohárból. Illatában érett alma, pici szilva, mesekeksz. Kóstolva széles korty, közepesnél nagyobb test, kerek de szép savak. Érett ízek, pici nugát, fehércsoki, aszalt szilva, sok-sok alma, narancs. A lecsengésben szantálfa és fehérbors, picit édeskés hangulat. Funky és érett egyszerre. 87/100 pont
Ottonel muskotály 2021 (derítés és szűrés nélkül, alacsony kénnel)
Mély citrom szín. Illatában igazi parfümös muskotály jelleg, édes-tömjénes felhangokkal. Ez is tökéletesen érett alapanyagból készült. Közepes test, kerek korty és savak, érett-édeskés ízek, narancs, citrusok, sárga virágok. A lecsengése közepes. Nem a tipikus könnyed musi az elejére. 86/100 pont
A birtokon ma királyleányka, piros bakator, kadarka, merlot, zöldveltelini, ottonel muskotály és kékfrankos zöldell a sárgabarack és a négy fajta körte mellett. Évente csupán 1-2 ezer palack készül, a többi bor a hordókban pihenve vár a sorsára. Ami pedig a legendás bakatort illeti, amikor a kétezres évek elején Lóri, mint frissen végzett etnográfus elkezdett érdeklődni szűkebb szülőföldje legendás szőlője után, csupán két dolgot tudott meg az öregektől. Az egyik, hogy a bakatort - valószínűleg egy bakatorból készült aszúbort - a kínai császár is szerette, a másik pedig egy együgyű kis mondóka, „bakar, terem ha akar“. A szőlőt azonban senki sem látta, borát nem kóstolta, vagyis azt sem tudták kis túlzással Bihardiószegen, hogy a bakatort eszik-e vagy isszák. Itt jött a képbe Kaló Imre, Lóri mentora, az Egri borvidék egyik nagy egyénisége, akinek a segítségével Lóriék a romániai Avasújváros szőlőhegyén kiterjedt piros-, vagy tüdőszín bakator ültetvényekre bukkantak. Azután már ment minden mint a karikacsapás. 120 éves tőkékről gyűjtötték a szaporítóanyagot és eltelepítették Bihardiószegen az első 1000 tőkét. Amikor ezzel a szomszédos Létavértesen Lóri eldicsekedett, a helyiek kikerekedett szemmel közölték, hogy ők bizony most szüretelték a bakatort, ehhez nem kellett volna ilyen kacskaringósan és ilyen messzire menni. Kiderült, hogy a homokon fennmaradtak a tőkék, csak senki nem gondolta, hogy ez bárkit is érdekelhet…
Fotók: Ercsey Dániel
Királyleányka 2021
Mély citrom szín. Illatában érett citrom, mandarin, alma és őszibarack. Közepesnél nagyobb test, pici természetes szénsav, lendületes savak. Az ízképben alma, tonik, fehér virágok, újra alma, zöldalma, kortyvégi kesernye. A lecsengése közepesnél hosszabb. 86/100 pont
Piros Bakator 2021
Rózsás szín, mintha rozé lenne, mondhatni ramato stílusban elkészített bor. Viszonylag semleges, visszafogott illat. Sárga húsú gyümölcsök, szép fűszeresség. Közepes test, lendületes savak, fehér húsú gyümölcsök, szegfűszeg, alma, fűszeres alma az ízben. A lecsengése zamatos, fűszeres. 85/100 pont
Fotók: Ercsey Dániel
Ma már Heit Lóránd a bakator apostola, szép helyi kezdeményezés, hogy egyre több gazda kap telepítésre szánt bakator szőlőt, ha vállalja, hogy ebből fajtatiszta bort készít. Így talán szépen lassan felébred a bakator Csipkerózsika álmából és újra nekiindul a nagyvilágnak, akárcsak az Ér-patak, melynek egykoron - a szabályozása előtt - az aszúsodását köszönhette. Ahogy Ady Endre, a vidék neves szülötte írta, „Az Ér nagy, álmos, furcsa árok, / Pocsolyás víz, sás, káka lakják. / De Kraszna, Szamos, Tisza, Duna / Oceánig hordják a habját.“
Schiller 2022 (bakator+kadarka)
Silleres halvány pirosbor. Cseresznye, ringló szilva, érett piros alma, ribizli, josta, nagyon érdekes élmény. Kóstolva könnyed, csilingelő savakkal, nagyon itatja magát, nem érezhetőek a tanninok, lendületes a korty, szép édeskés gyümölcsösséggel. Nagyon jól iható, ritka szép élmény. 87/100 pont
Vörös házasítás 2021 (merlot, kadarka, turán)
Mély bíbor szín. Illatában sok meggy, cseresznye és szilva. Kóstolva közepesnél nagyobb test, lendületes savak, alig tanninok, pici bizsere a nyelv hegyén. Az ízképet a turán vezeti teljesen egyértelműen, szilvás-meggyes fűszeresség, pici vaníliásság. A lecsengése közepes. 85/100 pont