Kérem Várjon!
Cikkek
Odakinn tavasz, a pohárban?
Majdnem élőben kóstolunk a szerkesztőségben
kenszei
2013 április 18.

Az ablakon beszűrődő napsütésben kezdjük a kóstolót, hol van már a húsvéti hó! Friss levegő, jó pár fehér és rosé/siller kezdésnek, a várakozás felfokozott, és esély van rá, hogy Szabózé is talál magának tetszetős tételeket. Aztán persze vörösök is lesznek, mire véget ér a kóstoló, esti hűvös váltja fel az áprilisi napos tavaszt.

Németh János Szekszárdi Olaszrizling 2012
Kis büdösséggel indít, ez pár perc alatt szépen kiszellőzik. Kevés, és egyszerű az illat, zöld alma, halvány virágok, tiszta. Löszös ízek, lágy savak, picit magas alkohol, de korrekt élvezetet nyújt, egyszerű ivóbor a szó pozitív értelmében.

Günzer Tamás Mont Blanc 2012
Ottonel muskotály és olaszrizling házasítása, erőteljes illatokkal, csalán, füvek és enyhe muskotályos jegyek. Nagy mennyiségű szén-dioxid, kissé lapos savak, de kellemesen gyümölcsös ízek jönnek. A hirtelen jött nagy melegben jégbe hűtve kitűnő frissítő ital, lendületes, tetszetős házasítás.

Fritz Pincészet Decsi Szagos 2011
Erőteljes parfüm illattal robban be a pohárban, bizonyosan nem lesz mindenki kedvence, de a műfajon belül komoly versenyző. Ráadásul rég magyar fajta, Szabózé jelzi is azonnal, hogy a fajta becsületes neve pécsi szagos igazából. Ízben is a parfümösség uralja, élénk gyümölcsök, még éppen elegendő sav, de ez a műfaj nem is erről szól. Egyedi és nagyon illatos, parfümök és aroma gazdag borok kedvelői ne habozzanak.

Németh János Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2012
Málna és málnahab illatában, telt, a divatos rosé vonalnál mélyebb színű, illatú és ízű rosé. Szén-dioxid, sok-sok gyümölcs és egészen korrekt savak az ízében. A grape fruit és a kellemes kesernye igazán frissítővé teszi a zárást. Nem a divatos rosék útját járja, testesebb, vaskosabb egyéniség, de ugyanakkor megmarad frissítő italnak is.

Günzer Tamás Villányi Rosé 2012
Narancsos-lazacos színek, nem robban az illat, de technológiailag hibátlan, visszafogottan gyümölcsös, tiszta, hűvös. Ízben is nagyjából ez jön, visszafogott gyümölcsök, még éppen megfelelő savak, üdeség és élénkség. Nyárra, teraszra hangolva, a szódától sem ijed meg, kipróbáltuk.

Günzer Tamás Villányi Cabler 2012
Komoly megjelenés, olajos mozgás. Az alkohol is komoly, tizennégy és fél egység. Szépen hozza a silleres jegyeket, mély, gyümölcsös az illat, érintésnyi fűszerrel támogatva. Már itt is jön a krémesség, vastag és alkoholos jegyek, nem a lendületről és a ropogós gyümölcsökről szól, komolyabb és főleg krémesebb versenyző, nagy testű siller.

Márkvárt János Szekszárdi Fuxli 2012
Legerőteljesebben talán a kadarka jön az illatban és az ízében is, azt a fűszerességet kapjuk a pohárban és a szájban is. Meg édes gyümölcsöket és fahéjat. Szépek a savak, érintésnyi a tannin, jönnek az édes gyümölcsök ízben is, egészen lendületes és még van benne valami felismerhető „márkvártosság” is, legalábbis többen ezt állítják.

Hetényi Pincészet Szekszárdi Fuxli 2012
Sötétebb, lilás árnyalatú szín. Fedettebb az illat, kevésbé robban, kevesebb gyümölcsöt és élénkséget hoz. Több a tannin is, lomhább picit, de ezzel együtt a teste is komolyabb, nem feltétlenül a poharazgatós tétel, talán főznénk is mellé valami komolyabbat. Más iskola, más elképzelés ugyanarra a témára.

Günzer Tamás Villányi Portugieser 2012
Érdekes illat, szellőznie kell egy picit, és utána sem a letaglózó gyümölcsökről szól, naturális, valahogy olyan egyszerűen oportós. Aztán meg jön a tejkrém, lágyabb gyümölcsös illatok, lassan, de biztosan bontakozik ki. Ízben is rusztikus, megint a naturális vonal jön, krémes a vég, középtájon gyümölcsöket is tartogat.

Márkvárt János Szekszárdi Kékfrankos 2011
Kifejezetten sok időre van szüksége bontás után, hogy kitisztuljon az illata. De megéri várni, mert utána színtiszta meggyet kapunk, élénken és tisztán jön, mellette ribiszkét fedezünk még fel. Szájban az első pillanattól nagyon intenzív, kerek és jó ivású, végig erőteljes meggyes jegyekkel. Veszedelmesen csúszik, öröm inni.

Fritz Pincészet Szekszárdi Kékfrankos 2009
Telt illatú bor, jelentős, de nagyon szép fával, rum, marcipán, szilva, egészen sokrétű illat. Az ízébe sem igazán tudnánk belekötni, a fa megint kitűnő, van mélysége és szélessége is a kortynak, szerencsére gyümölcs is. Összhangban lévő, profi tétel, nagy bor, de megmaradt fogyaszthatónak.

Itt egy kis szünet következhetett, a nagy vörösök előtt, amikor is asztalra került kenszei mangalica tepertője, Emese sajtot és szalonnát hozott, akadt kolbász is, no meg az asztal körül elkezdődött a szokásos vita a túlárazott borokról, vajon a név adja el a bort, vagy a minőség? Kinek mit jelent az ár/érték arány, hiszen az is legalább annyira szubjektív, mint a ízlésünk… A kétheti, általában keddi kóstolókon az elsődleges cél, a jó borok élvezete mellett, a Pannon Borbolt portfóliójának alakítása, bővítése. A borok a borászatok által beküldött tételek, a kóstolón vannak természetesen olyan borok is, amelyek végül különböző okokból nem kerülnek be a kínálatba, ezekről nem születik leírás. A bor minősége mellett ilyenkor óhatatanul jelentős szerepet kap az ár kérdése is, ami minden esetben vitákat szül. Aztán inkább folytattuk borok mellett.

Günzer Tamás Villányi Stílus Cuvée 2011
Édes gyümölcsös illat elsőre, meg hűvösség. Lendületesen kezd, nagyon jó az egyensúlya, semmi nem lóg ki semerre, elérte célját a házasítás. Nem top bornak készült, benne van a pince majd összes kékszőlő fajtája, egy igazán szerethető és jól fogyasztható villányi vörös, nem mellékesen nagyon jó áron. 

Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2009
Fűszerpaprika és pepperóni, a háttérben a reggeli kakaó illatával. Nem mély, de nagyon intenzív. Nagyon selymes a szájban, letisztult ízképletek, sima felszín, van benne mélység és tartalom, de nem telepszik a kóstolóra. Érett, fogyasztásra kész állapotban, bátran bontsuk.

Fritz Pincészet Szekszárdi Medicina 2008
Itt minden dús. Az illat, a hordó, a gyümölcsök, a tanninok, igazi „nagyboros” hangulatot kelt. Illatában sok-sok hordófűszer és tán még több erdei fekete bogyós. Széles és nagyon tartalmas a korty, markáns, de nem bántó a tannin, komoly hordóval megtámogatva. Szerencsére a gyümölcsökből is sikerült egy szép nagy csokrot megőrizni, a lecsengése pedig egészen hosszú. Még a komoly vöröseket kevésbé preferálók is elismerik, hogy ez bizony profi munka.

Plusz egy bor

Planina Borház Mohácsi Kékfrankos Siller 2012
Kristálytiszta illat, tiszta gyümölcsök, egyenes, egyszerű a szó legnemesebb értelmében. Ropog, él, öröm inni, de persze a helyén kell kezelni, a megfelelő helyen kell inni, az ország egyik legjobb gasztrobora jelenleg kenszei szerint (is). Az összes palack közül ez ürült ki elsőre, szinte pillanatok alatt.