Kérem Várjon!
Cikkek
Nem (igazán) volt legény a gáton
Zweigelt a Szerdai Borklubban
kenszei
2009 április 15.

Erős kezdés után csalódás volt összességében az a 16 tétel, amelyet a zweigeltek és zweigelt házasítások délutánján átéltünk. Két egészen jó zweigelt után sorjáztak a felejthetőnek minősített borok, kevés volt köztük üdítő kivétel. Jellemző, hogy a nyolcvanas határt talán, ha a borok egynegyede átlépte. Nézzük végig alaposan, tételesen.

1. Sebestyén Indigó 2006

Világos színvilágú bor, elsőre lapos illatokkal és ízekkel. A levegőn szépen kinyílik. Még friss, fiatalos és gyümölcsös a szájban, cseresznyével és fűszerekkel. Kellemes vonulatú a korty, határozott savakkal és a végén alkoholos melegséggel. Nagyon jó ivású zweigelt, az utolsó pohárnál már-már selymes lefutású. Harmadik helyezett (82,33 pont).

 

2. Fischer Badacsonyi Zweigelt 2006

Szekszárdi testvéréhez hasonlóan elég sok levegőre van szüksége, hogy ki tudjon bontakozni. Illata visszafogottan gyümölcsös, lekváros, kissé meleg érzetű. Csersava még markáns, szárító, harapós a korty, bár a levegőn melegedve sokat simul. Az előzőnél sűrűbb szövésű anyag, feketebogyós gyümölcsökkel ízében és hosszú lecsengéssel. Második helyezett (82,66 pont).

 

3. Ostoros Egri Kutyahegyi Zweigelt 2005

Világos vörös színű, nagyon fedett illatú bor. Diós, dohos az illata. Közepesen testes a korty és hamar kiürül, poros, száraz csersavak és alkoholosság vezetik. Gyümölcsössége megkopott.

 

4. Ostoros Egri Kutyahegyi Zweigelt 2006

Vékonyabb az előző tételnél, de érettebb, jobb állapotban van. Illatából viszont sehogy sem akar eltűnni egy nem természetes, vegyszeres, parfümös jegy. Házibor jellegű nedű, érett meggyes ízekkel. Tanninjai és savai is markánsak, hosszú lecsengésének végén kissé kellemetlen fanyarsággal. 

 

5. Pécsi Püspöki Pince Szekszárdi Zweigelt 2006

Nem túl gazdag, jellegtelen illat pici animalitással. Szájban ennél jóval többet nyújt. Szép érett meggy és cseresznye, kellemes savak jellemzik. Karcsú testű, rövid bor, korrektül elkészítve, valószínűleg az alapanyagból kihozták a maximumot. A vegyszeres, nem természetes jegy itt ízben köszön vissza.

 

6. Vinarija Erdut Zweigelt 2005 (Horvátország)

A többitől teljesen eltérő stílusú zweigelt. Illatában meleg, lekváros jegyek és túlérett gyümölcsök uralkodnak, háttérben kevés csipkebogyóval. Íze hecsedlilekvárra emlékeztet, édes, cukros jellegű. Kicsit később málna és szilva felfedezhető. Mindezek mellett húzós és nyers a korty. Nehéz eldönteni, hogy már szétesett vagy még nem érett össze.

 

7. Gangl Soproni Zweigelt 2004

Izgalmas bor, amelynek a levegőztetés inkább árt, mint használ. Erőteljes, érett cseresznye, marcipán és némi fűszeresség a palack felbontása után illatában. Aztán felerősödik, és egyre zavaróbbá válik egy zöldséges, paradicsomos, muskátlis illatjegy. A kornak nincsen nyoma a hosszú kortyban, érett, élő meggyes íz fűszerekkel támogatva. Markáns tanninjait édes-kesernyés játék egészíti ki.   

 

8. Ráspi Zweigelt 2004

Sok levegőt igényel, folyamatosan változik. Sötét megjelenésű bor, töppedt szőlőt idéző illata melegséget áraszt. Sűrű szövésű, testes, határozott savakkal és még mindig élénk gyümölcsösséggel. A harmadik pohár körül kezdenek erősödni a fahordós jegyek a borban. Aztán megint a gyümölcsöket érezni erőteljesebben, és ez már ki is tart a palack kiürüléséig. Minden pohárnál más arcát mutatja, élénk gyümölcsössége viszont állandó. Első helyezett (83,66 pont).  

 

9. Kovács – Gressly Villányi Zweigelt 2003

Izgalmas, fűszeres illata kellemes pinot-s emlékeket idéz fel bennünk. Megkóstolva nagyot csalódunk, vad, csípős savak és éretlen meggyes ízjegyek fogadnak. Az alkoholérzete is magasabb a kellemesnél. 

 

 

 

11. Benkő Vaskeresztesi Zweigelt 2002

Illata és íz is erősen alkoholos, ágyas pálinkából kivett gyümölcsökre emlékeztetnek. A bor túl van mindenen, elfáradt. Alkohol és sav. Ennyi.

 

12. Pécsi Püspöki Pince Villányi Zweigelt 2000

Öregedő, fülledt illatok és ízek. Közepes testű bor, savas, kesernyés lecsengéssel. Még fogyasztható tétel, de már kevés anyag van benne, túl sok élményt nem tud nyújtani.

 

13. Hibás tétel

 

14. Szabó Gábor Völgység Bonyhádi Zweigelt – Blauburger 2007

Citromos, ecetes illat. Ebben a blauburger hangsúlyosabb, ízében inkább a zweigelt. Kicsit jellegtelen, kicsit semmilyen, de korrekt és tiszta ízű bor. 

 

15. Vylyan Ördög 2007 (KF+ZW+KAD+M)

Fiatalos, életerős tétel. Illatában és ízében is érett feketebogyós gyümölcsök. Vibrál a korty, gyümölcsök uralkodnak benne, szeder, feketeribizli és meggy. A testet a merlot szolgáltatja, de ez a bor nem a nagy testével hódít. Lendületesen mozog a pohárban és a szájban is, savai segítik ebben leginkább. Talán lehetne hosszabb. Legjobb cuvée.

 

16. Merfelsz Musica Nobile 2006 (M+CF+ZW)

Erőteljes, masszív szerkezetű cuvée. A kóstoláskor még nagyon nyers és vad, harapós a korty. Az alkoholérzet is nagyon magas és erőteljesen szárít a tannin. Érzünk némi gyümölcsöt, de csak a háttérben húzódnak meg egyelőre. Nagy test, hosszú korty, sok érték, de még messze a kerekségtől. Még palackérlelést kívánó tétel.  

 

10. Dugós tétel, 2002