Kérem Várjon!
Hírek
Szuperélelmiszer Villányból
bori
2018 július 06.

Különleges eseménynek adott otthont június végén a villányi Bock Pince, ahol a meghívott vendégek meglátogathatták a Bock Borászat nemrég felépült, környezetbarát szőlőmag-feldolgozó üzemét és megismerkedhettek az itt készülő kékszőlőmag alapú mikroőrleménnyel és az új, rágható, étrend-kiegészítő tablettával.

A villányi borvidék és az itt működő Bock Borászat is híres vörösborairól, amelyek különlegességüket az itt termő kékszőlőfajtáknak köszönhetik. Ezúttal viszont nem a kiváló borok, hanem a kékszőlő feldolgozása után nagy mennyiségben rendelkezésre álló szőlőmagok hasznosítása kapcsán invitálta meg a Bock Borászat partnereit Európai Uniós pályázatának záróeseményére.

A pályázat célja egy korszerű kékszőlőmag-feldolgozó üzem létrehozása, valamint egy innovatív és egyedi gyártási technológia kifejlesztése volt, amelyek segítségével a Bock hagyományos kékszőlőmag-alapú termékei mellett egy új, a kékszőlőmag és a szőlőhéj értékes hatóanyagait megőrző és azok felszívódását jelentősen növelő, rágható tablettát is kínál ezentúl az egészségtudatos vásárlók számára.

„Borászatunk már 2010 óta hasznosítja a kékszőlő feldolgozásának egyik legfontosabb melléktermékét, a szőlőmagot. Mivel mikroőrlemény formájában a kékszőlőmag kiemelkedően értékes antioxidánsainak és bioaktív anyagainak felszívódása és hasznosulása korlátozott, ezért egy jobb, hatékonyabb megoldást akartunk keresni, amelyben a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatói nyújtottak számunkra nélkülözhetetlen segítséget.” – mondta el Bock József.

A kutatások alapján akár a mikroőrlemény, akár olaj, akár tabletta formában fogyasztva, a villányi kékszőlő, illetve annak magja és héja igazi magyar „superfood”, mivel rendkívül gazdag antioxidáns hatású polifenolokban, amelyek természetes módon járulnak hozzá szervezetünk önvédő mechanizmusainak hatékonyabb működéséhez.

Egyre többen fedezik fel, hogy a szőlőmagból készült élelmiszerek a mindennapi étkezésbe is sokoldalúan beilleszthetők. A Bock eseményén Marton Adrienn privátséf és televíziós gasztroműsor-vezető avatott be minket egy főzőshow alkalmával az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Ezúttal a kékszőlőmag mikroőrleménnyel és olajjal készített ínycsiklandó mártogatósokat kóstolhatták meg az érdeklődők, de Adrienn több további, kifejezetten a Bock számára összeállított receptje már elérhető mindenki számára a Bock honlapján is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 681,22 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, több mint 40% önerő hozzáadásával valósult meg. 


Forrás: Bock Borászat

Legolvasottabb
Legfrissebb