Kérem Várjon!
Cikkek
Vince Pécsett
Az új pécsi évjárat a Kalamárisban
zoranka
2013 január 23.

A Vince-nap hagyományát igyekezett lendületbe hozni a Kalamáris vendéglő és a Radó Vinotéka, amikor a múlt szombatra Vince-napi borkóstolót és borvásárt szerveztek. A rendezvényen nyolc pécsi borvidéki pincészet mintegy harminc 2012-es borát lehetett megízlelni, piacra került tételeket éppúgy, mint még palackozásra váró borokat. Dicséretes koncepció, nem hagytuk ki mi sem. 

A Vince-nap előszombatja sosem volt még ennyire sűrű, bejártuk a Villányi borvidéket, majd időben érkeztünk a Kalamárisba, ahol a pécsi borokat vizslathattuk meg. Teljes körű szemére nem volt itt sem időnk, vannak pincészetek, amelyek most kimaradtak, egy későbbi kóstolás ígéretével.

                                                                                                             Fotók: Wéber Tamás

Inkább csak az érdekességekre, pozitív élményekre hagyatkozok, amikor az élményeket sorolni kezdem. A Hetényi Pincészetnél egyelőre nem fordultak termőre a mecseknádasdi szőlők, az olaszrizling is a szekszárdi területeikről származik. Friss, tiszta, de tartalmas, egész korrekt tétel volt, ezzel indítottuk a kóstolást, sose rosszabbal! Elsősorban fehérekre mozdultam, de tettem kitérőt a rozé felé is, itt a kékfrankos rozé volt csapon, hozza a formáját, tisztességes bor, jó áron.

A Schunk Pince olaszrizling-sauvignon blanc házasítása volt érdekes, a cabernet sauvignon rozé a populáris, csúszós vonal. Szabó Zoltán borai közül a kadarka siller volt igazán említésre méltó. Kóstoltam a mohácsi soron is, Eberhardt György fehérborai tiszta, tisztes, jó borok, a rozé egy fokkal többet is érdemel. A Planina Borház sillere klasszis, a királyleányka biztató, van ideje, és tetszett az új Lárfa is.

Lisicza Sándor állt a Lisicza standon, a cserszegi fűszerese és a sauvignon blanc-ja üdítő, ropogós, jó savakkal, tiszta illatokkal és ízekkel, jó technológiával készült, a trendeket jól visszaadó, tetszetős borok ezek, és még nagyon az elején, van idejük. A rozé talán egy fokkal kevesebbet nyújtott, de kíváncsian várom például a zöldveltelinit, még inkább a cirfandlit, amelyről Sándor igazán érdeklődést keltően beszélt. A Radó Pince és a Püspöki Pince most teljesen kimaradt, de egy későbbi kóstolással igyekszem pótolni a hiányosságokat.

Jobbágy Kornél, a Radó Vinotéka mozgatója-üzemeltetője decembertől vett át a Kalamáris Vendéglőt is és nem titkolt célja, hogy itt vinotékás-borbisztrós hangulatot alakítson ki. Az átalakítás heteken belül megtörténik, addig is szervez pár boros eseményt, kijelölve a későbbi irányokat. A Vince-napi rendezvényen mintegy nyolcvanan vettek részt, ami pécsi viszonyok között ígéretes kezdés, főleg, hogy minimálkampánnyal volt meghirdetve a program. Kicsi a borvidék, nincs is sok termelő, de talán egyre inkább van érdeklődés és talán a borok is egyre szebbek. Bízunk benne, hogy a folytatás is sikeres lesz!

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
28
29
30
31