Kérem Várjon!
Cikkek
Olaszrizling, graševina
Pannon Borrégió TOP25 off-program
zoranka
2012 augusztus 09.

A Pannon Borrégió TOP25 előestéjén az érdeklődő zsűritagok egy különleges kóstolón vehettek részt. A borújságírók, borászokból összeállt mikrobusznyi csapat a Belje Pincészethez látogatott el, a szemerkélő eső ellenére kibuszozott a szőlőbe, szemrevételezte a tavaly ősszel átadott új borászati üzemet, majd az 1526-os építésű pince feletti kóstolóteremben tíz olaszrizlinget kóstolt meg. Magyarok, horvátok, szerbek a rögtönzött zsűriben, vakkóstolón mérettetett meg hét hazai és három vendég bor.

A Belje Pincészet örömmel vállalta el felkérésünket, hogy a TOP25 zsűrijének mutassák be borvidéküket és szervezzenek nekünk egy borvidéki grasevina minikóstolót. A borvidéket – amennyire az eső engedte – bejártuk, a borászati üzem mellett vendégfogadó épületben megtekinthettük, hogyan is működik a legmodernebb horvát prezentációs technika, rácsodálkoztunk ismételne vagy elsőre a csodálatosan felújított ötszáz éves pincére és természetesen felsorakoztatott olaszrizlingekre is.

A vendéglátók komolyan vették a feladatot, hiszen velünk együtt kóstolt Slavko Kalazić, a Graševina Croatica egyesület egyik alapítója is, másik szerepében pedig kiskőszegi/batinai szőlőbirtokos és borász. Elmondta, hogy Horvátországban a fehérbor szinonímája a grasevina, hiszen az eladott fehérborok 65 százalékát ez a fajta teszi ki a belső borpiacon. A hivatalos adatok szerint a szőlőterületek minimum 25, mások szerint 30 százaléka olaszrizlinggel van beültetve, ez a hivatalos adatok szerint legalább 4500 hektár, de a nem bejelentett szőlőterületekkel együtt akár a tízezer hektárt is megközelíthető. Majd az Európai Unió igazságot tesz, annyi bizonyos, hogy ez a fajta a fehérek vezére déli szomszédainknál.

A borsorba három magyar tételt is becsempésztünk, öt horvát-baranyai borászat 7 tétele közé. A barátságos kóstolómeccse végeredmény a következő lett:

88 pont
Gerstmajer Mihály
Grasevina 2011

Vinogorje Baranja

Az utolsókból lesznek az elsők, ez a minta egy perccel kezdés előtt érkezett meg, de a sietség nem ártott meg neki. A vörösmarti borász legendás pincéjéből származó olaszrizling nem kevés alkohollal (13,9%) és némi maradékcukorral kerekítve érkezik, de olyan szép arányokkal, hogy megsüvegeljük rendesen. Komplex, sokrétű, izgalmas. Mineralitás és gyümölcsösség. Nem lehetett nem megkedvelni, vissza is kóstoltuk a vacsoránál, nem volt benne hiba akkor sem.

87 pont
Vina Belje
Graševina 2011 (vrhunska)

Vinogorje Baranja

A házigazdák magasabb besorolású bora is szépen szerepelt. Tiszta illatok, riss gyümölcsösség, szép citrusok, némi ananász, körte, akác. Jó savszerkezet, élénk, üde, ráadásul a zárásban kis sós érzet is jelentkezik. Szikár, jó testű, szép bor.

85 pont
Vinarija Kalazić
Graševina 2009

Vinogorje Baranja

A batinai borász száraz bora a többiekhez képest idősebb két évvel. Illatban narancs, méz, viasz is jelentkezik, érettség. Kortyban ugyanakkor kiválóan tartja magát, még érezni a gyümölcsösséget, de a 14,8 %-os alkohol azért a végére megteszi a magáét és kesernyével ér véget a szájban. Volt szebb is, most is mutat belőle

84 pont
Vinarija Josić
Graševina 2011

Vinogorje Baranja

A vörösmarti borászat (és nem mellesleg csárda-étterem) az utóbb években egyre népszerűbb a mi vidékünkön is. Friss, szinte tutti-fruttis illatok. Van lendülete, könnyedsége, lazulós, citrusos, jó savakkal bíró, igazi meleg nyári estékre való bor. Akár fröccsben is elkortyolgatnánk.

83 pont
Riczu-Stier Pincészet
Villányi Olaszrizling 2011

Az első magyar versenyző gazdag illatokkal, lendületességgel, bár most némi visszafogottság volt benne (a boroknál is valahogy gyakran jelentkezik a vendégpályás kóstolókon valamifajta izgalom, ami zártabb megjelenést eredményez – erre kellene elmélet, mert nem először tapasztaltuk).  Szépen kikerekedik, telt a korty, jól csúszik, szépek az arányok.

83 pont
Kvassay Levente
Villányi Olaszrizling 2011

A fiatal villányi borász a Zuhánya-dűlőből szedte bora alapját, amely itt is jól teljesített, de amikor a vacsora végén újra elővettük a palackot, bizony jó pár ponttal feljebb srófolhattuk volna a mércét. Telt, sok gyümölcs, kis szénsav, jó savak, barackos finis.

83 pont
Vinarija Kalazić
Graševina 2008
Vinogorje Baranja

Az este egyetlen félédes tétele, amely a 20 gramm körüli maradékcukor mellett 17,4 százalék alkohollal is rendelkezik. Ez rontja le az amúgy hihetetlenül gazdag, aszalt gyümölcsös, mazsolás, diós illatokkal kezdő bort. A színe mély, a zamatok dúsak, a cukor is hozzátesz persze ehhez a teltséghez, de van benne ásványosság is mellette, csak az a sok alkohol ne hozná a végén a kesernyébe fordulást.

82 pont
Vina Belje
Graševina 2011 (kvalitetna)
Vinogorje Baranja

A Belje alapolasza. Csavarzár, friss, citrusos, zöldalmás. Meglepően gazdag és tartós zamatokkal, a válogatásnál egyszerűbb szerkezettel és könnyedebb, filigránabb testtel, de ettől lesz jó gasztrobor, ha szabad ezt a populáris kifejezést használnunk. Vacsora mellé szívesen kóstoltuk vissza.

81 pont
Danubiana Borászat
Mátrai Olaszrizling 2011

Az északi régiókból érkező olaszt a játék kedvéért tettük be a sorba. Intenzív illat, szép savak, egyszerű struktúra, korrekt test. Nem túl hosszú a korty, a végére kissé leegyszerűsödik, de sose igyunk rosszabb borból fröccsöt.

80 pont
Kollár Pincészet - Vinarija Kolar
Graševina 2011 (hordóminta)

Vinogorje Baranja

Az utolsó bor egy hordóminta, de a bor nem szerette, hogy megbolygatták, kócosan ébredt. Illatai alapból kedvesek, hozzák az olaszrizlinget, csak nem teljesen tiszták. A zamata dús, a savak kicsit karcsúbbak, mint ami a nagyobb harmóniához szükséges. Jó lenne megkóstolni már lepalackozott, pihentetett állapotban is.

A 10 boros kóstolót követően a TOP25-ös zsűri és a vendéglátók együttes erővel láttak neki a helyi specialitás, a čobanac, azaz „csobánác” elfogyasztásának. A graševinákkal, az olaszrizlingekkel teli poharak csengése, a magyar-horvát-angol nyelvzavarnak tűnő beszélgetés mind azt a célt szolgálta, hogy egymást megismerve, egymás borait, kultúráját, szokásait megismerve vállvetve álljunk ki az olaszrizlingért, amit hívhatunk hungarikumnak, croaticumnak, és még vannak többen is jelentkezők, akik a sajátjukénak érzik, de közösen már leszünk akkorák, és tudunk olyan minőséget, amelyre fel tudnak figyelni Közép-Európán túl is. Reméljük.


Mások erről:

Olaszrizling blog
Hozamkorlát blog

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programajánló
2020. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
2020. 11. 07. 17:00 - 23:00
Pócz Pincészet Balatonlelle, Kishegy
8
9
10
11
12
13
14
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
15
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30