Kérem Várjon!
Cikkek
Visszatekintés, esti készülődés
Matošević Malvazija Alba 2004/2012
zoranka
2014 május 19.

Már legalább hét éve, hogy az első blogbejegyzést megírtam egy Matošević-borról. Az is az Alba volt, most is arra készülök, hogy este bontunk egyet borszakkörön. Mivel az egykori bejegyzés egy másik oldalra került még fel, itt az ideje visszaemlékezni, milyen is volt akkor. És persze hogy látom a most aktuális bort.

Ivica Matošević régi kedvencünk, az Isztrián járva nagyon különleges borélményekkel kápráztatott el bennünket, nem is egy alkalommal. 2005-ben például egy malvazija esszenciát kóstolhattunk nála, tavalyelőtt az akáchordós malvazijákból mutatott pár izgalmas évjáratot. Nézzük, milyen is volt a tíz évvel ezelőtti szüret.

Alba 2004

Matošević Malvazija Alba 2004

Az asztaltársaságunk gondban volt. Jómagam, a teszt előkészítőjeként, ismertem a borok sorrendjét, ám a többiek nem. Ennél a bornál komoly fejtörést okozott, milyen fajtáról is van szó. A színe halványsárgás, néhol talán zölden is csillan. Illatában már érződik, hogy csiszoltabb borral van dolgunk. Felvillan egy kis bodzavirág, aztán enyhe akácvirág is előjön, az első korty után érett őszibarack. Kerek, könnyed, jó hangulatú, mondhatni sauvignon blanc, de mégsem. Van benne arrafelé - tévútra - vezető szál, de kövessük inkább az akácosságot, amely az idő múlásával enyhén előretör. Kísérőjeként a citrusosság bukkan fel és elkísér az utóízig, amely hosszan kitart. Egyre csak várjuk, melyikünk tippel, de senki sem meri kimondani: malvazija...

Ezen a boron látszik, hogy tervezve vagyon, készítője kitalált egy utat a kiváló malvazijáig és még csak az út középső harmadánál tart. Ez a palack tán koros is egy kicsit, vesztett már az amúgy igen pompázatos gyümölcsökből, ezt frissen szánták fogyasztásra. De azért sosem panaszkodnék, ha egy ilyen bort tennének az asztalra a nyáresti könnyű vacsorához, kezdjük kagylókkal és folytassuk rostonsült szárnyashúsokkal, mediterrán fűszerekkel és ötletes salátákkal körítve. 6/10 pontot kapott.

Matošević Malvazija Alba 2012

Az egyik legkedveltebb és nemzetközileg is jegyzett isztriai pincészet alap, bevezet malvazija bora. Az illat magával ragadó. Sós, érezzük a tenger illatát. Akác, érezzük az akácvirág frissességét és az akácméz édességét. Gyümölcsök, érezzük az érett, szaftos, frissen leszedett gyümölcsöket, barackot, szőlőt, narancsot.

Szájban telt érzetű, de mégis üde, izgalmas, gazdag, hoz egy nagyon jó savkaraktert, van benne játékos édeskesernye és gyümölcsöket erősítő ásványosság. Isztria van minden ízében, „kierjedt benne a tenger” mondja róla Keresztény kolléga és végül is igazat adunk neki. 88 pont, ****.


Legolvasottabb