Kérem Várjon!
Cikkek
Taklerék mélyben, magasban
Pinceavatás a decsi hegyen
mÁkos
2011 október 28.

Néhány év alatt valóra vált a legtöbb szekszárdi borász álma. Szekszárd valóban divatba jött, jelentjük. Ennek pedig egyik egyértelmű jele, hogy az évek óta felfelé ívelő pályán mozgó Takler Pince most új feldolgozót, pinceágat és palackos tárolót avathatott október 25-én kedden este. Ez a fejlesztés még 2008-ban nyert el európai uniós támogatást és a több szempontból sem túl szerencsés 2010-es év miatt közel két és fél évig húzódtak a munkálatok. Takler Ferenc azonban elégedett és úgy érzi végre megfelelő helyen érlelődhetnek a borok és folyhat a pincében a professzionális munka.

A decsi szőlőhegyen az új létesítményt Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gombos Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dél-dunántúli regionális vezetője, Horváth István Szekszárd város polgármestere és természetesen Takler Ferenc adták át ünnepélyes keretek között.

A 288 millió forintos beruházásból elkészült új pinceszakasz – mely saját erőből, hitelből és az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásaiból valósult meg - impozáns látványt nyújt a hangulatos világítással és a több száz hordóval. Ebből nyílik egy kóstolóhelység, mely leginkább egy kápolnára hasonlít. A mélyben nagyot változott a világ, hogy még magasabb minőség jöhessen létre. Ahogy Takler Ferenc is kiemelte, a Taklerek a borok braziljai, a borok önmagukban is beszélnek, de azért mégsem mindegy, hol kóstoljuk őket.

„Úgy gondoljuk itt egészen más lesz majd borokat kóstolni, hiszen egy szép helyen a borok is mosolygósabbak” – mutatta be az új helyiséget Takler Ferenc beszédében. A technológiai fejlesztések, mely szintén az új beruházás részei voltak, bár nem annyira látványosak mégis fontos szerepet töltenek be a vállalkozás életében. Az új erjesztő helyiség és a palackos tároló mind szerves része Szekszárd egyik leghíresebb pincéjének.

A fejlesztés a számokat tekintve is jelentős. Az új pinceszakasz 500 négyzetméteres, mely 1400 hektoliter bor fahordós érlelését teszi lehetővé. Ezen felül felújítottak még 500 négyzetméternyi régi pincerészt és az új palackos tároló 600 ezer palack egyidejű fektetésére ad lehetőséget. A 61 hektáron gazdálkodó pincészetnek azonban egyre nagyobb szüksége volt ezekre a beruházásokra, hiszen hazai és nemzetközi piacuk is egyre jelentősebb mértékben növekedett az elmúlt években.

Megnyitóbeszédében az államtitkár elmondta, hogy igyekeznek talpra állítani a vidéket és helyzetbe hozni a gazdákat. Ennek érdekében hozták meg azokat a módosításokat, melyek könnyítnek a borászok terhein és lehetőséget biztosítanak számukra a fejlődésben. Kardeván Endre kiemelte, hogy a szekszárdi borvidék példa lehet a többi borvidék számára, hiszen Villány mellett ez az a borvidék, ahol nem a külföldi tőke, ami fejleszti ezt az ágazatot, hanem a helyiek erősödnek egyre jobban.

Horváth István polgármester is üdvözölte a fejlesztést és, hogy Szekszárd húzó ágazata egy újabb mérföldkővel bővült. A szalag átvágása után újborokat (a már palackba került, illatos rozét, valamint a majdan megjelenő kadarkát és kékfrankost) kóstolgatva tekinthették meg az illusztris vendégek az új helységeket, majd a vendéglátók a Szász Étterem együttműködésével négyfogásos borvacsorával kedveskedtek a meghívottaknak, melyen a pincészet legjobb borai kerültek a poharakba.