Olyan volt, mint a villámárvizek. Berger Zsolt felhívott, mintha megérezte volna, hogy Hegyalján vagyok, és egy órán belül már nála is voltam Erdőbényén.
Az udvar (fotó: Ercsey Dániel)
Éppen palackokat pakoltak le a kúria előtt, olyan világot élünk, hogy szerencsés az, aki egyáltalán tud üveget vásárolni. Gyors beszélgetés, a papírok aláírása, aztán tettünk egy kört a pincében, mialatt a teherautó - immár teher nélkül - távolodott az utcában.
A ház az utcáról (fotó: Ercsey Dániel)
Zsolt ismert figura, nem csak Erdőbényén - sőt, ott mintha háttérbe vonult volna - de Sárospatakon is, hiszen viszonylag új fejleményként már a város választott képviselője is a Patakért Egyesület színeiben.
Hogyan is mondhatnám szépen? Sem én, sem ő nem látjuk rózsásnak Hegyalja, Magyarország, de még Európa helyzetét sem, szóval kicsit borongósra, komorra sikerült a rögtönzött kóstoló.
Zsolt és a borok (fotó: Ercsey Dániel)
A borok viszont nagyon is rendben vannak, ez már évtizedek óta így van a Karádi&Berger borászatban, szállás is van náluk, szóval ha ki akartok szakadni a városból, menjetek Erdőbényére hűsölni a fák alatt, miközben hideg tokaji fröccsöt isztok és egy jó könyvet olvasgattok az árnyékban! Kell ennél több az élettől?
Csendélet paddal (fotó: Ercsey Dániel)
Palandor 2018
Nagy test, kicsit lágynak ható savak, érett-édes gyurmás körtés illatok. Szájban is a körte a meghatározó, mellette birs és vibráló ásványosság. Hosszú lecsengéssel búcsúzik. 88/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Tokaj Dry 2019
Visszafogott illatában a muskotály mint összetevő, most nem is mutatkozik meg, inkább egy izgalmas, sós-citromos karakter kerül előtérbe, ami azonnal bekapcsolja a fejemben az „osztriga bor“ csengőt. Szerencsére a korty sem hagy cserben, élénk savak, közepes test, a muskotály érződik a korty végén, de csak visszafogottan. 87/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Édes szamorodni 2019
Intenzív illatában aszalt őszibarack, ananász, mangó és papaya, kevés fehérbors és fehér csokoládé. Szájban telt és széles, szinte hömpölygő karakter. Ízében az illat ismétlődik, a lecsengésben pici grillázs és égetett cukros kesernye. Hosszú, mediterrán hangulatú, mint egy melegebb évjáratú aszúbor. 90/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel