Kérem Várjon!
Cikkek
Ördögűzés, király módra
Napi mandula: Szalon Király Fogadó, Pécs
Mester Zoltán
2008 november 14.

Estebédre mentem Szalon Király Fogadójába, ahol háromfogásos bőséges vacsorával etettek meg. Nem bántam a rövid pécsi sétát, kellőképpen megéheztem, mire asztalhoz ültem. Tájképek között, fehér abrosz fölött tervezgethettem a másnapi programomat – a Déli Tél kampány gyalogtúráját a Mecsek Pécs feletti oldalán található „mandulásba".

 

A gőzölgő brokkoli krémlevest kóstoltam először, amit sajtos krutonnal és pirított mandulaszirmokkal szolgáltak fel. Korrekt, eltalált ízesítésű krémlevessel volt dolgom, amit a brokkoli darabok és a roppanó mandula egészen izgalmassá tett. Forró bársonyosságával, otthonosságával előkészítette a gyomromat a következő, nagyobb kihívásra.

Megbíztam a királyok (itt Szalon Király) ízlésében, és a rossz szellemek távoltartása végett láttam neki a titokzatosan hangzó Ördögűző tekercsnek. A hagyományosan-erősen panírozott, sajttal, sonkával és gombával töltött, göngyölt karaj erejét csípős lecsó adta meg, mellé serpenyőben pirított krumpli járt. S a Szalon Király konyhájában biztosra mentek: a bőséges adagnak én is áldozatul estem, merthogy kifogott rajtam, és nem bírtam megenni.

Azért erőt gyűjtöttem a mecseki palacsintára, a meggyes, dióval töltött desszertet rumos csokoládés öntet kergítette meg és tejszínhab koronázta. A desszert elfogyasztása után még be kellett terveznem egy alvás előtti sétát, inkább az édes tespedést és korai lefekvést választottam a holnapi kiruccanás előtt.

Az este után kijelenthetem, olyan hely a Szalon Király Fogadó, amire az átlag magyar ember azt mondhatja: „ej, de jóllaktunk ott".

 

Szalon Király Fogadó
Pécs, József A. u. 36.
Tel: 72/517-018
E-mail: tazsu72@citromail.hu 

Nyitva tartás: H-Szo: 11.00-21.00, V: 11.00-18.00
www.szalonkiralyfogado.hu 


 

Receptek

 

Brokkoli krémleves, sajtos krutonnal, mandula szirommal

A megtisztított friss vagy mélyhűtött brokkolit csontlében megfőzzük, közben ízesítjük sóval, borssal. Tejfölös habarással sűrítjük. Tejet és egy kevés tejszínt adunk hozzá. Lassan készre forraljuk. Még forrón, szitán áttörjük. Tálalásnál pirított mandula szirommal megszórjuk.

 

Ördögűző tekercs, ahogy a Királyok szeretik, pirított burgonyával

A karajból nyitott szeletet vágunk, amit sajttal, sonkával és gombával megtöltünk. Feltekerjük és bepanírozzuk. Bő zsiradékban kisütjük. Tálalásnál a tekercset felszeleteljük, csípős lecsóval beborítjuk. Pirított cikkburgonyát adunk mellé.

 

Mecseki palacsinta rumos csokoládé öntettel

A lesütött palacsintákat meggyes diókrémmel megtöltjük. Tálaláskor rumos csokoládé öntettel leöntjük, tejszínhabbal díszítjük.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31